Hlavní navigace

Počet firem na černé listině nespolehlivých plátců je stále rekordní

9. 7. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společností, které nespolhelivě odvádí DPH, stále přibývá. Na druhou stranu se ale nárůst výrazně zpomalil.

V polovině letošního roku podnikalo v České republice 18 242 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH. Meziročně se jejich počet zvýšil o 28 %. 

Jedná o 6965 nespolehlivých plátců DPH a 11 277 nespolehlivých osob. Přírůstky nespolehlivých plátců DPH jsou stále vysoké, ale ve srovnání s předchozími čtyřmi kvartály přibývají polovičním tempem.

Za poslední tři měsíce se počet nespolehlivých firem zvýšil o 506, což je nejméně za posledních šest kvartálů v řadě za sebou. V předchozích čtyřech kvartálech tříměsíční přírůstek vždy činil více než 1 000 subjektů, uvádí analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová s tím, že až další data ukáží, zda se jedná o změnu trendu nebo jen krátkodobý výkyv.

Nejvíce nespolehlivých subjektů je mezi společnostmi s ručením omezeným. Jedná se o 14 401 společností s ručením omezeným, živnostníků je 3163 a s výrazným odstupem následují akciové společnosti. Společnosti s ručením omezeným představují 79 % nespolehlivých subjektů.

Nejpočetnější skupinu, 47 % nespolehlivých subjektů, tvoří subjekty, které podle klasifikace ČSÚ tržby neuvádí nebo nevykazují. Následují společnosti s tržbami mezi jedním a deseti miliony korun, společnosti s tržbami do jednoho milionu korun a společnosti s tržbami od deseti do sta milionů korun. 

Čtěte také: Finanční správa rozšířila kritéria pro aplikaci nespolehlivého plátce DPH

Nespolehliví plátci DPH se nejvíce koncentrují v okolí metropole. V hlavním městě Praze má registrované sídlo 10 082, tedy 55 % nespolehlivých subjektů a v Jihomoravském kraji 2 529 firem, což představuje 14% podíl.

Nespolehlivý plátce DPH a nespolehlivá osoba

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Institut nespolehlivé osoby byl zaveden novelou z července předloňského roku. 

skoleni_15_4

Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Jak se nálepky nespolehlivý plátce DPH zbavit?

Na odstranění označení nespolehlivý plátce DPH je třeba 12 měsíců. Zbavit se označení „nespolehlivý plátce“ mohou firmy nejdříve po uplynutí jednoho roku od rozhodnutí správce daně, pokud subjekt celý rok neporušil své povinnosti vztahující se ke správě DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).