Hlavní navigace

5 tipů, co zvážit, než se pustíte do zásadní profesní nebo podnikatelské změny

26. 4. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Co si předem dobře rozmyslet, když chcete udělat zásadní profesní nebo podnikatelskou změnu? Tady je pět užitečných tipů z koučovací praxe, na co nezapomenout.

Týkají se motivace, komunikace, fází a přínosů změny i individuálního úspěchu. A je to něco jako prevence. Zúročí se, když v době změny nebude vše jen růžové.

1. Ujasněte si svou motivaci

Podle teorie motivace se lidé pohybují mezi touhou po sounáležitosti a blízkosti s ostatními a touhou po nezávislosti a svobodě. A také mezi touhou po stabilitě a řádu a touhou po riziku a mistrovství. Je zcela individuální, co konkrétního člověka motivuje víc a v jakých konkrétních situacích. Nicméně to tvoří součást základního rámce, podle něhož jednotlivec tvaruje svá rozhodnutí.

Napětí mezi dvěma protilehlými póly (sounáležitost – nezávislost a stabilita – riziko) také ovlivňuje to, kde pro jednotlivce končí komfortní zóna a začíná zóna učení. I kde se pak zóna učení prolamuje do sféry paniky (a jak je to celé navázané na subjektivní prožívání stresu). Zároveň pomáhá pochopit, jaké má konkrétní člověk potřeby ve vztahu ke změnám ve své práci i životě celkově. Snaha dobře se vyznat ve své vlastní motivaci současně znamená krok vpřed v sebepoznání.

Čtěte také: Příspěvek zaměstnancům na tištěné knihy? Novinka má zásadní nedostatek

Zde se nabízí první možná odpověď na otázku „Co si dobře rozmyslet, když chcete udělat zásadní profesní a podnikatelskou změnu?“: Udělat si jasno ve své vlastní motivaci. Zodpovědět si otázku po vnitřním důvodu a smyslu chystané změny.

2. Mluvte s těmi, jichž se změna dotkne

Znát dobře a upřímně svou motivaci se hodí ve chvíli, kdy se chystá změna relativně malá. Natož pak tehdy, kdy jde o komplikovanou a komplexní změnu v profesi nebo podnikání. Tedy o takové změny, které se netýkají jen samotné podnikatelky nebo podnikatele, ale i jejich širšího sociálního a vztahového pole – ať už uvnitř firmy nebo třeba v rodině.

Čtěte také: Pracovala ve farmaceutické firmě, teď plní dětská přání. Čtěte její příběh

Zásadní, velké, komplikované a komplexní změny v profesi nebo byznyse se totiž také zpravidla neomezují jen čistě na pracovní oblast. Mohou zasáhnout nejen spolupracovnice a spolupracovníky, ale i lidi v soukromí. Což je další téma, které stojí za to předem pořádně promyslet. A především s lidmi, kterých se změna nějakým způsobem dotkne, včas a otevřeně o všem potřebném komunikovat. Připravit je na to, co se bude (nebo co by se mohlo) dít. Třeba na to, že podnikatelův nebo podnikatelčin work-life balance nemusí být v období pracovní změny zrovna ideální.

3. Z přínosů a příležitostí si udělejte brnění

Brát změnu jako příležitost, přínos, možnost učit se, růst, rozvíjet se – to zní jako užitečná poučka, která se často opakuje. Když se pak ale všechno valí kupředu a změna zasahuje samé základy podnikání nebo těžce vybudované profesní identity, opakování takové věty vůbec nemusí zafungovat. I když je pohled na změnu v konkrétním případě v principu pozitivní a změna není považována za negativní hrozbu, přesto je vhodné si příležitosti rozmyslet a sepsat předem.

Pokud se příležitosti aktivně provážou s motivací, je to něco, jako když si středověcí rytíři do boje pečlivě oblékali brnění. A to pro chvíle, kdy změna přinese (a je to zcela přirozené) strach, pochybnosti, nejistotu, lítost nad tím, co je třeba opustit, krize, stres… Možnost otevřít zápisník nebo dokument v počítači a připomenout si všechny přínosy a příležitosti, které změna znamená, napojit se znovu na motivaci, která je pro změnu palivem, je ve slabší chvíli způsobem, jak nepříjemné emoce a stavy překonat.

Čtěte také: Víte, po čem vaši zákazníci nejvíc touží? Modelujte značku pomocí archetypu

A znovu si posílit sebedůvěru. Vždyť: Myšlenka, že za učení odpovídá zejména ten, kdo se učí, jde v mnoha směrech proti našemu tradičnímu přesvědčení. Důvěra v sebe sama přesto zůstává rozhodujícím principem lepšího způsobu realizace změn, jak tvrdí americký autor a motivační řečník Randy Gage (v knize Riziko je nová jistota, The Vision 2012).

4. Mějte na paměti, že změna je proces

Změny nebývají momenty, kdy se lusknutím prstů nebo mávnutím kouzelného proutku všechno změní. Tedy alespoň takové nebývají v běžném životě. V závislosti na své hloubce a rozsáhlosti mohou trvat dny, měsíce i roky. Mohou vyžadovat hodně energie, času, trpělivosti, silné odhodlání, pevné nervy, hodně peněz, ochotu něčeho se vzdát, aby bylo možné zase něco nového získat.

Povědomí o fázích změny, jakožto dynamického procesu, je proto užitečné si rozšířit předem. Změna začíná přípravou, pak je třeba ji realizovat postupnými kroky, nakonec ji stabilizovat a zajistit, aby byla udržitelná. To nakonec znamená přepsat staré vzorce chování těmi novými. Navázat nové pracovní vztahy (například při změně oboru činnosti nebo profese). Mít pro změnu finanční plán a podobně.

Čtěte také: Nárůst počtu OSVČ táhnou ženy, přibylo jich desetkrát více než mužů

Promýšlet taková témata předem je způsob, jak o něco zmenšit míru nejistoty, která může z novinek vyplynout. A obrnit se proti touze vykašlat se na změnu a vrátit se zpět. Jenže: Blázen je někdo, kdo stále dokola opakuje totéž a očekává jiný výsledek, jak tvrdí s odkazem na Alberta Einsteina konzultantka a autorka knih Annette Simmons (v knize Přesvědčujte a ovlivňujte pomocí příběhů: storytelling, Computer Press 2008).

5. Promyslete si, co znamená úspěch

Žádný objektivní model pro úspěšnou změnu neexistuje. Proto není od věci si předem odpovědět na otázku, jak bude s ohledem na konkrétní změnu vypadat úspěch. Pomocí vizualizace se dá do detailů zpřítomnit.

skoleni_15_4

Čtěte také: Úspěch není jen jeden. Vyložte si ho podle svého a nemyslete jenom na sebe

Schopnost mít úspěch před očima opět pomáhá ve chvíli, kdy změna přináší překážky a její prožívání zrovna není jenom pozitivní. Například proto, že něco končí a někteří spolupracovníci odcházejí, docházejí peníze, bylo by potřeba dobít baterky, ale teď to prostě nejde… S úspěchem před očima je v takové chvíli možná čas párkrát se nadechnout a vydechnout a vrátit se k bodu jedna.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).