Hlavní navigace

Podejte daňové přiznání, i když nemusíte. Víme, kdy se vám to vyplatí

22. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V některých případech se vyplatí podat daňové přiznání, přestože to poplatník nemusí udělat. Díky slevám na dani totiž může dostat zpět již zaplacené daně.

Přestože někteří poplatníci nemají za povinnost podat daňové přiznání, může se jim vyplnění tohoto formuláře vyplatit. Díky slevám na dani totiž mohou od státu dostat peníze. Připravili jsme příklady, kdy se daňové přiznání vyplatí podat.

Přiznání se vyplatí některým nezaměstnaným

Klasickým případem, kdy by měl poplatník přiznání určitě podat, je situace, kdy část roku pracoval jako zaměstnanec a část roku strávil jako nezaměstnaný na úřadu práce. Základní sleva na poplatníka činí pro rok 2012 celkem 24 840 korun. Během roku ji ale zaměstnanci využívají v měsíční výši, tedy 2070 korun. Jestliže tak pracovník skončí v zaměstnaní například v polovině roku, nestihne slevu v roční výši vyčerpat. Když však podá daňové přiznání, sleva se mu zpětně započítá a on dostane peníze zpět. K daňovému přiznání jen musí přiložit Potvrzení o zdanitelných příjmech.

Daně se vrací i studentům z brigád

Podání daňového přiznání se mnohdy vyplatí i studentům, kteří během roku pracovali na různých brigádách a nepožádali o roční zúčtování. Musí se ale jednat o nepřekrývající se brigády (uzavřené například pomocí dohody o provedení práce) a studenti museli u zaměstnavatelů podepsat Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků, mezi laickou veřejností známé jako “růžový papír”. Kromě základní slevy tak mohou využít i slevu na studenta, která pro rok 2012 činí 4020 korun. V této výši lze slevu uplatnit, pokud byl dotyčný celý rok studentem. Jestliže část roku nestudoval, počítá se pouze v poměrné výši. K této situace většinou dochází při ukončení studia. K přiznání se poplatník musí kromě potvrzení o příjmech přiložit i potvrzení o studiu.

Přiznání se vyplatí také maminkám

Na podání daňového přiznání mohou vydělat i poplatníci, kteří byli v roce 2012 několik měsíců nemocní a maminky odcházející (nebo vracejí se z) na mateřskou. Pokud například maminka půl roku pracovala a v červenci odešla na mateřskou, může díky daňovému přiznání dostat zaplacené daně nazpět. V případě vracejících se žen z mateřské dovolené zase často nastává situace, kdy pro ni zaměstnavatel nemá práci a domluví se na ukončení poměru a několikaměsíčním odstupném. Z odstupného se přitom srazí daň, kterou lze však získat vyplněním daňového přiznání nazpět.

Brand24

Obecně se dá konstatovat, že daňové přiznání se vyplatí podat všem, kteří v roce 2012 z nějakých důvodů nepracovali všech 12 měsíců, měli přitom zdaněné příjmy a nepožádali o roční zúčtování.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).