Hlavní navigace

Platíte DPH a silniční daň? Pozor na oznámení, které je nutné poslat berňáku

31. 3. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Prominutí úroku z prodlení při pozdní platbě DPH a silniční daně má svoji podmínku. Je nutné poslat oznámení. Jak se posílá a co by mělo obsahovat?

Prominutí úroku z prodlení se týká poplatníků, kteří nemají zaplacenou daň z přidané hodnoty (DPH) za zdaňovací období září 2020 až březen 2021 a silniční daň za zdaňovací období 2020 včetně zálohy splatné 15. 4. 2021.

Daň je možné zaplatit bez sankcí až do 16. 8. 2021. Prominutí úroku z prodlení umožňuje generální pardon ministryně financí Aleny Schillerové.

Co je obsahem oznámení? 

V oznámení, které se posílá na příslušně místní finanční úřad, je nutné uvést, že převažující část příjmů v období od 1. 6. 2020 do 30. 9. 2020 pocházela z jedné nebo více činností, které byly v období od 22. 10. 2020 do 31. 3. 2021 zakázány nebo omezeny Usnesením vlády České republiky o přijetí krizového opatření.

Aby mohl být dotčeným daňovým subjektům prominut úrok z prodlení vzniklý na dani z přidané hodnoty nebo zálohy na daň silniční, musí oznámit splnění podmínky nadpoloviční části příjmů pocházející z činností, které byly zakázány či omezeny, příslušnému správci daně, doplňuje mluvčí finanční správy Zuzana Mašátová.

Oznámení posílejte i přes MOJE daně

Oznámení je možné odeslat emailem, kdy vytištěné oznámení je nutné podepsat, naskenovat a poslat na email příslušného berňáku. Nově je možné podat oznámení i skrze daňovou informační schránku DIS+ v online finančním úřadu na stránkách Mojedane.cz. K přihlášení do DIS+ lze využít eIdentitu. Ta podporuje i bankovní identitu, tedy přihlášení přes banku. 

V současné době mohou toto přihlášení využít klienti Air Bank, České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a MONETA Money Bank. Kompletní informace k rozhodnutí o prominutí příslušenství daně naleznete na stránkách finanční správy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).