Hlavní navigace

Plánujete si o prázdninách půjčit karavan? S rezervací neotálejte

10. 5. 2021
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Půjčovnám karavanů se nyní plní termíny a leckdo má na prázdniny již obsazeno. Co vše je třeba si pohlídat a jak se mění požadavky jejich zákazníků?

Už loni jsme psali o karavaningu jako o oblíbené a hlavně bezpečné volbě cestování. Pokud jste s karavanem vyrazili na zahraniční nebo tuzemskou dovolenou, stačilo zarezervovat si kemp s velkou plochou a nemuseli jste přijít do kontaktu s jinými lidmi a navíc jste měli k dispozici vlastní toaletu i kuchyň. Vzhledem k nejisté době je tato varianta oblíbená i pro letošní rok a půjčovny karavanů tak mají plné ruce práce.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak to vypadá s obsazeností?
  2. Co si ujasnit před půjčením?
  3. Kdy provést rezervaci?
  4. Nároky se zvyšují
  5. Nahlédněte do pražského kempu Džbán: 
  6. Na co si dát pozor

Jak to vypadá s obsazeností?

V půjčovně Karavany Česko evidují zvýšený zájem o pronájem obytných automobilů. Disponují jednou z největších flotil v republice, ale na červenec mají téměř plno. Půjčovna karavanů Prostějov má rezervace na obytná auta zaplněny z 80 % a na karavany je ještě přijímají. Letošní sezóna se vyvíjí zatím podle našich předpokladů. Oproti loňské sezóně postižené koronavirem si klienti již rezervují termíny na hlavní sezónu, říká Josef KovaříkKARAVANY-UB.cz. V Půjčsikaravan.cz je podle Šárky Ševců celá sezóna již kompletně vyprodaná. Stejně je na tom i půjčovna Obytné vozy Podlešák s.r.o. v Třebíči, ale jak podotýká Oldřich Podlešák, tak bohužel samotné dva měsíce půjčovnu nespasí a hlavně jarní měsíce jsou letos stejně jako loni poznamenané pandemii.

V půjčovně Karavany Zlín mají také obsazeno v podstatě celé léto, ale oproti předchozím letům (mimo roku 2020, který byl extrémně jiný, půjčovalo se na krátké termíny většinou po ČR a jen v létě) jsou podle Jiřího Novotného objednávky udělány s větším předstihem, ale zůstávají volné termíny mimo letní prázdniny. MAKAHARA CARAVANING mají hlavní letní sezónu skoro naplněnou. Zájem je malinko větší, ale na druhou stranu jsou lidi taky opatrní. Je to pochopitelné, díky tomu, co se děje. Plánovat v dnešní době něco 3–6 měsíců dopředu je pochopitelně i trochu risk, doplňuje Kamil Šamaj.

Co si ujasnit před půjčením?

Podle Josefa Kovaříka by se lidé nejprve měli rozhodnout, jakým způsobem chtějí cestovat. Zda chtějí být co nejvíce v pohybu anebo setrvávat delší dobu na několika místech. Pokud chtějí být co nejvíce v pohybu, tak doporučuje autokaravan (rychle se sbalíte a jedete), a pokud chtějí strávit dovolenou v poklidu a vychutnávat si více míst, tak doporučuje auto s karavavanem (vozíkem). Je to sice trochu delší souprava, ale na druhou stranu si můžete odpojit karavan v kempu a následně se vydat na výlet nebo na nákup autem. V každém případě hlavně nespěchejte a užijte si jízdu jako součást výletu (když objevíte krásné místo, tak si neplánovaně zaparkujte a užijte si jej), dodává. Před výpůjčkou karavanu je nutné si ujasnit, jestli auto zákazníka může vůbec daný karavan táhnout a dále kolik osob v něm bude pobývat, podotýká dále Věra CetkovskáPůjčovny karavanů Prostějov.

Jiří Novotný radí si pohlídat, zda lidé mají odpovídající řidičské oprávnění. U soupravy součtem celkových hmotností do 3,5t stačí řidičský průkaz sk. B, pokud je součet vyšší než 3,5t, ale nižší než 4,25t, pak stačí absolvovat v autoškole tzv. rozšíření jízdami na B96, a pokud převýší součet hmotností 4,25t, pak je třeba skupina B+E. U obytných aut je v půjčovnách většinou dostačující ŘP sk. B. Martin Hulín, ředitel z Karavany Česko, zdůrazňuje, že by lidé neměli sledovat jen cenu pronájmu a zjistit si například, jaké servisní služby pronajímatel poskytuje, jak jsou vozy pojištěné a jestli jsou v pronájmu zahrnuté asistenční služby, případně výměna porouchaného vozidla. Taktéž je dobré zjistit, zda je omezení nájezdu kilometrů nebo jak jsou obytná vozidla vybavená. 

Kromě toho je dobré si nastudovat také informace o obsluze karavanu, ale také o tom, jak to funguje v dané zemi, kde lidé chtějí cestovat. Tedy kempy, kde je možnost stát, v jakém směru je rozdílná jízda s obytným vozem či karavanem oproti osobnímu vozu a podobně. Dále je třeba se důkladně seznámit se smlouvou pronajímatele, kde by vše (cena, kauce, vybavení, pojištění, spoluúčasti, možnosti přiobjednání příslušenství atd.) mělo být jasné a čitelné. Vybírat by si klienti měli třeba dle referencí, zkušeností pronajímatele s půjčovnou, stáří vozového parku vozidel a podobně. Je fajn, pokud je pronajímatel taky karavanista, tak jako my. Není to jen o půjčení vozu, ale dokáže poradit dle vlastních zkušeností a praxe, které jsou k nezaplacení, shrnuje Kamil Šamaj.

Důležité body:

  • Způsob cestování
  • Termín
  • Trasa cesty
  • Počet osob
  • Požadované řidičské oprávnění
  • Odpovídající tažné zařízení
  • Služby pronajímatele
  • Informace o pojištění, asistenčních službách, nájezdu kilometrů atd.
  • Vybavení a obsluha vozidel
  • Informace o fungování v zahraničí
  • Reference půjčoven

Kdy provést rezervaci?

Karavany si lze ve většině případů zamluvit on-line přes rezervační objednávkový formulář. V případě Karavany-UB.cu to je možné alespoň 1 až 2 dny dopředu. Termíny na hlavní sezónu se momentálně postupně zaplňují, a proto radí neváhat s objednávkou. Pokud porovnají několik předminulých sezón, tak objednávky na hlavní sezónu bývaly zcela zaplněny někdy během ledna a února. Loňská koronavirová sezóna to však zcela změnila. Nikdo nevěděl, co bude, tak polovina minulé sezóny byla zavřená a klienti si zamlouvali jen několik dnů předem na červencové a zářijové dny. Letos bych řekl, že se postupně navracíme k normálu a klienti si začali rezervovat v dubnu termíny na hlavní sezónu, dodává Josef Kovařík.

Také Martin Hulín si myslí, že pokud si klienti přejí přesný termín v hlavní sezóně, už není času nazbyt. Podle Věry Cetkovské je ideální ozvat se dva měsíce předem, pokud chce zákazník daný termín v létě. Kamil Šamaj takto zmiňuje klidně i půl roku dopředu, Šárka Ševců a Oldřich Podlešák označují za ideální rezervaci v lednu nebo únoru a Jiří Novotný hovoří o roku v případě prvních čtrnácti dnech prázdnin. Toto je nejatraktivnější termín, dle klientů ze dvou důvodů – první je, že jsou už natěšení vypnout, změnit a relaxovat a druhý prozaičtější je, že chtějí být na léto opálení a tak chtějí co nejdříve, upřesňuje.

Nároky se zvyšují

Provozovatelé půjčoven karavanů se shodují, že lidé mají každým rokem vyšší nároky a požadují vyšší kvalitu. V půjčovně Karavany Zlín rok od roku zvyšují kvalitu a s tím přicházejí další noví a náročnější klienti. Obecně je podle Jiřího Novotného trend takový, že čím větší luxus, tím snáz se obsadí, i když je cena vyšší. Je tak jasně vidět, že klienti při pronájmu hledají především kvalitu, luxus a co se jim líbí a až pak řeší ceny a ostatní. Lidé jsou samozřejmě různí a ti, co již vyjeli vícekrát, už trochu vybírají a přemýšlí jinak, spíše účelně, než ti, co jedou poprvé a řeší spíše to, aby vypadali na cestě dobře – třeba vzhled vozu, podotýká Kamil Šamaj.

Šárka Ševců popisuje, že lidé vybírají spíše novější vozy, případně vozy ve velmi dobrém stavu. Ale stále je zajímá hlavně cena a nejvíce tedy vyhledávají na základě ní. Podle Josefa Kovaříka chtějí mít lidé možnost posedět pod markýzou, vzít si s sebou jízdní kola a pohodlně se vyspat. Většina klientů také vyžaduje mover pro snadnější parkování. Co se změnilo, je jen vyšší důraz na dezinfekci a možnost stornování rezervace. Zde jsme se museli mnohem více přizpůsobit a podstoupit vyšší riziko se stornováním, uvádí. V Karavany Česko si zákazníci rádi pronajímají skútr nebo doplňkové sportovní vybavení, mezi které patří paddleboard, elektrokola nebo vozíky za kola a také využívají službu přistavení obytného automobilu až k nim domů.

Nahlédněte do pražského kempu Džbán: 

Na co si dát pozor

Jak bylo popsáno výše, důležité je, aby lidé při kempování, a to obzvlášť takzvaně nadivoko, neporušovali zákazy a omezení. Není možné zaparkovat kdekoliv v přírodě. Oldřich Podlešák opisuje, že většina zákazníků si půjčuje vůz poprvé a určitě by si měli předem nastudovat kde a jak například vyprázdnit toaletu, nádrž na odpadní vodu a kde budou přes noc stát. Zda v kempu nebo někde nadivoko. Při stání nadivoko má univerzální radu: Pokud už jste zoufalí a nikde v dosahu není stellplaltz ani jiné slušné stání, vždy zafunguje parkoviště u hřbitova nebo zimního stadionu. Než se vydáte na jízdu, pro jistotu několikrát zkontrolujte, zda máte zavřená okna, vypnutý plyn, fungující osvětlení a zapojenou brzdu, radí dále Josef Kovařík. 

skoleni_15_4

Pozor by si měl dát klient především na délku soupravy okolo 12 metrů, takže při manipulaci. Otáčení a couvání, je třeba na to myslet a posílat někoho hlídat rohy, které mimochodem i při zatáčení hodně vybočují. Co se týče obytného auta, tam je třeba hlídat hlavně výšku a šířku a stejně tak přesah za zadní nápravou, který při zatáčení taktéž docela vybočuje, popisuje Jiří Novotný s tím, že toto jsou nejčastější problémy klientů, kdy „zapomenou“ na rozměry a následně si dovolenou zbytečně prodraží úhradou spoluúčasti na způsobené škodě.

Šárka Ševců podotýká, že není potřeba nic složitého řešit, jízda s karavanem je velmi příjemná a jednoduchá a nedělá problém ani ženám. Máme klientky, které vyrážejí za dobrodružstvím pouze s dětmi a zvládají to naprosto s přehledem, uvádí. Také podle Kamila Šamaje není nic, čeho by se měl člověk bát, stačí jen trochu selského rozumu a je vše ok. Ovládání obytného prostoru a informace se zdají pro klienty ze začátku dosti náročné a je jich hodně, ale po cca dvou dnech většina vše pochopí a zjistí, že v jednoduchosti je krása. Občas telefon s malou prosbou o radu je, ale to jsou jen maličkosti, ale určitě raději volat, psát, ptát se a v případě poškození okamžitě volat a dát vědět. Jsme lidi a stát se může cokoliv, zdůrazňuje závěrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).