Hlavní navigace

Počet zákazníků v prodejnách klesl o třetinu, na opatření si lidé už zvykli

6. 4. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR omezení pohybu lidí zabírá. Opatření však vyjdou obchodníky na stovky milionů.

V řadě obchodů klesl počet zákazníků až o 30 % pod průměr. Lidé již pochopili, že potravin je skutečně dostatek a že není důvod pro nějaké masivní nákupy.

Podmínky prodeje se měnily

V minulém týdnu musely obchody i nadále reagovat na stále se měnící podmínky prodeje vzhledem k jednotlivým opatřením vlády. Ta byla v řadě případů nekoncepční a způsobovala chaos a zvýšené náklady. Mnohdy nebylo jasné, k jakému termínu vstupují v platnost, navíc usnesení vlády ne vždy korespondovala s tím, co její členové prezentovali na tiskových konferencích.  

Omezení platná v obchodě:

  • Vymezená doba pro nákupy seniorů starších 65 let v obchodech s plochou větší než 500 metrů čtverečních
  • Povinnost rozdávat zákazníkům zdarma ochranné pomůcky na ruce
  • Povinnost zachovávat odstup mezi zákazníky minimálně 2 metry
  • Povinnost mít zakrytý obličej v oblasti úst a nosu
  • Dezinfekce vnitřních prostor obchodů v maximální možné míře

Celkové náklady na realizaci všech těchto opatření v obchodě se budou pohybovat řádově ve stamilionech korun. Klíčové však je, aby došlo k omezení rizika šíření nákazy koronavirem. Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), uvádí, že je opravdu hrdý na to, jak celý sektor obchodu zvládá toto krizové období. Zásobování potravinami patří podle něj mezi páteřní oblasti fungování společnosti a v posledních čtyřech týdnech byl obchod vystaven velké zkoušce odolnosti, schopnosti zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele Česka a neomezovat služby.

Nikdy by se to nepodařilo bez našich kolegů na prodejnách a ve skladech, kteří neváhali udělat cokoli pro to, aby obchody zůstaly otevřené. A jsem rád, že to vnímají i zákazníci. Nikdy tak často pokladní neslyšeli slovo DĚKUJI jako v minulých týdnech, nemluvě o tisících darovaných roušek, které zákazníci do obchodů nosili, dodává.  

Obchody omezily také kontroly, o kterých jsme informovali zde: SOCR ČR se ohrazuje: „Paní hejtmanko, podívejte se z okna, co se kolem děje“ 

Lidé si na nová pravidla zvykli

Situace se v posledním týdnu uklidňuje a lidé si zvykají na nová pravidla. Objemy jednotlivých nákupů jsou sice stále mírně nadprůměrné, ale výrazně se snížil počet nákupů. Většina zákazníků totiž bere vážně doporučení omezit vycházení z domova a projevují se také nákupy pro širší rodinu či sousedy. 

Nervozita ve společnosti je však stále značná, zákazníci jsou schopni naplnit prodejny řádově v desítkách minut po oznámení nových nařízení, či dokonce pouhých spekulací o nových omezeních. A to je přesně to, co nechce ani vláda, ani my. Vyzýváme proto vládu, aby plánování jakýchkoli dalších opatření úzce koordinovala s obchodníky. Týká se to jak změn s přímým dopadem na možnosti nákupů občanů, tak i změn ohledně dostupnosti a ceny zboží, zdůrazňuje Tomáš Prouza. 

Situace v obchodě obecně:

  • Na začátku vyhlášených opatření vlády se zákazníci zaměřili hlavně na trvanlivé zboží
  • Po uzavření škol a omezení provozu firem se zájem přesunul na čerstvé zboží
  • Aktuálně i nadále přetrvává zájem o dezinfekci
  • Zákazníci plní nařízení o zakrytí obličeje
  • Problémem zůstává dodržování požadovaného dvoumetrového rozestupu mezi zákazníky

V dodávání problémy nejsou

Během posledních týdnů se neobjevily žádné zásadní problémy v dodávce zboží. Dostatek potravin je dán i tím, že se přes různá omezení na hranicích podařilo udržet fungování jednotného trhu a nepřerušilo se zásobování potravinami ze zahraničí. I díky dostatku zboží se ceny potravin v České republice drží na dlouhodobých průměrech a jsou stále pod úrovní většiny evropských států. Pokud nedojde ke zbytečným restrikcím či regulaci v oblasti obchodu, zásobování potravinami a dalším zbožím zůstane bezproblémové i v dalších týdnech a měsících.  

skoleni_15_4

O zásobování potravin jsme psali v článku Situace v obchodech už se ustálila. Se zásobováním nejsou žádné problémy

Zemědělství, potravinářství i obchod v posledních týdnech prokázaly neuvěřitelnou životaschopnost i adaptabilitu na extrémní podmínky. Náklady na zajištění zásobování obyvatel v tomto období půjdou jen v oblasti obchodu do stamilionů korun, vyšší náklady mají i potravináři. Dovozy surovin pro výrobu potravin i dovozy potravin samotných také prodražuje to, že jsme stále nepřijali euro, takže kvůli oslabující koruně se všechny dovozy výrazně prodražují, shrnuje závěrem Tomáš Prouza.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).