Hlavní navigace

Počet nespolehlivých osob raketově roste, nespolehlivých plátců naopak ubývá

10. 4. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zatímco počet nespolehlivých plátců DPH se snižuje, množství nespolehlivých osob výrazně roste. Aktuálně jich je v Registru plátců DPH již přes 3 tisíce.

Celkově již úřady registruji přes 13 tisíc nespolehlivých podnikatelů. Nespolehlivé osoby se totiž rekrutují z nespolehlivých plátců, kterým je zrušena registrace k DPH.

Nespolehlivých osob je již přes 3 tisíce

Aktuálně je v Registru plátců DPH evidováno 10 392 nespolehlivých plátců a 3008 nespolehlivých osob. Před dvěma měsíci v Česku působilo skoro o 350 nespolehlivých plátců více. Na druhou stranu se však výrazně zvýšilo množství nespolehlivých osob, kterých bylo v únoru 2 tisíce. Za dva měsíce jich tak přibyla další tisícovka. Přesto, že se počet nespolehlivých plátců DPH od začátku letošního roku stále snižuje, ve skutečnosti na našem trhu rychle přibývají firmy a podnikatelé, kteří mají dluh na DPH. To umožňuje institut nespolehlivé osoby, kam se nespolehliví plátci automaticky přesunují, pokud zruší svoji registraci k DPH. Takzvaně nespolehlivých subjektů je v ČR aktuálně přes 13 000, vysvětluje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Označení „nespolehlivý“ může od loňského července získat i podnikatel, jak fyzická, tak právnická osoba, který není plátcem DPH. Kdo není plátcem DPH a poruší závažným způsobem své povinnosti vztahující se ke správě daně z přidané hodnoty (obdobné podmínky jako u nespolehlivého plátce), získá nově označení nespolehlivá osoba.

Pokud dojde ke zrušení registrace nespolehlivého plátce, stává se tato osoba nespolehlivou osobou automaticky okamžikem, kdy přestane být plátcem. Stejně tak nově platí i opačný postup, kdy se osoba stane nespolehlivým plátcem automaticky. Stane se tak v situaci, kdy se nespolehlivá osoba stane plátcem, v případě skupiny v okamžiku přistoupení nespolehlivé osoby nebo nespolehlivého plátce, nebo v případě člena skupiny, dojde-li ke zrušení skupiny, která byla nespolehlivým plátcem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).