Hlavní navigace

Podali jste oznámení o vstupu do paušálního režimu? Potvrzení o přijetí nedorazí

12. 1. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Včera vypršel nejzazší termín pro vstup do paušálního režimu. Pokud po podání oznámení čekáte schválení či potvrzení od berňáku, čekáte marně.

Zájemci o vstup do paušálního režimu mohli nejpozději včera podat finanční správě oznámení. Tím, že odevzdali tiskopis, je celá věc vyřízená. Potvrzení od úřadu nedorazí. 

Finanční úřad oznámení o vstupu do paušálního režimu nepotvrzuje ani neschvaluje. Podáním oznámení tedy poplatník na svoji zodpovědnost potvrzuje splnění zákonných podmínek. 

Po podání oznámení o vstupu je nutné nastavit pravidelné měsíční zálohy ve výši 5 469 Kč a přerušit placení záloh na sociální a zdravotní pojištění. Nic dalšího už není třeba řešit. Finanční úřad pak sám kontaktuje zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a vstup do paušálního režimu oznámí. 

Poplatník, který přejde na paušální daň, nebude muset podávat daňové přiznání a ani přehledy pojistného. V souvislosti s paušálním režimem sice nevyplývá přímo ze zákona o daních z příjmů poplatníkovi povinnost vést jakékoliv konkrétní evidence příjmů, určitou evidenci však OSVČ stejně vést musí.

ZMĚNY V ROCE 2021

Co se všechno změní v roce 2021 pro podnikatele? Změny zákonů na jednom místě

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).