Hlavní navigace

Plošný reverse-charge chce ministerstvo financí od poloviny roku 2020

18. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Česko zaslalo Evropské komisi žádost, aby mohlo zavést plošný reverse-charge. Ministerstvo financí předpokládá, že by mohl být zaveden od poloviny roku 2020.

ČR tak navázala na své předchozí kroky, kdy se zasadila právě o to, aby systém reverse-charge nebyl omezený pouze na určité sektory. Nově mohou jednotlivé státy, které splňují stanovené podmínky, o plošný reverse-charge požádat.

ČR chce plošný reverse-charge od poloviny roku 2020

Česká republika zaslala před několika dny žádost o možnost využívat všeobecný mechanismus přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (plošný reverse charge). Tomuto režimu podléhají veškerá zdanitelná plnění u zboží a služeb u jednotlivých transakcí nad 17 500 eur (v přepočtu cca 450 000 Kč). Žádost je podána Evropské komisi, která ji v rámci nastavených pravidel předloží ke schválení Radě EU. Jakmile dojde ke schválení žádosti, chce ministerstvo financí předložit novelu, která plošný reverse-charge zavede. Aktuálně ministerstvo předpokládá, že by se mohlo toto opatření zavést od 1. 7. 2020.

Podání žádosti o využití plošného reverse charge je dovršením téměř pěti let tvrdé práce, během kterých jsme uskutečnili desítky jednání a intervencí na všech úrovních. Upozorňovali jsme, že podvody na DPH ovlivňují rozpočty členských států více než u jakékoliv jiné daně. Největší problém u DPH je karuselový podvod, přičemž reverse-charge proti němu spolehlivě funguje, říká ministryně financí Alena Schillerová.

skoleni_15_4

Aby mohl stát o reverse-charge požádat, musí být jeho daňová mezera (VAT GAP) alespoň 5 procentních bodů nad mediánem EU, a to na základě dat z roku 2014. ČR v té době byla nad touto hranicí, jelikož medián činil 10,4 % a ČR měla VAT GAP 16 %. Možnost využití plošného reverse-charge je nicméně prozatím časově omezena do 22. června 2022, kdy by podle představ Evropské komise měl v EU naběhnout nový „definitivní“ systém pravidel pro DPH.

Co je reverse-charge

Režim reverse-charge přenáší povinnosti plátce (poskytovatele plnění) přiznat a zaplatit daň na výstupu za uskutečnitelné zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku na plátce, který toto plnění přijal (příjemce plnění). Zjednodušeně řečeno povinnost přiznat daň má příjemce (odběratel), nikoli plátce (dodavatel) plnění. Česká republika nyní využívá režim reverse-charge ve všech odvětvích, kde to stávající legislativa Evropské unie umožňuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).