Hlavní navigace

Počet nespolehlivých plátců stále narůstá, už ale ne tak šíleným tempem

3. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Každý měsíc přibude několik stovek nespolehlivých plátců DPH. Blacklist se už ale nerozšiřuje takovým tempem jako koncem loňského roku a na počátku letošního.

Registru plátců DPH se aktuálně nachází již přes 5 tisíc nespolehlivých plátců DPH. Přestože stále přibývají po stovkách měsíčně, tempo nárůstu oproti začátku roku zpomaluje. Za duben přibylo 374 plátců.

Počet nespolehlivých plátců už neroste takovým tempem

Ilustrační obrázek.
Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

K dnešnímu dni eviduje finanční správa v Registru plátců DPH celkem 5093 nespolehlivých plátců (údaj k 14. hodině). Za duben se jejich počet zvýšil o 374, oproti předchozím měsícům však jde o nižší nárůst. V březnu totiž přibylo 411 nespolehlivých plátců, v únoru 408 a v lednu dokonce 513. Aktuálně tak roste počet nespolehlivých plátců podobným tempem jako v loňském srpnu, okolo 13 denně. Statistiky naznačují, že po rychlé náběhové fázi se potenciál začíná vyčerpávat a postupně bude směřovat do vyváženého stavu. Očekáváme, že i v následujících měsících budou nespolehliví plátci DPH přibývat, ale pomaleji, než jsme mohli sledovat zejména v posledním kvartálu loňského roku, uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Čtěte také: Buďte opatrní, nespolehlivých plátců DPH může být na konci roku přes 10 tisíc

Co se týče struktury nespolehlivých plátců, nic se výrazně nezměnilo.Jak ukazují údaje společnosti Bisnode, mezi nespolehlivými plátci DPH je nejvíce společností s ručením omezeným (3 788), s velkým odstupem následují živnostníci (864). „Největší podíl nespolehlivých plátců (jen mezi plátci DPH) z pohledu právní formy podnikatelského subjektu vykazují evropské společnosti (5,3 %), společnosti s ručením omezeným (2,0 %) a družstva (1,7 %),“ dodala Štěpánová.

Z hlediska předmětu podnikání je největší počet nespolehlivých plátců mezi subjekty, které se zabývají obchodem (nejčastěji zprostředkování velkoobchodu a velkoobchod v zastoupení). Následují subjekty, které podnikají v oblasti nemovitostí nebo vědeckých a technických činností. V případě srovnání sídla podnikatelů, nejvíce nespolehlivých plátců DPH je registrováno v Praze a Jihomoravském kraji. Nejméně nespolehlivých plátců DPH je v Jihočeském kraji.

Jak získat status nespolehlivého plátce

Status nespolehlivého plátce DPH lze obdržet několika způsoby, které by se podle GFŘ neměly v letošním roce nijak měnit. Pokyn Generálního finančního ředitelství říká, že nespolehlivým plátcem se stane firma, která ohrozila veřejný zájem tím, že jí úřady neuznaly uplatňovaný nárok na odpočet daně a vyměřily ji daň jinak, než deklarovala v podaném daňovém přiznání k DPH. K ohrožení veřejného zájmu však dochází “jen” tehdy, pokud bude snížen plátcem uplatněný odpočet daně minimálně o 500 tisíc Kč. Stejná částka platí i pro dluhy na DPH, které má podnikatel alespoň tři měsíce. Za nespolehlivou se považuje i společnost, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň podle pomůcek alespoň 500 tisíc korun, nebo firma podezřelá z účasti na podvodu.

Brand24

Za nespolehlivého plátce DPH je označen také podnikatel, který neuhradil zajišťovací příkaz. V neposlední řadě se podnikatel stane nespolehlivým plátcem, pokud opakovaně nepodá povinná podání k DPH ani na základě výzvy správce daně, a to dvakrát v období dvanácti měsíců bez řádného odůvodnění. Od 1. ledna 2015 se lze navíc dostat na blacklist nespolehlivých plátců tím, že při registraci k DPH uvede podnikatel nepravdivý údaj ohledně skutečného (reálného) sídla.

Obchodujete s nespolehlivými plátci? Ručíte za ně

Nárůst nespolehlivých plátců zvyšuje potenciální riziko pro firmy, že právě jejich obchodní partneři mohou být za nespolehlivé plátce označeni. Status nespolehlivého plátce totiž zakládá společné a nerozdílné ručení za odvod daně odběratelem a dodavatelem. Pokud se některý podnikatel rozhodne obchodovat se společností, která má v okamžiku uskutečnění plnění status nespolehlivého plátce, bude za ni automaticky ručit za nezaplacenou daň ze zdanitelného plnění, které od ní přijme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).