Hlavní navigace

Názor k článku Koruny, děkujeme, odejděte! Podnikatelé chtějí platit eurem od Alcator - Pokud vím, přineslo zavedení eura jeden poměrně kuriózní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 1. 2008 13:11

    Alcator (neregistrovaný)
    Pokud vím, přineslo zavedení eura jeden poměrně kuriózní negativní dopad, který (opět poměrně překvapivě) v Česku nehrozí.
    Jde o to, že 1 euro má poměrně vysokou hodnotu (vyšší než jednotka většiny měn, které byly na euro transformovány; například startovní kurz eura v německu byl tuším 2 marky = 1 euro apod.). V restauracích je zvykem dávat dýško a obvykle se k tomu používají papírové bankovky (resp. ve všech zemích, které už euro mají, tomu tak bývalo). Když ale ekvivalentem původně papírové bankovky je najednou jedno či dvouerová mince, vedlo to k tomu, že lidé, navyklí mince považovat za drobáky, nechávali v restauracích výrazně vyšší spropitné (dorovnání na celá pětieura, nevzetí si mincí apod.)

    V Česku by toto hrozit nemělo, protože naše nejvyšší mince (50 Kč) je/brzy bude mít vyšší hodnotu než 2 eura, takže si myslím velmi snadno zvykneme, že dýško za běžný oběd pro dva je prostě dvojeurová mince a nazdar.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).