Hlavní navigace

Podal přehled o výši pojistného, ale zapomněl uplatnit snížení. Lze to napravit?

20. 7. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zaměstnavatel podal přehled o výši pojistného s tím, že ač splňuje podmínky, zapomněl uplatnit možnost pojistné snížit. Jak má nyní postupovat?

Konkrétní situace zaměstnavatele, který opomněl uplatnit možnost snížení pojistného, se týká přehledu za červen. Přehled o výši pojistného za červen podal 2. července, a to na dosavadním tiskopise. 

Čtěte také: 10 nejčastějších otázek k prominutí pojistného za zaměstnance

Snížení pojistného neuplatnil, ačkoliv podmínky pro snížení pojistného splňuje. Může podat nový přehled, aby si mohl snížit odvod pojistného?

Dokdy je možné podat nový přehled?

Česká správa sociálního zabezpečení upozorňuje, že na opravu má zaměstnavatel v tomto konkrétním případě čas pouze do dnešního dne, tedy do 20. července, kdy může podat nový přehled a uplatnit na něm prominutí pojistného. 

Přehled podaný před koncem lhůty pro jeho podání (za červen od 1. do 20. července) lze do konce této lhůty nahradit novým přehledem. Dalším přehledem podaným ve lhůtě pro jeho podání (do 20. následujícího měsíce) se ruší předchozí podaný přehled; poslední přehled podaný v této lhůtě je platný. 

Čtěte také: Odložení pojistného za zaměstnance a další podpora zaměstnavatelů

Bude-li další přehled podán až po lhůtě pro jeho předložení, tj. za červen až po 20. červenci, nelze na něm dodatečně uplatnit prominutí pojistného nebo dodatečně uplatnit snížení vyměřovacího základu za některé zaměstnance.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).