Hlavní navigace

Podali jste už přehledy? Čtěte, dokdy musíte doplatit pojistné

2. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Pokud podnikáte, nejpozději dnes jste měli podat přehledy. Odevzdáním přehledů ale vaše povinnosti nekončí. Nezapomeňte ještě doplatit pojistné a změnit zálohy.

Dnešním den končí pro většinu OSVČ lhůta pro podání přehledů pro Českou správu sociálního pojištění (ČSSZ) a zdravotní pojišťovnu. Po odevzdání přehledů ale pro řadu podnikatelů povinnosti nekončí. Kdo totiž na zálohách zaplatil méně, než kolik mu vyšlo pojistné, musí zbylou částku doplatit. Termín je do 8 dnů od odevzdání přehledů. 

Čtěte také: 2. květen, přehledů čas. Zdravotní pojišťovny a sociálka čekají

Pojistné se doplácí do 8 dnů od přehledů

OSVČ, které nevyužívají služeb daňového poradce, měly do dnešního dne podat přehledy o příjmech a výdajích. Ty, kterým přiznání dělal daňový poradce, mají čas na odevzdání přehledů do začátku srpna. Nejpozději dnes ale museli tito podnikatelé předložit zdravotní pojišťovně a ČSSZ plnou moc podepsanou daňovým poradcem.

Doplatek pojistného musí podnikatelé zaplatit do 8 dnů od reálného odevzdání Přehledů. Pokud tedy OSVČ podaly přehled dnes 2. května, na uhrazení doplatků mají čas do 10. května. V případě, že ale přehled odevzdala například už 3. dubna, měly nedoplatek uhradit do 11. dubna.  

Změňte také zálohy

Jakmile podnikatel podá přehledy, neměl by zapomenout ještě změnit zálohy na letošní rok. Pokud vyjdou v přehledu menší než minimální zálohy, platí se právě v minimální výši. V případě zdravotního pojištění se jedná o 1752 korun a v případě sociálního o 1894 korun. Nové zálohy se platí poprvé za kalendářní měsíc, ve kterém byl nebo měl být podán zdravotní pojišťovně přehled o příjmech a výdajích.

Perexové foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).