Hlavní navigace

Názor k článku Po nárůstu stagnace. Počet hráčů Účtenkovky se prakticky nezměnil od Motýl Emanuel - Bohužel pro vás, já mám interní informace z...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 12. 2018 12:47

    Motýl Emanuel (neregistrovaný)

    Bohužel pro vás, já mám interní informace z politiky a nikoliv jen to, co lze zjistit z medii, což je tak či ona tendenční, proto vám s klidem mohu říct, že ať už jako člověk, co má kontakty na některé vlivné lidi, tak jako podnikatel, který vše daní a nic nekrátí. Ano, setkám se občas s tím, že menší živnostníci něco zamlčí ale to jsou většinou dva režimy.

    A) klient ušetří DPH, podnikatel několik málo procent z příjmu, nejvíce ale ušetří člověk co nakoupil a nás poplatníky to nestojí nic
    B) klient dostane falešnou účtenku, kde zaplatí DPH ale podnikatel to DPH neodvede, tohle je zloděj

    Většinou, až na jeden případ jsem se setkal jen s A a to mi nijak nevadí, naopak bych řekl, že je to pro všechny výhodné, protože díky informacím z politiky vím, že je jedno kolik peněz se vybere, protože se vždy najde způsob, jak vše nějak prohýřit, takže ze zkušenosti co mi jsou prezentovány, je lepší když se vybere méně, oni topit a svítit musí, jen jím zbude méně na rozkradení.

    Ovšem případ B, to je věc co mě fakt vadí, protože okrást klienta by si nikdo dovolit neměl. Ale stalo se mi to jen jednou u Vietnamců, co chtěli DPH i když nebyli plátci.

    Fakt je ten, že i kdyby malý živnostníci, což jsou většinou ti, co mají obraty do toho jednoho milionu nedanili ani korunu, stejně za rok odvedou 5-10% obratu, nikoliv zisku státu povinně a pokud si následně spočítáte státní náklady na takového živnostníka vůči zaměstnanci, co odvádí to samé, zjistíte, že živnostník je pro stát levnější a to je důvod, proč politici moc dlouho do živnostníků nerýpali, protože pro ně jsou výhodní v tom, že nemají na nic nárok ale povinně musí platit bez ohledu na ekonomickou situaci.

    EET je navíc pro situaci A zcela k ničemu, protože v případě A nikdy před tím ani dnes účet nebyl a všem zúčastněným je jasné, že je to o 21% levnější. No a případy B by odhalila vcelku v klidu kontrola a podle mě jen hlupák vydává účty co pak nezdaní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).