Hlavní navigace

Počet bankrotů zůstal v březnu stabilní. V budoucnu se však očekává nárůst

7. 4. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V březnu bylo vyhlášeno přes 60 bankrotů obchodních společností, více než 650 bankrotů podnikatelů a přes 1 500 osobních bankrotů.

Návrh na bankrot podalo 90 obchodních společností, přes 800 fyzických osob podnikatelů a sešlo se necelých 1900 návrhů na osobní bankrot. Počet bankrotů a návrhů na bankrot tak zatím v žádné z kategorií nevybočuje z dlouhodobého normálu.

Data vyplývají z dat společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Analytička společnosti Věra Kameníčková popisuje, že v březnu zatím nezaznamenali výraznější změny v počtu vyhlášených bankrotů a v počtu podaných návrhů na bankrot. To je způsobené především tím, že mimořádná opatření související s šířením nemoci COVID-19 byla přijala v polovině měsíce a v jeho druhé polovině soudy pracují ve velmi omezeném režimu. Omezení volného pohybu osob se týká rovněž soudců a zaměstnanců soudů. Soudní jednání se proto většinou odročují a výsledky lze očekávat po obnovení volného pohybu osob.

Plný dopad ekonomických omezení se tak projeví až později. Kombinace uzavření některých prodejen, karanténa zaměstnanců, péče rodičů o děti ve školním a předškolním věku, zpomalení přeshraniční přepravy zboží a pracovníků povede k růstu počtu bankrotů. Tento růst mohou opatření vlády na zmírnění důsledku pandemie jen zmírnit. Pokud jde o odvětví, lze očekávat, že závažněji důsledky pocítí služby než výroba zboží. Zboží lze do určité míry vyrábět na „sklad“, což u služeb samozřejmě nejde, doplňuje dále Věra Kameníčková.

skoleni_15_4

Bankrotující podnikatelé působili hlavně v obchodu

Co se týče obchodních společností, nejvíce jejich bankrotů bylo v březnu vyhlášeno v Praze (24), následně v Moravskoslezském kraji (8 bankrotů) a v Královéhradeckém kraji (7 bankrotů). Z hlediska oborů bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno ve zpracovatelském průmyslu (13) a v obchodu a ve stavebnictví (shodně 11 bankrotů). 

U fyzických osob podnikatelů bylo nejvíce bankrotů v březnu vyhlášeno v Ústeckém kraji, a to 96. Následoval Moravskoslezský kraj s 80 bankroty a Praha s 56 bankroty. Podnikatelé, u kterých byl v březnu vyhlášen bankrot, nejčastěji působili v obchodu (149), ve stavebnictví (138) a v sektoru ubytování, stravování a pohostinství (81).


Autor: CRIF – Czech Credit Bureau

Vývoj počtu bankrotujících podnikatelů

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).