Hlavní navigace

Piráti chtějí snížit daň z nabytí nemovitostí, ministerstvo financí je proti

16. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Piráti chtějí zavést 2% sníženou sazbu daně z nabytí nemovitostí pro ty, kteří kupují nemovitost pro své vlastní bydlení. Ministerstvo financí je proti.

Podle Pirátů by změna prospěla dostupnosti vlastnického bydlení pro velkou část populace. Ministerstvo financí však s návrhem nesouhlasí a upozorňuje, že nastavení podmínek pro aplikaci snížené sazby daně by bylo velmi komplikované a finanční správa by neměla možnost mnoho z nich v řadě případů ověřit. Jak upozornilo ministerstvo, vytvořil by se tak prostor pro nežádoucí daňovou optimalizaci.

Piráti chtějí 2% sníženou sazbu daně

Poslanci České pirátské strany poslali do připomínkového řízení novelu zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, která zavádí 2% sníženou sazbu daně. Tuto sníženou sazbu by mohli využít ti, kteří kupují danou nemovitost pro své vlastní trvalé bydlení a zároveň žádnou jinou takovou nemovitost nevlastní a ani nevlastní alespoň 50 % podíl na takové nemovitosti.

Využití snížené sazby by bylo dále limitováno věkem kupujícího, který musí splňovat věkovou hranici dosažení 18 let. V návrhu je rovněž omezena výše, do které lze využít sníženou sazbu daně. Konkrétně se má jednat o hodnotu 4 000 000 Kč ze základu daně. Podmínkou pro uplatnění snížené sazby daně je, že kupující budou mít v době konce lhůty podání a placení daně z nabytí nemovitosti již registrováno trvalé bydliště v dané nemovitosti, což doloží společně s přiznáním k dani z nabytí nemovitosti, upřesňuje se v důvodové zprávě k návrhu.

Piráti zároveň navrhují změny v osvobození novostaveb od daně. Podle návrhu by osvobození mohly využívat pouze fyzické osoby – občané EU a Evropského hospodářského prostoru. Z dostupných informací víme, že v současné době dochází k tomu, že vznikají právnické osoby pouze za účelem vlastnění jedné nemovitosti určené k bydlení. Cílem těchto společností s ručením omezeným je nabýt novostavbu a následně prodat danou stavbu kupujícímu tak, že nebude prodávána daná nemovitost, ale je převáděn podíl v dané společnosti. Touto praxí se vlastníci dané právnické osoby i kupující vyhýbají placení daně z nabytí nemovitostí, píší autoři návrhu.

skoleni_15_4

Návrh zřejmě neprojde, ministerstvo je proti

S novelou ovšem nesouhlasí ministerstvo financí, podle kterého je nastavení podmínek pro aplikaci snížené sazby daně velmi komplikované a orgány finanční správy by neměly možnost mnoho z nich vůbec ověřit. Jak dále ministerstvo doplňuje v nesouhlasném stanovisku, návrh by vytvořil prostor pro nežádoucí daňovou optimalizaci. Ministerstvu se zároveň nezamlouvá, že by návrh následně způsobil pokles inkasa státního rozpočtu v řádech miliard Kč ročně.

Podle Pirátů by však ke snížení daňového inkasa nemuselo dojít. Zrušení osvobození novostaveb pro právnické osoby naopak bude zvyšovat příjem státního rozpočtu. Snížení sazby také zlepší mobilitu obyvatel, kteří tak mohou provádět více nákupů nemovitostí během života, a tím též zvýšit výběr této daně. Konečný dopad na státní rozpočet by tak mohl být i rozpočtově neutrální, uzavírají autoři návrhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).