Hlavní navigace

Piráti chtějí prodloužit lhůtu pro daňové přiznání, pokud ho podáte elektronicky

14. 12. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Piráti navrhují, aby se lhůta pro podání daňového přiznání prodloužila o měsíc, pokud poplatník podá přiznání elektronicky.

Novinku obsahuje pozměňovací návrh k daňovému balíčku, který bude brzy projednán ve třetím čtení ve Sněmovně. Již před několika dny ministerstvo financí uvedlo, že podpoří návrh ODS na navýšení limitů u výdajových paušálů.

Čtěte také: Další obrat, tentokrát Schillerové. Limity u výdajových paušálů se nakonec zvýší

Pokud podáte přiznání elektronicky, měli byste o měsíc navíc

Piráti chtějí podpořit elektronickou formu podání daňových přiznání a také zvýhodnit ty, kteří tuto formu komunikace již v současné době využívají. K daňovému balíčku předložili pozměňovací návrh, který počítá s tím, že by se obecná tříměsíční lhůta pro podání daňového přiznání k dani z příjmů prodloužila na 4 měsíce, pokud by poplatník podal přiznání elektronicky. V této souvislosti je třeba upozornit na to, že ti, kteří daňové přiznání podají elektronicky po základní lhůtě (tedy opožděně), byť v rámci „toleranční lhůty“ pěti pracovních dnů, kdy nevzniká pokuta za opožděné tvrzení daně podle § 250 daňového řádu, naplní vždy podmínku pro prodloužení lhůty na 4 měsíce. Chtějí-li zachování lhůty tříměsíční, musí podání podat včas, upozorňuje se v důvodové zprávě.

Nově by § 136 odstavec 2 zněl:

Lhůta pro podání daňového přiznání podle odstavce 1 se prodlužuje na 

a) 4 měsíce po uplynutí zdaňovacího období, pokud daňové přiznání nebylo podáno nejpozději do 3 měsíců po uplynutí zdaňovacího období a následně bylo daňové přiznání podáno elektronicky, anebo
b) 6 měsíců po uplynutí zdaňovacího období, pokud

Brand24

  1. daňový subjekt má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem nebo
  2. daňové přiznání nebylo podáno nejpozději do 3 měsíců po uplynutí zdaňovacího období a následně daňové přiznání podal poradce.

Současně tedy Piráti navrhují, aby došlo k reformulaci úpravy situace, kdy daňové přiznání podává daňový subjekt, který má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, nebo poradce (tj. daňový poradce nebo advokát), který daňové přiznání zpracoval. Lhůta 6 měsíců po skončení zdaňovacího období však zůstane zachována.

Daňoví poradci návrh podporují

Pirátský návrh podporuje i Komora daňových poradců ČR (KDP ČR). Tento návrh v prvé řadě pozitivně motivuje poplatníky k elektronické komunikaci se správcem daně, což jako Komora dlouhodobě podporujeme, říká člen Prezidia KDP ČR Jiří Nesrovnal. Kromě toho uvedený návrh odstraňuje mnohé výkladové nejasnosti, které v současné době v oblasti lhůt pro podávání přiznání zbytečně komplikují správu daní a přinášejí nejistotu pro poplatníky, uzavřel vedoucí Sekce správa daní a poplatků Tomáš Hajdušek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).