Hlavní navigace

Plíseň a špína. Tržnice SAPA, kam zavítal i Babiš, má opět problémy

21. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pražská tržnice SAPA má dlouhodobé problémy s hygienou a skladováním potravin. Inspektoři opět našli prohřešky.

Plíseň, škůdci, nepořádek a špatné skladování potravin. To jsou hlavní problémy, které odhalili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v pražské tržnici SAPA. 

Na kontrolu dorazili i celníci, policie a veterináři

Na tu si posvítili společně s Policií ČR, celníky a se Státní veterinární správou. A při své kontrole jednu provozovnu ihned uzavřeli. Našli tam plíseň, špínu a škůdce. 

Kromě provozovny inspektoři zakázali používat i jednu z přepravních dodávek na potraviny. Ve vestavěných chladicích zařízeních našli jen samou plíseň. Obě situace představovaly riziko ohrožující zdraví spotřebitelů a inspektoři zakázali uvádět do oběhu i veškeré potraviny nacházející se v těchto zařízeních, komentoval výsledky kontroly mluvčí SZPI Pavel Kopřiva

Kontrola ještě odhalila nedostatky ve skladování potravin. Proto inspektoři ihned nařídili zákaz prodeje mungo klíčků, které představovaly velké riziko výskytu salmonelly. 

Nesmí se ani prodávat 20 kg citronové trávy, která obsahovala plísně a navíc obsahovala nedostatky ve značení a nepředložení dokladů. A k likvidaci také půjde necelých 300 kilo mraženého masa, především krevet a rozpracovaných pokrmů. Potraviny byly bez označení a provozovatel neměl zaveden systém sledovatelnosti, doplnil Kopřiva. 

SAPA už zažila i kontrolní akci berňáku

SAPA je pravidelně v hledáčku různých kontrol. V loňském roce měli provozovatelé nečekanou návštěvu ze strany berňáku. Jeho pracovníci se zaměřili na EET i dluhy na daních. Celkem bylo provedeno 281 kontrol, u 24 prodejců bylo zjištěno pochybení, která byla předána k řešení do správního řešení. 

Čtěte více: Berňák provedl kontrolu #EET v SAPĚ, zabavoval i hotovost

Nejčastějším pochybením bylo nevystavení účtenky, nezasílání údajů o tržbách na servery finanční správy a nevyvěšení informačního oznámení, zhodnotil tehdy kontrolní akci ředitel Sekce metodiky a výkonu daní Generálního finančního ředitelství Jiří Fojtík.

Brand24

VIDEO: Jak vloni probíhala kontrolní akce berňáku

Paradoxem je, že právě v pražské tržnici SAPA organizoval tiskovou konferenci na podporu EET současný premiér v demisi Andrej Babiš, toho času ještě ministr financí. Přitom již předtím měla SAPA dlouhodobé problémy s kvalitou prodávaného masa. 

Čtěte více: Babiš organizuje konferenci k #EET v tržnici SAPA, která je v hledáčku hygieniků

Připomeňte si: Pozvánka na tehdejší TK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).