Hlavní navigace

Žádost o COVID Nájemné už lze podávat, musíte mít ale eIdentitu a registrovat se

26. 6. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ode dneška mohou podnikatelé žádat o dotace na nájemné v rámci programu COVID Nájemné. Bez eIdentity a registrace na portálu ministerstva však žádost nepodají.

Žádosti lze podávat až do středy 30. září 2020, přičemž se přispívá na nájemné za duben až červen letošního roku.

Už lze žádat o COVID Nájemné

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes zprovoznilo formulář žádosti o dotaci v rámci programu COVID Nájemné. Pomoc z programu COVID Nájemné se týká podnikatelů, kteří museli kvůli opatřením proti koronaviru uzavřít nebo omezit provoz. Předpokládáme, že by mohlo jít až o 150 tisíc provozoven, které dostanou dotaci na principu participace: majitel poskytne nájemci slevu 30 %, 20 % zaplatí nájemce a na 50 % nájemného přispěje stát, komentoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Nájemci, kteří nájem platí veřejnému subjektu, dostanou podporu až 80 %.

Podmínkou pro zařazení do podpory je, aby žadatel (nájemce/podnájemce/pachtýř) zaplatil alespoň 50 % (v případě nájmu u veřejného subjektu 80 %) rozhodného nájemného (nájemné za období od 1. dubna 2020 do 30. června 2020).

Bez eIdentity máte smůlu

Všechny potřebné formuláře, (např. čestná prohlášení) jsou připraveny v informačním systému AIS MPO. Aby však podnikatelé mohli žádost podat a do systému se vůbec dostat, musí se do systému zaregistrovat. Registrace znamená založení údajů o žadateli a založení uživatele žadatele s oprávněním pro přístup do systému prostřednictvím eIdentity. Pro dokončení registrace v systému bude žadatel potřebovat funkční e-mailovou schránku a eIdentitu.

Brand24

Abyste se mohli do systému pro dotaci registrovat, potřebujete znát údaje žadatele a musíte disponovat jedním z prostředků elektronické identifikace:

  • eObčanka: Používání eObčanky pro identifikaci uživatele vyžaduje instalaci potřebného software do PC nebo mobilního telefonu a připojení hardwarové čtečky čipu v občanském průkazu.

  • Uživatelský účet portálu eidentita.cz: Zřízení účtu na portálu zabere přibližně dvě minuty času. Po registraci účtu musíte ještě daný účet na portálu eidentita.cz aktivovat, a to buď prostřednictvím eObčanky, přihlášením k datové schránce fyzické osoby (daného uživatele), nebo osobně na pobočce Czech POINT.

  • Čipová karta Starcos společnosti První certifikační autorita, a.s.: Používání čipové karty vyžaduje mimo vlastnictví karty také čtečku čipových karet a nainstalovaný ovládací software SecureStore.

Součást žádosti tvoří čestné prohlášení příjemce podpory o tom, že je oprávněným žadatelem a splňuje všechny podmínky výzvy, a čestné prohlášení pronajímatele, že pronajímá provozovnu a poskytl žadateli potřebnou slevu. K žádosti je nutné přiložit i doklad o úhradě nájemného za leden a únor či potvrzení o úhradě nájemného alespoň ve výši podpory, kterou podnikatelé požadují. Informační systém, přes který se žádosti podávají, žadatele celým procesem provede.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).