Hlavní navigace

Podívejte se, jak bude vypadat balíkomat, nová služba České pošty

25. 7. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká pošta chce od nového roku spustit nový systém vyzvedávání balíků. Nově půjde zásilky vyzvednout v tzv. balíkomatech. Podívejte se, jak budou vypadat.

Nechce se vám na poštu pro balík nebo si pro něj prostě nestíháte dojít v otevírací době? Stačí si objednat vaši zásilku do nejbližšího automatu na balíku, kde ho můžete vyzvednout 7 dní v týdnu 24 hodin denně. Fikce? Od nového roku zřejmě realita. Právě od začátku roku 2013 chce totiž Česká pošta spustit novou službu, tzv. balíkomaty. Podobný systém už funguje v některých evropských zemích.

Podle pošty budou mít balíkomaty jednoduché a rychlé ovládaní a umožní i výběr zásilky na dobírku. Zákazník si objedná (například v online obchodu) zboží, které si nechá zaslat do jím vybraného balíkomatu. Jakmile balík do automatu dorazí, přijde zákazníkovi SMS o uložení zásilky. V SMS rovněž dostane PIN kód a případně bude uvedena i výše dobírky, kterou má doplatit. A pak už stačí jen, aby zákazník dojel k balíkomatu, zadal PIN kód, případně zaplatil dobírku a poté se mu otevře příslušná přihrádka, ze které si zásilku si vyzvedne, doplnila Marta Selicharová, mluvčí České pošty. Jak bude systém vypadat v praxi, si můžete vyzkoušet od tohoto týdne do 3. srpna na hlavní pražské poště v Jindřišské ulici, a to ve všední dny od 10 do 19 hodin.

Čtěte také: Zhoršila se Česká pošta při doručování balíků, či nikoli?

skoleni_15_4

Do konce roku 2014 má být 150 balíkomatů

Česká pošta již vypsala na nákup, údržbu a servis balíkomatů veřejnou zakázku, jejíž vítěz by měl být znám na podzim letošního roku. Předpokládaná hodnota zakázky činí takřka půl miliardy korun a pošta už obdržela tři nabídky do soutěže.

Už na začátku roku 2013 chce Česká pošta umístit prvních deset balíkomatů. Budou k dispozici třeba v Praze či Českých Budějovicích. Do konce roku 2014 plánuje pošta zprovoznit celkem až 150 balíkomatů po celé republice. Půjde zejména o krajská a okresní města, kde budou balíkomaty umístěny v místech s vysokou kumulací obyvatel. Podle výzkumu, který si nechala Česká pošta zpracovat, považují zákazníci za ideální umístění balíkomatů v nákupních centrech, před poštou či u nádraží, uzavřela Marta Selicharová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).