Hlavní navigace

Podnikatel provozoval nelegální kvízomaty a nebyl přihlášen k EET. Co ho čeká?

17. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Celníci v metropoli hlásí další úspěch. Uzavřeli další provozovny s kvízomaty, které neměly povolení, a zabavili tučnou hotovost.

V hledáčku celníků nakonec skončilo celkem deset kvízomatů a jedenáct internetových kiosků, a to v průběhu zářijové kontrolní akce.

Herny s kvízomaty jsou pro celníky sázka na jistotu

Celníci kontrolovali provozovny v Praze 4 – Krči a měli úspěch. Provozovny byly od sebe vzdáleny pouze několik desítek metrů a obě neměly potřebná povolení od ministerstva financí. Provozovatelé mnohdy sází na to, že kvízomat není klasický výherní automat, že se vlastně jedná pouze o vědomostní kvíz či dovednostní hru, která nepodléhá zákonu o hazardních hrách, což samozřejmě není pravda a podobné výmluvy slyší celníci velice často, komentuje kontrolní akci Ivana Kurková, mluvčí Celní správy pro Prahu.

Čtěte také: Celníci se během kontrol setkávají s různými triky a fintami provozovatelů heren, kterými se snaží nelegální hazard zamaskovat a kontroly tak ztěžují.

Kromě zabavených přístrojů našli celníci i finanční hotovost, která přesahovala 300 tisíc korun. Dále zabavili také klíče, žetony, čipové karty a další zařízení, které slouží k provozování kvízomatů a internetových kiosků.

Neměl povolení ministerstva a neobtěžoval se ani s EET

Provozovatele jedné z provozoven navíc čeká tučná pokuta. Kromě toho, že neměl povolení od ministerstva financí, nevěnoval vůbec žádnou pozornost elektronické evidenci tržeb EET. 

Neměl vůbec podanou žádost u finančního úřadu o autentizační údaje, nezasílal správci daně datovou zprávu o uskutečněné evidované tržbě, nevystavoval účtenky a nikde v provozovně nebylo vyvěšené informační oznámení. Vzhledem k tomuto závažnému pochybení celníci přistoupili k okamžitému uzavření celé provozovny, doplnila Kurková.

Brand24

Celníci řeší problematiku kvízomatů pravidelně

Celníci se na problematiku kvízomatů v hlavním městě zaměřují pravidelně. V srpnu navíc zveřejnili kuriózní případ, kdy provozovateli zabavili kvízomaty, aby se na stejném místě do pěti hodin objevily nové. Podnikateli přitom u první kontroly zabavili i hotovost převyšující sto tisíc korun. Ani to ho od provozování nelegálního hazardu neodradilo.

Celníci přišli proto znovu, zabavili i nové kvízomaty a zabavili dalších 105 tisíc korun v hotovosti. Během pár dnů tak provozovatel přišel o necelé dva miliony korun. Více jsme o tom psali v článku Celníci v šoku. Zabavili podnikateli kvízomaty, za 5 hodin instaloval nové.

Podívejte se, jak vypadají nelegální kvízomaty a internetové kiosky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).