Hlavní navigace

Podnikatelé dali vysvědčení svým radnicím. Kdo dostal za jedna a kdo rupnul?

1. 7. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ačkoliv je rámec podnikání napříč Českem stejný, neznamená to, že všechny radnice fandí byznysu stejně a všem leží úspěch místních podnikatelů opravdu na srdci.

Ptali jsme se kavárnic a kavárníků v Jablonci nad Nisou, České Lípě, Rumburku, Jeseníku a Frýdku – Místku, jakou známku by vedení města na vysvědčení napsali.

Co se dozvíte v článku
  1. Jednorázovou pomoc oceňuje, jinak je spíš skeptická
  2. Podnikatelské klima? Sever hlásí nevlídno
  3. Dobré město, kde je co zlepšovat
  4. Reakce na koronavirus za jedna
  5. Vstřícnost, ale i jednání jak se špinavým hadrem

Jednorázovou pomoc oceňuje, jinak je spíš skeptická

Ennea Caffé v Jeseníku má otevřeno už jedno desetiletí a jak říká Eleni Akritidu, nejen pro místní kavárna funguje jako chvilkový azyl s kulturním přesahem. Takže se k nám chodí nejen na zákusek z kvalitních surovin a na kafe, ale občas taky na filmy, dokumenty, autorská čtení, výstavy, přednášky a koncerty, vypočítává Eleni, která se svým týmem provozuje i obchod s lokálními produkty Z Okolí. Opatření proti šíření koronaviru je sice zpomalila, ale čas věnovali úvahám nad silnými a slabými stránkami svého podnikání. A mezi silné stránky patří komunita lidí, která se kolem kavárny za ta léta vytvořila. Nejsou to jen místní, ale také přespolní, kteří se do Jeseníků rádi vracejí a pro které jsme se za ta léta stali určitou jistotou. Z mnohých z nich se stali naši přátelé, říká podnikatelka.

Směrem k radnici tvrdí, že známkovat neumí a je zastánkyní slovního hodnocení. Oceňuje tedy jednorázovou Covid pomoc, 10 tisíc korun na nájemné, kterou od radnice kavárna na základě své květnové žádosti dostala. Jinak ale nedokážu vyhodnotit, co město skutečně pro rozvoj drobného podnikání dělá. Drobní podnikatelé a živnostníci jsou však na malém městě moc důležití. Dávají městu ráz a oživují jej. Dělají město lepším místem pro život. To je třeba mít stále na paměti, říká a s trochou skepse dodává, že předvolební sliby jsou sice často velmi líbivé a marketingově dobře zvládnuté, ale většinou to u nich končí, a to napříč stranami a politickými uskupeními. Co si sám neuděláš, to nemáš, to platí pořád. V době koronaviru, i před ní. Na malém městě, ve velkém městě a i v celé zemi, zamýšlí se a dodává, že pandemie jí opět připomněla nejen důležitost ohleduplnosti, ale také to, že je nejlepší spoléhat se v podnikání na sebe a od nikoho nic nečekat. Připomněla jsem si, že nejdůležitější je rodina a také lidé, kteří stojí při vás a umějí vám to dát najevo, uzavírá Eleni.

Podnikatelské klima? Sever hlásí nevlídno

Jak říká Eleni Akritidu, podnikatelé dělají z měst, kde pracují, lepší místo pro život. Jeseník má přitom index kvality života 4,1 z deseti možných. A to podle společnosti Obce v datech, která zpřístupňuje na internetu právě index kvality života v tuzemských obcích. Do srovnání je zařazeno 205 obcí s rozšířenou působností a hlavní město Praha. Index, který podrobně vyhodnocuje kategorie Zdraví a životní prostředí, Materiální zabezpečení a vzdělání a Vztahy a služby, nyní vedou Říčany. V těsném závěsu za nimi je Praha, kterou následují Hustopeče.

Podívejte se také na to, jak podnikají Linda a Dana Siedemovy, které vsadily na pralesní kávu:

Jablonec nad Nisou se ve zmíněném hodnocení pohybuje skoro přesně v polovině. Podnikatelské klima ve městě přitom Eliška Šídová, spojená s místní La kavárnou, popisuje jako hodně nevlídné. A to i přes jistou dávku atraktivity města, které je tradičně propojené se sklářstvím, nabízí secesní a funkcionalistickou architekturu a je blízko Jizerských hor. To jsou všechno fenomény, se kterými by město mohlo poměrně jednoduše pracovat i v souvislosti s podmínkami pro podnikání, myslí si Eliška, kterou absence koncepce pro podnikání ve městě dovedla až k aktivnímu vstupu do politiky. Jenže dodává: Tím jsme bohužel politicky „ocejchovali“ i naši kavárnu. Předchozí koalice měla v plánu nějakým způsobem nakopnout marketing města a pokusit se do města stáhnout turisty z přeplněných Jizerek. Jenže nová koalice v tomto směru nepokračuje.

A upozorňuje i na, podle jejích slov fatální, zásah do poměrně stabilizovaných podnikatelských poměrů ve městě v podobě výstavby obřího nákupního centra rovnou v centru města. Podobně na to šel ostatně i sousední Liberec. Nejen, že tento záměr zlikvidoval spoustu maloobchodníků, svou architekturou hyzdí střed města, říká k poměrům v Jablonci nad Nisou místní kavárnice. Více o uvedených podnikatelkách a podnikatelích a o tom, jak je v poslední době v byznysu podržela komunita, kterou kolem sebe vytvořili, se dočtete v článku Přežily kavárny pandemii? A jak se dál změní jejich byznys? Zde jsou odpovědi.

Dobré město, kde je co zlepšovat

Česká Lípa má nyní index kvality života ještě níž, 3,8 z deseti. Podobně, tedy trojkou, známkuje Ladislav KyndlKafe LaKy také zdejší radnici, když hodnotí podnikatelské klima – tedy z jeho pohledu jako dobré. Zároveň to však znamená, že je co zlepšovat. Práce radnice funguje v nějakém zažitém režimu, což shledávám jako největší problém. Pokud má nějaký občan nápad, který se neslučuje s vyhláškou, bývá zamítnut. Místo toho, aby se našel způsob, jak tento záměr realizovat, vysvětluje s tím, že by ze strany radnice uvítal větší spolupráci, méně papírování a víc iniciativy při tvorbě města, které bude lukrativnější a hezčí pro občany i pro turisty.

Mluví i o tom, že by se mělo město lépe propojit s podnikatelskou sférou tak, aby klima pro podnikatele bylo skutečně výhodné a podnikatelé by se tak také mohli víc angažovat a vracet peníze do koloběhu města. Navrhuje třeba nezpoplatňovat pronájmy veřejných prostor v případě, že se jedná o akce, které zvednou úroveň města a přitáhnou turisty do kraje Lužických hor a Karla Hynka Máchy. Ze strany města dochází po posledních volbách k velkému posunu. Jen státní sféra je natolik zkostnatělá, že než se začnou věci hýbat, jsou tu další volby, povzdechne si podnikatel.

Reakce na koronavirus za jedna

Také v Rumburku je, alespoň podle indexu kvality života 2,1, ještě co dohánět. Když ale Jiří Dužár z rodinného Bohemian Coffee House v Rumburku v Českém Švýcarsku hodnotí místní podnikatelské klima podle situace během koronavirových omezení, dává městu za jedna. A to hlavně kvůli tomu, že tu lidé byli v kontaktu, byli připravení si pomoci. Se svou kavárnou nebyl závislý na žádné podpoře města, ale zaměstnanci radnice, včetně vedení, skoro každý den chodili ke kavárenskému okénku, a to nejen na kávu, také si promluvit. Přečtěte si více i na téma Dopady koronaviru na zaměstnavatele a zaměstnance z pohledu pracovního práva.

Daně x

Vstřícnost, ale i jednání jak se špinavým hadrem

Podnikatel z Frýdku – Místku Michal Horníček má pod palcem podnikání ve více oborech. Vedle účetní a daňové kanceláře vede také Resort Stará pošta, který ve Frýdku – Místku sdružuje penzion, pražírnu kávy a kavárnu Lucy´s Piano Cafe & Jazz. Na radnici se setkává s různými, až protichůdnými, přístupy.

Potkal se tak s arogancí úředníků, když je přišel osobně poprosit, zda by si mohl dát před novou provozovnu ceduli, tak zvané áčko, aby se o podniku dozvěděli kolemjdoucí. Vyletěl jsem ven během pár sekund jako špinavý hadr, vzpomíná. Ale má zkušenost i s jinou tváří úřadu, tou pozitivní. Tehdy, po půlroce fungování kavárny, žádal v jiném patře téhož úřadu o dotace na páteční kulturní program – na koncerty, přednášky, vernisáže, benefice. Radnice nám příspěvek poskytla. A shodou okolností nám pomohl nastartovat náš kulturní program po uvolnění karanténních opatření, dodává. Zdá se tedy, že index kvality života 4,8 tady na radnici celkem pasuje, je to tak nějak půl na půl.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).