Hlavní navigace

Po koronavirové pauze ožívají i soukromé hrady a zámky. Máme přehled akcí

15. 6. 2020
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Skoro tři měsíce prožily soukromé hrady a zámky v uzavření a ve znamení rušení a odkládání naplánovaných akcí. Teď se v nich sezóna zase postupně rozbíhá.

O tom, že bude jiná, není pochyb. O mnohé akce přišly nenávratně, různá omezení je stále sužují. Přizpůsobují se. Na co navzdory potížím vsadily a na co lákají?

Co se dozvíte v článku
  1. Musíme se napasovat do vývoje a je to výzva
  2. Pozvánky do hradů a zámků
  3. Po období rušení se lidé i akce pomalu vrací
  4. Letošní sezóna? Třetinová
  5. Menší odliv lidí z Česka pomůže
  6. Návštěvníků je méně, spoléháme na zahrady
  7. Nejen virus, trápí i kůrovec a sucho

Musíme se napasovat do vývoje a je to výzva

Markéta Slezák vlastní se svým mužem Mirem Slezákem Zámek Berštejn nedaleko Máchova jezera a provozují ho jako rodinný hotel. Významnou část jejich hostů tvoří Němci a Britové. Zásadně je proto zasáhlo rušení letů, zavřené hranice a zákaz ubytování. Zámek jsme ale naštěstí nikdy neprovozovali s tím, že bychom očekávali zisk nebo na něm byli přímo závislí. Šlo nám o záchranu zdevastovaného zámku odsouzeného k demolici, jeho oživení a vytvoření místa pro život a pro setkávání s lidmi. V tomto smyslu zámek prospívá a dělá nám radost, říká Markéta, ale zároveň nezastírá, že současná krize je i pro ně zlá. Dotkla se každého, koho známe, včetně našich klientů. Ekonomické dopady budeme pociťovat dlouho. Pro přežití v našem oboru je důležité mít dostatečné rezervy, být flexibilní, vidět nové příležitosti a dobře se napasovat na budoucí vývoj. I pro nás je to výzva, tvrdí.

Podívejte se také do Zámku Loučeň, kde je zámeckou paní Kateřina Šrámková:

Na Berštejně proto počítají s tím, že se letos uvidí hlavně se stálými hosty, kteří jezdí každý rok. I když i mnoho z nich se sem nejspíš nedostane. Brání jim v tom nejrůznější důvody a také obavy z komplikací, které by je mohly čekat po návratu do jejich země, dodává. Nic podle ní nenasvědčuje tomu, že by teď pobytové balíčky na zámku masivně objednávali noví hosté, rezervací je méně. Snažíme se netrápit tím, co neovlivníme, a více se koncentrujeme na rekonstrukce dalších budov v protějším areálu panského dvora, který jsme vloni koupili. Je tam mimo jiné pět kulturních památek v zoufalém stavu, a tak řešíme možnosti jejich oživení a smysluplného využití pro budoucnost, vysvětluje Markéta, na co se nyní soustředí.

Pozvánky do hradů a zámků

  • Do Zámku Dobřenice zve Romana Bertelsová již nyní na zámecký vánoční trh (21. a 22. 11.).
  • Michaela Fremundová zve na Barokní večer na Zámku Hrádek, který se bude konat v pátek 31. 7.
  • Na Kulturní víkend na zámku Blatná, který se odehraje od 28. do 30. 8., zve Edvard Oberfalcer – v zámeckém parku bude koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu, poloscénické provedení opery Rusalka nebo divadlo O Palečkovi v podání Jihočeského divadla.
  • Markéta Slezák z Berštejna zve na zářijovou víkendovou akci pro ženy, které pracují a podnikají v řemeslech a službách. V plánu jsou společné diskuse, síťování, spolupráce, vzájemná pomoc i zdravotní cvičení, relaxace, dobré jídlo a víno u krbu.
  • Karolína Malá a Hana Brodská ze Zámku Lnáře zvou na odborné přednášky Poznejte Lnářské lesy a rybníky, které organizují pro společnosti nebo skupiny nad 15 osob, když se na zámku ubytují. K dispozici je tu i muzeum Kočky, výstava paličkovaných obrazů a v červenci koncert harf.
  • Do Nových Hradů zve Petr Kučera v červnu milovnice a milovníky růží. Právě jich tu rozkvétá více než tisíc keřů ve 200 druzích.
  • Kamila Svobodová z Hradu a zámku Dolní Kounice se ve své pozvánce obrací na OSVČ a další podnikatele i zájmová uskupení, pro která je otevřená možnost zapojit se do obnovy a využití hradu a zámku skrze Hradní Spolek, a to jako partneři a společníci – mohou tak památku rozvíjet, využívat a podílet se na výnosech.

Po období rušení se lidé i akce pomalu vrací

Na Zámku Dobřenice nedaleko Pardubic a Hradce Králové byly duben, květen i část června ve znamení přesunů svateb na podzimní termíny a na příští rok. Jak vypráví Romana Bertelsová, která se tu o eventy stará, čekají sezónu, která se bude od těch dosavadních lišit. Bude rozhodně opatrnější ze strany našich klientů. Co se týče kulturních akcí, ty jsme museli oproti plánu omezit, jelikož nám prostě dva a půl měsíce chybí, vysvětluje.

Rušilo se a na dobu neurčitou se odkládalo také na Zámku Hrádek u Sušice. Zde se to však podle Michaely Fremundové týkalo hlavně investic do provozu, které plánovali. Tím, jak došlo k uzavření provozu ze dne na den, vznikly ztráty v podobě znehodnocení zásob, zrušení akcí, ubytování. Společnost měla nulové příjmy, ale náklady zůstaly – příjmy zaměstnanců, faktury od dodavatelů, provozní náklady…, vypočítává. Teď už však podle ní vypadá nadějně obsazenost zámeckého hotelu a chodí objednávky na nové svatby a soukromé akce. Nacházíme se blízko Šumavy, věříme, že je naše oblast pro návštěvníky a turisty atraktivní a projeví se to příznivě na návštěvnosti restaurace a dalších služeb, které nabízíme, ať už je to adventure golfové hřiště, bazén nebo zámecká herna pro rodiny s dětmi, říká.

Letošní sezóna? Třetinová

Z koronavirových omezení, která i na ně tvrdě dopadla, se zotavují na jihočeském Zámku Blatná, kde museli uzavřít prohlídkové trasy, zrušit mnoho nasmlouvaných zájezdů, uzavřít kavárnu Oh My Deer Café, zrušit všechny kulturní akce, pronájmy, firemní akce i svatby. Nikdo z nás to nepředvídal, popisuje situaci Edvard Oberfalcer. Když byl omezený volný pohyb osob a povolené procházky v přírodě, nechali tu pro veřejnost otevřený alespoň zámecký park zdarma. Když se nám sezóna zkrátila z šesti měsíců na čtyři, bude to mít samozřejmě negativní vliv na celkový hospodářský výsledek letošního roku. Tu ztrátu nebude možné dohnat, dodává Edvard.

Pokud se nic nezvrtne a omezení se budou dál rozvolňovat, sezóna se podle něj pomalu rozeběhne. Zatím je to však stále složité. Například aktuální omezení prohlídkových tras, na kterých musíme dodržovat rozestupy mezi návštěvníky, snižují kapacitu prohlídkových skupin téměř na jednu třetinu, což je v porovnání s normálním stavem skutečně málo, vysvětluje a poukazuje i na omezení kulturních akcí, kdy u koncertu symfonického orchestru, plánovaného na poslední červencový den, museli snížit původní kapacitu 1500 lidí na 500. Letošní sezóna tedy bude, ale v porovnání s plány třetinová, shrnuje.

Menší odliv lidí z Česka pomůže

Na jihomoravském Hradu a zámku Dolní Kounice se sezóna běžně rozjíždí v březnu. Jen co tedy letos začala, pandemie jí dala stopku. Odnesly to každoroční akce pro veřejnost jako Výstava vín, Kounice v Pohybu nebo hradní trhy poctivých lokálních produktů POLOPRO, stejně jako svatby a hostiny. Také byly zrušeny všechny objednané zážitkové výlety pro školky a základní školy, kdy jsme očekávali asi 2000 dětí. Pandemie tedy měla a bude mít zásadní vliv na náš letošní výsledek hospodaření, uvádí Kamila Svobodová, která má na starosti program a koordinuje svatby.

Přesto věří, že z hlediska turistiky bude letošní rok stejně úspěšný, nebo dokonce úspěšnější než loňský. A to proto, že by nemusel být tak velký odliv Češek a Čechů do zahraničí. Soukromé akce, jako jsou svatební obřady a hostiny i oslavy narozenin, se již od června normálně konají a tak až do konce listopadu tu mají skoro každý víkend nějakou soukromou akci. Na některé víkendy chystají i lokální trhy (s tradicí od 13. století), které na hradní louce organizuje neziskovka Hradní Spolek spolu s Farmou pod kaštany.

Návštěvníků je méně, spoléháme na zahrady

Opožděné zahájení návštěvnické sezóny ovlivní letošní ekonomiku i na Zámku Nové Hrady ve východních Čechách. Jako chybu tu hodnotí rozhodnutí vlády provázat otevření zahrad s prodejem pouze on-line vstupenek. A to v situaci, kdy osobní pokladny fungovaly ve velkém v obchodech, u benzinových pump.  Rozumíme tomu tak, že ve snaze řešit případný problém pražské zoologické zahrady podvázaly úřady činnost všech ostatních menších a malých zahrad. Naši návštěvníci tak přišli o možnost zhlédnutí květů tisíců jarních květin, jejichž kolekce jsme obohatili o řadu holandských cibulovin, pozastavuje se majitel Petr Kučera nad událostmi s tím, že v jejich desetihektarovém areálu rozhodně nehrozilo přelidnění.

Podle toho, jak vidí zahájení letošní sezóny, přitom zatím usuzuje, že se bude rozbíhat jen velmi pomalu, a to hlavně v interiérech zámku nebo v místním muzeu motokol – návštěvníků je výrazně méně. Je naší výhodou, že většina dává dlouhodobě přednost návštěvě našich zahrad, máme jich na deset typů, a tak prázdninové měsíce mohou ekonomickou situaci areálu vylepšit, doufá.

skoleni_15_4

Nejen virus, trápí i kůrovec a sucho

Karolínu Malou a Hanu Brodskou z jihočeského Zámku Lnáře zastihla pandemie koronaviru ještě v průběhu příprav na sezónu 2020. Tvrdí, že i přes hromadné rušení velkých akcí se snaží brát vzniklou situaci jako výzvu v pozitivním smyslu a soustředí se na obnovu nabídky zámku, revizi procesů a úpravy uvnitř zámku i v přilehlém parku. Zámek je úzce spjat s hospodářstvím, které se skládá převážně z lesů a rybníků, proto na nás má dopad nejen Covid-19, ale i kůrovcová kalamita a extrémní sucho, dávají nahlédnout do toho, co všechno teď řeší.

A jakou tedy očekávají ve Lnářích sezónu? Podobně jako jinde přišli o většinu hromadných akcí. Pandemie se podle nich podepsala i na návštěvnosti zámku, objednané prohlídky ruší hlavně různé kluby seniorů – bojí se o své zdraví. Zájem o ubytování očekáváme v letošní sezóně především u individuálních hostů, spíše než od velkých skupin, a tomu se snažíme provoz zámku přizpůsobit, říkají Karolína s Hanou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).