Hlavní navigace

Počet business center převyšuje poptávku, staví se ale dál

17. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Business centra jsou stále v kurzu. I když poptávka po nich není tak vysoká a úměrně klesá, developery to přesto neodrazuje od staveb nových. Jejich počet každoročně narůstá nejenom v Praze, ale i v okresních městech. Moderní domy pak ale ve větší míře zejí prázdnotou, přitom získat si svou pozornost mohou už jen nižší cenou za pronájem.

Business centra patří mezi nejvyhledávanější kancelářské prostory. Jejich nabídka vzrostla v tomto čtvrtletí o 53 600 m2, celkově je pak k pronájmu více jak 2 103 000 m2 kancelářských prostor.

Zájem ale o ně příliš není. Poptávka po uniformních budovách se začala snižovat a skončila na údaji okolo 31 700 m2. Oproti minulému kvartálu, kdy zájem o kancelářské prostory byl 38 500 m2, značně klesla. Vyplývá to z průzkumu Prague Research Forum.

Co firmy láká na business centrech?

Společnosti se často stěhují do business center, aby ušetřily náklady na provoz firmy. Požadují lepší služby od úklidu až po ostrahu, více parkovacích míst, ale i možnost sloučení několika divizí z různých budov pod jednu střechu. Některé firmy to pojímají spíše jako trendovou záležitost. Do business center se může nastěhovat jakákoliv firma. Vše záleží jen na obsazenosti, lokalitě a ceně za pronájem či koupi budovy. Přestože nabídka překonává poptávku, jsou business centra stále velmi žádaným artiklem. Největší zájem o business centra projevují společnosti působící v oblasti telekomunikací, dále pak ve finančním sektoru a nakonec ve službách. Jak dále uvádí průzkum Prague Research Forum, v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl počet čtverečních metrů na 2,04 milionů m2. Loni to byly jen necelé 2 miliony m2.

Nejvýznamnější transakce 2. čtvrtletí

Vegacom v Kolbenova City Development budova 4 v Praze 9 (5 200 m2)
The Park v Praze 4 (2 695 m2)
TNT Post ČR v Zirkon Office Centre v Praze 8 (2 000 m2)

Mezi jeden z největších dokončených projektů pak patří sídlo ČSOB v Praze 5 (37 700 m2)

Kde je hledat a za kolik?

Většina dnešních business center směřuje na okraj Prahy, jejich výstavba se však nevyhýbá ani centru města. Ovšem v tomto případě se jedná o menší či dokonce jen restaurované objekty.

Administrativní budovy v centrech měst skrývají úskalí v mnoha směrech. Asi největší překážkou je zde cena nájmů a provozních nákladů, ty si mohou dovolit jen některé firmy. Dalším častým problémem je i nedostatek parkovacích míst v centru města. Je to luxus, který si mohou dovolit jen některé firmy. V těchto případech se spíše jedná o advokátní kanceláře, kanceláře daňových poradců či auditorských firem.

Cena nájemného podle jednotlivých ulic v centru Prahy

Praha 1

Revoluční ulice  14 eur za 1 m2 + poplatky za služby
Vodičkova ulice  15 eur za 1 m2 + 3 eura za služby
Petrská ulici  390 korun za 1 m2 + poplatky za služby a DPH
Krakovská ulice  330 korun za 1 m2 + poplatky za služby

Praha 2

Ulice Americká  280 korun za 1 m2 + poplatky

Praha 3

Agora Flora  od 300 korun za 1 m2

Praha 4

Na Pankráci  okolo 5 000 korun za 1 m2 ročně

Praha 4, respektive Pankrác, patří v poslední době mezi velmi vyhledávané cíle všech firem. Stávající business centrum se zde rozrůstá o další administrativní budovy. Pankrác v této oblasti představuje nedozírné možnosti, obrovské plochy či chátrající budovy, které nové výstavbě ustupují stranou a poskytují nové místo pro jejich kovově-skleněné následovníky.

Na podzim letošního roku se stěhuje společnost Unipetrol do teprve vznikající stavby na Pankráci. Do nového sídla by se měla stěhovat část společnosti Unipetrol RPA, s.r.o. a dceřiná společnost Benzina, s.r.o.

Praha 9

Ulice Ocelářská okolo 85 korun za 1 m2
Business centrum Ocelářská 10 550 korun za měsíc

Naopak business centra rozkládající se na obrovských pozemcích mimo centrum nabízejí přímý opak. Dostatek parkovacích míst, velmi často i dobrá přístupnost vozem a MHD. Moderně zařízené budovy s dostatkem prostoru. Samozřejmě nesmí chybět ani nezbytné kavárny v přízemí budov.

Československá obchodní banka pod jednou střechou

V dubnu letošního roku se na Prahu 5 do Radlic stěhovala ČSOB. Nechala si vystavět moderní komplex, pod jehož střechu sestěhovala všechny své centrální útvary. Podle tiskového mluvčího Marka Rolla se ČSOB rozhodla k tomuto kroku zejména kvůli zefektivnění práce zaměstnanců. „Zaměstnanci jsou si v prostorách blíže, což vedlo k usnadnění komunikace. Banka po vzoru ostatních firem opustila trend klasických kanceláří a zaměstnanci sedí spolu v kancelářích typu open space. Přestože zaměstnanci sedí spolu, stále mají dostatek soukromí. V menší míře jsou zde i klasické menší kanceláře, které jsou však využívány minimálně,“ uvedl mluvčí. Masivní projekt přišel banku na 2,7 mld. korun a díky prodeji budov v předchozím vlastnictví ušetřila ČSOB půl miliardy korun. Přesná hodnota nového komplexu je však podle Marka Rolla nevyčíslitelná.

Business centra za hranicemi hlavního města

Business centra již dávno nejsou dominantou jen Prahy. Tyto administrativní celky se rozrostly i za hranice hlavního města. Velmi kvalitní objekty poskytují i okresní města. Není tedy nic neobvyklého, že na ně narazíme v Plzni, Brně, Znojmě, Ostravě a mnoha dalších městech. Služby těchto center jsou srovnatelné jako v Praze. Jediným rozdílem je však cena za pronájem.

Plzeň  okolo 9 eur za 1 m2
Brno  okolo 2 000 korun za 1 m2 ročně
Brandýs nad Labem 1 800 korun za 1 m2 ročně

skoleni_15_4

Za kolik si můžete pronajmout kancelářské prostory ve světě?

Nejdražší pronájmy kanceláří jsou v londýnské Mayfair, kde si 1 m2 můžete pronajmout za 1 640 eur. Na druhém místě se drží kancelářské lokality v Hong-Kongu, jejichž cena vzrostla dvojnásobně a za 1 m2 zde zaplatíte 1 200 eur. Na třetím místě je pak další asijské město Tokio, kde pronájem stojí 1 170 eur za 1 m2 . Na čtvrté pozici se pak usadila Paříž se svými 1 009 eur za 1 m2. Páté místo patří Moskvě. Ta si svoji pozici obhájila a cena za pronájem se pohybuje okolo 748 eur za 1 m2.

Praha se pak pohybuje okolo 35. místa se svými 275 eury za 1 m2. Ceny za pronájem kanceláří v České republice jsou pak oproti ostatním evropským městům relativně levné a lákají nové zahraniční investory a firmy.

Má vaše sympatie pracovní prostředí ve stylu Open Space.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).