Hlavní navigace

Podniká, ale zároveň pečuje o dítě. Musí hradit zálohy na zdravotní pojistné?

1. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Je osoba samostatně výdělečně činná, která zároveň pečuje o dítě, povinna hradit zálohy na zdravotní pojištění?

V případě, že matka pobírá tzv. pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění, pojistné za ni platí stát, stejně jako za příjemce rodičovského příspěvku. Pokud jde o zaměstnance (za OSVČ ne), hradí stát pojistné i za dobu, kdy je matka na mateřské dovolené a matka/otec na rodičovské dovolené.

V případě OSVČ je nutné oznámit zdravotní pojišťovně ukončení samostatné výdělečné činnosti. Pokud se tak nestane, má matka podnikatelka i nadále povinnost hradit zálohy na pojistné. V obdobích, kdy má po celý měsíc nárok na platbu pojistného státem, pro ni ale neplatí minimální vyměřovací základ – zálohy na pojistné tedy hradí ze skutečně dosažených příjmů.

Čtěte také: Čerpal otcovskou dovolenou. Jak je to se zdravotním pojištěním?

Minimální vyměřovací základ dále neplatí, jestliže matka celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do patnácti let věku. Podmínku celodenní péče plní i tehdy, dochází-li dítě předškolního věku do jeslí, mateřské školy, popřípadě obdobného zařízení, jestliže délka pobytu nepřevýší čtyři hodiny denně, a/nebo pobývá-li dítě plnící povinnou školní docházku ve škole s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem.

Je nutné hlásit pojišťovně všechny skutečnosti rozhodné pro vznik a zánik povinnosti státu platit za vás pojistné, upozorňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Mohlo by vás zaujmout: Pokud student přeruší školu kvůli nemoci či úrazu, stále zůstává nezaopatřeným dítětem a pojistné za něj hradí stát. Jak je to v případě těhotenství studentky? Kvůli těhotenství musela přerušit školu. Kdo za ni teď hradí zdravotní pojistné?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).