Hlavní navigace

Podnikatelé, investujte v oboru svého podnikání

9. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Investičních možností mají podnikatelé v České republice mnoho. Dobře zvolená investice jim může navíc přinést nemalý zisk. Odborníci proto doporučují využít zkušeností z oboru svého podnikání a zúročit je při rozhodování o výběru investice.

I podnikatel se samozřejmě může rozhodnout zvýšit své příjmy investováním. Při investicích má oproti „obyčejným” občanům několik výhod. I tak ale na investory z řad podnikatelů čeká řada nástrah. Pečlivým výběrem z velké škály možností však mohou podnikatelé minimalizovat riziko a maximalizovat tak svůj zisk.

Využijte znalostí a zkušeností z oboru podnikání

Pokud se podnikatel rozhodne investovat, má v případě správné volby velké šance na úspěch. Odborníci doporučují při investování využít svých znalostí z oboru podnikání. Příkladem může být podnikatel ve stavebním průmyslu, který může zhodnotit své zkušenosti a znalosti z oboru na komoditních trzích (např. investicí do průmyslových kovů) nebo na trhu nemovitostí, uvedla pro business server Podnikatel.cz Lucie Vitamvásová, hlavní analytik společnosti X-Trade Brokers DM SA. Podnikatel v zemědělství naopak může využít svou znalost pro investici do zemědělských komodit jako je pšenice, kukuřice či rýže, dodala dále Lucie Vitamvásová.

Podnikatelé by měli využít toho, že se pohybují ve finančním, bankovním a investičním světě. Firmy obchodující se zahraničím se setkávají s pohyby měnových kurzů a mají tak zkušenosti se zajišťováním měnového rizika v mezinárodním obchodě. Vzhledem k razantnímu posilování koruny během posledního roku se nejedná o marginální věc. Velká část podnikatelů se musela zajistit proti posilující koruně. Je pro ně tak snazší přejít například od zajištění měnového rizika k čisté spekulaci či investici, vysvětlila pro business server Podnikatel.cz Lucie Vitamvásová. Podnikatelé také nejspíše sledují vývoj úrokových sazeb a někteří mohou mít i zkušenosti s akciovým trhem. Všechny tyto znalosti by měli podnikatelé při rozhodování o investicích využít.

Oproti „normálním” občanům mají ale podnikatelé přece jednu nevýhodu. A to, že musí vždy zdanit výnosy z cenných papírů. Občané jsou totiž na rozdíl od podnikatelů po uplynutí 6 měsíců mezi nákupem a prodejem cenných papírů od daně osvobozeni.

Možností investování v ČR je celá řada

Vzhledem ke značné škále investičních možností by se měl podnikatel pečlivě probrat všemi variantami, porovnat náklady, výnosy, riziko a rozhodnout se. Asi nejpopulárnější je v České republice akciový trh. V předchozích měsících na něm ale investoři ztratili určitou část svých investic a začali tak vyhledávat alternativy.

Mezi nejvíce dynamické alternativy patří v posledních letech trh komodit. I když i u nás rostl solidním tempem, oblíbenosti, kterou má ve světě, v České republice zatím nedosahuje.

V České republice jsou také velice oblíbené podílové fondy, které jsou dostupné a jejich nabídka je široká. Další možností je měnový trh. Z dostupných alternativ je sice nejvýhodnější, ale také nejrizikovější. Opakem je dluhopisový trh, který je relativně bezpečný, ale není tak rentabilní. Pokud má investor silnou averzi k riziku, doporučují mu odborníci investovat právě do státních dluhopisů s krátkou dobou splatnosti (1 - 3 roky). Je-li daný dluhopis v české měně, tak se investor nevystavuje měnovému riziku a v podstatě má jistý roční výnos (kupónovou platbu). Avšak dluhopisový trh v České republice není moc atraktivní díky nízkým výnosům.

V současnosti tak investoři dávají přednost například trhu nemovitostí, který je pro ně i srozumitelnější. Doporučovala bych podnikatelům, aby se zaměřili na investice do takových aktiv, o kterých mají právě nějakou znalost nebo kde mají zkušenost z daného oboru, radí podnikatelům Lucie Vitamvásová. Pokud máte volné finanční prostředky, investujte do rozvoje vlastního podnikání. Když jste v podnikání úspěšní, můžete tímto způsobem zhodnotit své prostředky mnohem výhodněji než jakoukoliv jinou běžnou formou investic, doporučila zase pro business server Podnikatel.cz Zuzana ČepelkováKomerční banky.

Obecně se dá říci, že nejvýhodnější investice je ta, která generuje nejvyšší výnos s rizikem pro nás přijatelným. Každý si ale přijatelnou míru rizika musí určit sám. Platí základní pravidlo, že čím vyšší výnos, tím vyšší riziko. Všeobecně také platí, že s délkou investice klesá její rizikovost, doplnila pro business server Podnikatel.cz Zuzana Čepelková.

skoleni_15_4

Pokud začínáte s investováním, je lepší si najmout odborníka

Jakékoli investování s sebou též nese riziko propadu investované hodnoty v menší nebo větší míře. Především v krátkodobém horizontu jsou propady hodnoty investic běžné, a proto našim klientům doporučujeme investovat pouze ty volné peněžní prostředky, u kterých si jsou jisti, že je v krátké době nebudou potřebovat využít např. ve svém podnikání, řekla pro business server Podnikatel.cz Zuzana Čepelková.

Dále by podnikatel neměl zapomínat na diverzifikaci portfolia, neboli poměrné rozložení peněz do nástrojů s různou výší rizika. Je dobré se také seznámit s danou oblastí, do které investujeme. Investor může využívat různých vzdělávacích materiálů, číst odborné časopisy nebo účastnit se školení, radí podnikatelům Lucie Vitamvásová. Pokud je pak podnikatel „zelenáčem” mezi investory, doporučují mu odborníci najmout si investičního poradce, který mu pomůže vytvořit investiční strategii dle jeho představ. Taktéž by se ale měl začít sám zajímat o dění na daném trhu a být schopen si udělat vlastní úsudek, dodala na závěr Lucie Vitamvásová.

Pokud byste investoval/a, na jakém trhu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).