Hlavní navigace

Platby za státní pojištěnce od roku 2022 vzrostou. Víme o kolik

22. 6. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Platby státu do veřejného zdravotního pojištění za osoby, za které je stát plátcem, se od roku 2022 zvýší.

Vláda od 1. ledna 2022 zvýší vyměřovací základ za státního pojištěnce na 14 570 korun. V důsledku toho se platba státu na jednu osobu měsíčně zvýší o 200 korun na 1 967 korun a zdravotní pojišťovny tak získají od státu navíc zhruba 14,35 miliardy korun. 

Toto navýšení má pomoci pojišťovnám vykompenzovat ztráty a zvýšené výdaje, které zdravotní pojišťovny měly a mají v období pandemie covid-19. Pokud by stát platby za své pojištěnce pro příští rok nenavýšil, reálně by hrozilo vyčerpání veškerých finančních rezerv, které zdravotní pojišťovny mají například na saturování výpadků příjmů v období ekonomických krizí.

Navýšená platba za státní pojištěnce bude na základě dohodovacího řízení o úhradách pro příští rok směřována primárně do zdravotní péče, což pomůže stabilizovat celý zdravotní systém, pro který řešení pandemie logicky představovalo enormní zátěž, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).