Hlavní navigace

Podívejte se na nabídku půjček pro začínající podnikatele

14. 9. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V začátcích mohou podnikatelům pomoci úvěry pro začínající podnikatele. Jaké banky je nabízí a s jakými podmínkami?

Bankovní instituce nabízejí spousty úvěrů, a to ať v rámci osobního nebo firemního financování. Firmy a podnikatelé si mohou vybrat například z provozních úvěrů nebo mít jako zálohu možnost kontokorentu. Problém je v tom, že je většinou potřeba nějaké záruky nebo ručení, což začínající podnikatelé nemají. Pomoci jim mohou právě půjčky určené přímo pro ně. 

Podpora začínajících podnikatelů je důležitá i pro banky samotné. Například Michal Teubner, Internal/External Communication Specialist z Komerční banky, a. s. dodává, že jim podpora začínajících podnikatelů umožňuje doplňovat a omlazovat portfolio firemních klientů a zároveň s využitím jejich zpětné vazby upravovat nabídku služeb tak, aby lépe vyhovovala nové generaci podnikatelů. Podobně i Česká spořitelna bere drobné podnikatele jako páteř ekonomiky a budoucí zaměstnavatele v regionech. Jsme rádi, že jim můžeme stát po boku v jejich začátcích, dodává František Bouc z tiskového centra.

O tom, jak financovat začátek podnikání, jsme psali v článku 8 tipů, kde získat peníze na rozjezd podnikání

Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí Firemní úvěr Start-up České spořitelny, který vznikl ve spolupráci s Evropským investičním fondem (EIF). Ten poskytuje finanční prostředky malým a středním podnikům a díky tomu může banka pomoci i opravdu začínajícím podnikatelům. K založení tohoto úvěru je potřeba občanský a živnostenský list a daňové přiznání. Když jej podnikatel v dané chvíli nemá, předloží k posouzení výpisy z podnikatelského nebo osobního účtu za posledního půl roku. Podnikatel společně s bankéřem vyplní dotazník, banka zohledňuje i bankovní minulost na soukromé straně a dívá se také na životaschopnost projektu. 

Sjednat si úvěr mohou podnikatelé hned v okamžiku založení živnosti nebo firmy nebo až do tří let od tohoto okamžiku. Podnikatel může získat úvěr až do výše 600 tisíc korun, úroková sazba je 9 % a splatnost až 6 let. 

Přečtěte si o investičních úvěrech v programu Expanze: Na státem zvýhodněné investiční úvěry nově dosáhnou další malé firmy

Equa bank

Produktem pro začínající podnikatele Equa bank je Malý podnikatelský úvěr. Ten může být jak nezajištěný, tak zajištěný nemovitostí. Oba úvěry jsou určeny fyzickým osobám podnikatelům s přiděleným IČ a oprávněním podnikat v České republice. S tímto produktem souvisí zrychlený proces schvalování a nižší nároky na dokumenty od žadatele. Při žádosti o úvěr je třeba předložit daňové přiznání, včetně povinných příloh, a doklad k ověření identifikace. Potvrzení o bezdlužnosti může být požadováno na vyžádání. Pokud podnikatel nemá dostatečné zajištění, může využít záruku Evropského investičního fondu v rámci programu COSME.

U nezajištěného Malého podnikatelského úvěru je výška úvěru u varianty splátkového úvěru až 1 500 000 Kč a splácí se z účtu vedeného u této banky. Splatnost je 1 až 7 let a sazba je od 6,20 % s tím, že se stanovuje podle doby splácení, výše úvěru, bonity klienta a hodnoty zajištění. Zajištěný úvěr je až do výše 10 milionů, splácí se rok až 15 let a sazba začíná na 3,20 procentech. 

Komerční banka

Komerční banka nabízí Profi úvěr Start, který je poskytován začínajícím podnikatelům bez historie, a to na základě posouzení podnikatelského plánu žadatele. Ten představuje základní a nejdůležitější podklad k získání tohoto úvěru. Veškeré podklady se vyplňují do předem připraveného formuláře – dotazníku a poté se stačí domluvit na schůzce s bankovním poradcem a vše mu popsat. Stejně jako u ostatních bank se jedná o úvěr se zárukou Evropského investičního fondu.

Nemůžete stále najít ten správný podnikatelský nápad? Pak nepřehlédněte náš článek Jak hledat podnikatelské nápady? Inspirujte se i těmi, co už je našli

Profi úvěr Start si může sjednat firma i živnostník a peníze může mít už do dvou týdnů od doložení potřebných údajů. Jedná se o částku ve výši až jednoho milionu korun s dobou splatnosti až 5 let a úrokem maximálně 9,90 % ročně. 

Brand24

Raiffeisenbank 

Neúčelový úvěr od Raiffeisenbank je určen lidem, kteří podnikají nepřetržitě alespoň 6 měsíců. K jeho získání je potřeba být podnikatelem nebo firmou s ročním obratem od 300 tisíc do 50 milionů korun. Doložit je třeba jedno platné daňové přiznání za minulé účetní období nebo minimálně šest výpisů z podnikatelských účtů i u jiných tuzemských bank, dále rozvahu a výkaz zisků a ztrát a také potvrzení o bezdlužnosti na daních a sociálním pojištění. Záruku úvěrů opět poskytuje Evropský investiční fond.

Tento neúčelový úvěr poskytuje částku ve výši od 30 tisíc až do 3 milionů korun s tím, že doba splácení je až 15 let a úroková sazba je nejvýše 8,90 % pro všechny úvěry do výše 650 tisíc korun. V případě, že je úvěr spočítán na základě výpisů z bank, tak maximální výše úvěru činí 250 000 Kč.

Úvěry pro začínající podnikatele
Banka Částka  Úroková sazba Doba splácení
Česká spořitelna až 600 000 Kč 9 % až 6 let
Equa bank 1 500 000 Kč od 6,20 % 1 až 7 let
Komerční banka až 1 000 000 Kč max 9,90 % až 5 let
Raiffeisenbank 30 000 – 3 000 000 Kč max 8,90 % až 15 let

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).