Hlavní navigace

Počet nespolehlivých osob výrazně narůstá, už jich je přes tisíc

5. 12. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nový institut nespolehlivých osob platí od července. Nyní se na tomto novém blacklistu nachází již 1056 podnikatelů a jejich počet narůstá o stovky měsíčně.

Počet nespolehlivých plátců se oproti tomu zvyšovat přestává. Důvodem je podle odborníků to, že extrémně vzrostlo množství firem, které byly z registru vymazány.

Nespolehlivých osob už je přes tisíc

Jak zjistil server Podnikatel.cz z Registru plátců DPH, úřady aktuálně evidují 1056 nespolehlivých osob a jejich počet narůstá o stovky měsíčně. Naopak začíná stagnovat počet nespolehlivých plátců, kterých v listopadu přibylo jen několik desítek (nyní jich je v registru 10 739). Jak upozornila poradenská společnost Bisnode, důvodem nízkého přírůstku subjektů v registru je extrémní nárůst firem, které byly z registru vymazány, současně se ale staly nespolehlivou osobou. Naprostá většina nespolehlivých osob byla podle Bisnode v minulosti na seznamu nespolehlivých plátců DPH.

Označení „nespolehlivý“ může od letošního července získat i podnikatel, jak fyzická, tak právnická osoba, který není plátcem DPH. Kdo není plátcem DPH a poruší závažným způsobem své povinnosti vztahující se ke správě daně z přidané hodnoty (obdobné podmínky jako u nespolehlivého plátce), získá nově označení nespolehlivá osoba.

Pokud dojde ke zrušení registrace nespolehlivého plátce, stává se tato osoba nespolehlivou osobou automaticky okamžikem, kdy přestane být plátcem. Stejně tak nově platí i opačný postup, kdy se osoba stane nespolehlivým plátcem automaticky. Stane se tak v situaci, kdy se nespolehlivá osoba stane plátcem, v případě skupiny v okamžiku přistoupení nespolehlivé osoby nebo nespolehlivého plátce, nebo v případě člena skupiny, dojde-li ke zrušení skupiny, která byla nespolehlivým plátcem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).