Hlavní navigace

Ukrajinci mají mít vyšší zaručenou mzdu než Češi, rozhodla vláda

4. 6. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Vláda sice schválila navýšení ročních kvót pro příjem kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny, zároveň ale stanovila, že jim bude povinně zaručena vyšší mzda.

Pro pracovníky z Režimu Ukrajina se má totiž zavést mzdové kritérium ve výši 1,2násobku zaručené mzdy v dané profesi. Podnikatelské svazy upozorňují, že vláda tím nařizuje, aby ukrajinské zaměstnance za stejnou práci mzdově zvýhodňovali před českými. Tato podmínka navíc podle nich postihne především malé a střední firmy.

Ukrajinci budou mít vyšší zaručenou mzdu

Vláda sice schválila návrh na zvýšení ročních kvót pro Režim pro zrychlené přijímání kvalifikovaných pracovních sil z Ukrajiny, zároveň však podpořila záměr odborářů, aby ukrajinským pracovníkům byla povinně zaručena vyšší mzda. Stanovuje se totiž mzdové kritérium, podle kterého budou muset firmy vyplácet ukrajinským pracovníkům alespoň 1,2násobek zaručené mzdy odpovídající příslušným skupinám prací, tak jak je vymezuje nařízení vlády o minimální mzdě. Podle odborů jde o reakci na situaci zahraničních zaměstnanců, kteří mají v ČR nízké mzdy.

Zatímco navýšení kvót firmy vítají, k mzdovému kritériu se staví odmítavě. Stanovením jiných mzdových pravidel pro určitou skupinu zaměstnanců na základě státní příslušnosti, nikoliv na základě hodnoty vykonávané práce, porušuje MPSV zákoník práce, kde je stanoveno, že za práci stejné hodnoty náleží stejná mzda. Ministerstvo svým návrhem také nutí zaměstnavatele porušovat antidiskriminační zákon, kde je uvedeno, že zaměstnavatelé musí zajistit rovné zacházení, komentoval prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

Mzdové kritérium odmítá i Hospodářská komora ČR, která upozorňuje, že ztíží vstup do režimu hlavně malým podnikům, na kterých česká ekonomika stojí. Větší firmy vyplácejí vyšší mzdy, než jsou zaručené, proto se se mzdovým kritériem zřejmě lépe vyrovnají. Prosadili jsme letos, aby byl Režim Ukrajina zpřístupněn i malým podnikům od 6 zaměstnanců. Kvůli mzdovému kritériu ale vláda malým podnikům opět ztíží vstup do režimu, uzavřela viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).