Hlavní navigace

Podnikatelé mohou žádat o dotace na úspory energií, lze dostat až 200 milionů korun

19. 8. 2022
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od září budou moct podnikatelé žádat o dotace na projekty v oblasti úspor energií. Minimální výše dotace bude 0,5 milionu Kč, maximální pak až 200 milionů Kč.

Cílem je podpořit podnikatele v přechodu na energeticky úspornější způsoby výroby, při instalaci obnovitelných zdrojů energie, využívání odpadní energie, zateplení podnikatelských budov či výměně oken. Celkově je prozatím na dotační program alokováno 10 miliardy korun.

Co se dozvíte v článku
  1. 10 miliard na úspory energií
  2. Jaké jsou podporované projekty
  3. Na co dotace nepůjdou čerpat
  4. Jaké podmínky musí splnit žadatel
  5. Jaké dokumenty si připravit
  6. Odkdy půjde žádat

10 miliard na úspory energií

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásilo před několika dny první výzvu v dotačním programu Úspory energie z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Celkově je na program vyčleněno 10 miliard korun, přičemž na dotace mohou dosáhnout jak malí a střední podnikatelé, tak velké podniky. Z evropských prostředků tak můžeme podpořit podnikatele v přechodu na energeticky úspornější způsoby výroby, při instalaci obnovitelných zdrojů energie, využívání odpadní energie, zateplení podnikatelských budov či výměně oken, komentoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Dotace na projekt bude poskytována minimálně ve výši 0,5 milionu korun a maximálně do výše 200 milionů korun. Podpora na náklady na energetický posudek, projektovou dokumentaci pro stavební povolení a výběrové řízení bude poskytována v režimu de minimis. Maximální výše způsobilých výdajů na organizaci výběrových řízení může dosahovat 80 tisíc korun. Míra podpory se bude odvíjet podle velikosti podniku a regionu NUTS, a to v rozmezí 35 až 65 % (Praha na dotace nárok nemá).

Pro region NUTS CZ04 Severozápad, CZ05 Severovýchod, CZ07 Střední Morava, CZ8 Moravskoslezsko

Zdroje financování (% podíly z prokázaných způsobilých výdajů)
Typ subjektu EU podíl
Malý podnik 65 %
Střední podnik 55 %
Velký podnik 45 %

Pro region NUTS CZ02 Střední Čechy, CZ03 Jihozápad, CZ06 Jihovýchod

Zdroje financování (% podíly z prokázaných způsobilých výdajů)
Typ subjektu EU podíl
Malý podnik
55 %
Střední podnik
45 %
Velký podnik
35 %

Jaké jsou podporované projekty

  • Snížení energetické náročnosti budov podnikatelských subjektů – zateplení obvodového pláště, výměna a renovace otvorových výplní, další stavební opatření mající prokazatelně vliv na energetickou náročnost budovy podle minimálních požadavků vyplývajících ze směrnice o energetické náročnosti budov včetně osazení vnějších stínících prvků; zvýšení energetické účinnosti technických systémů budov (chlazení, nucené větrání včetně rekuperace, úprava vlhkosti vzduchu, příprava teplé vody a osvětlení vnitřního prostoru budovy); zavádění prvků řízení efektivního nakládání s energií v budovách; prvky adaptace budov na změny klimatu respektující požadavky na kvalitu vnitřního prostředí (vegetační střechy a fasády).
  • Využívání obnovitelných zdrojů energie a vysoce účinné KVET3 na pevnou biomasu, bioplyn a biometan, fotovoltaických elektráren, solárních termických systémů a elektrických tepelných čerpadel pro pokrytí vlastní potřeby energie budov a energetických hospodářství podnikatelských provozů;
  • Modernizace rozvodů elektřiny, plynu, tepla, chladu a stlačeného vzduchu v energetických hospodářstvích podniků za účelem zvýšení účinnosti;
  • Akumulace všech forem energie v rámci komplexních projektů pro zvyšování energetické účinnosti;
  • Využití odpadní energie;
  • Snižování energetické náročnosti/zvyšování energetické účinnosti výrobních a technologických procesů (pouze pro nové zařízení, které musí mít nulové přímé (výfukové) emise CO2);
  • Modernizace trakčních napájecích stanic a trakční napájecí sítě;
  • Zavádění prvků efektivního nakládání s energií a optimalizaci provozu k regulaci její spotřeby včetně podpory implementace nástrojů energetického managementu.
Úsporný tarif bude letos jen na elektřinu, většina pomoci má přijít až příští rok Přečtěte si také:

Úsporný tarif bude letos jen na elektřinu, většina pomoci má přijít až příští rok

Na co dotace nepůjdou čerpat

Prostředky naopak nepůjdou čerpat na:

  • výzkumné, vývojové a pilotní projekty,
  • rekonstrukce bytových a rodinných domů a veřejných budov (vyjma budov Správy železnic, státní organizace),
  • modernizace stávajících zařízení na výrobu energie pro distribuci vedoucí ke zvýšení její účinnosti,
  • modernizace stávajících zařízení na výrobu energie pro vlastní spotřebu vedoucí ke zvýšení její účinnosti mimo zdrojů na OZE,
  • Podpořeny nebudou projekty rekonstrukce či výstavby zdroje na biomasu nad 5 MW příkonu.
  • Podpořeny nebudou instalace FVE nad 1 000 kWp instalovaného výkonu a akumulace energie nad 1 000 kWh instalované kapacity.
  • Snižování energetické náročnosti/zvyšování energetické účinnosti výrobních a technologických procesů u kolových a pásových vozidel a u kolových a pásových strojů vyjma pásových dopravníků a modernizace pohonných jednotek u těžebních strojů a trakčních kolejových vozidel.
  • Pokud žadatel o podporu je provozovatel, který má stacionární zařízení v České republice, která jsou součástí Evropského systému emisního obchodování („seznam EU ETS“), tak navržená opatření v rámci žádosti o podporu nejsou způsobilá k podpoře, pokud navržená opatření mohou jakýmkoliv přímým či nepřímým způsobem snižovat emise skleníkových plynů ze zařízení nebo činnosti, které má žadatel uvedené v rozhodnutí Ministerstva životního prostředí ČR o povolení k emisím skleníkových plynů a o stanovení podmínek k jejich zjišťování, zveřejňování a vykazování a Ročním plánu pro monitorování emisí, a to především, pokud jsou realizována na stejné adrese, kde je provozováno zařízení v seznamu EU ETS, nebo jsou realizována na jiné adrese, než je provozováno zařízení v seznamu EU ETS, ale žadatel provozuje i na této adrese stejnou činnost (bez ohledu na limit příkonu energie či kapacity, která by mohla přímo či nepřímo ovlivnit zařízení nebo činnosti z rozhodnutí).
Už můžete žádat o příspěvek 5000 Kč na dítě. Máme návod, jak žádost vyplnit Přečtěte si také:

Už můžete žádat o příspěvek 5000 Kč na dítě. Máme návod, jak žádost vyplnit

Jaké podmínky musí splnit žadatel

Musí jít o podnikatelský subjekt, který není v likvidaci. je registrován jako poplatník daně z příjmu v ČR, a to nepřetržitě nejméně po dobu dvou zdaňovacích období předcházejících datu podání žádosti o podporu.

Dále ke dni rozhodnutí o přidělení dotace musí žadatel splňovat tyto podmínky:

  • Plní povinnosti dle zákona o účetnictví, zejména povinnost zveřejnit účetní závěrku v příslušném rejstříku ve smyslu zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob. To se týká jen těch subjektů, které takové povinnosti mají zákonem uloženy. ŘO provede kontrolu dodržování této povinnosti za poslední dvě uzavřená účetní období. V případě subjektů, které nemají tuto povinnost stanovenou zákonem za celé toto období, bude jejich plnění kontrolováno za období, za které mají tuto povinnost stanovenou.
  • Nemá formu společnosti s ručením omezeným, kde je k podílu (podílům) společníka (společníků) vydán kmenový list podle § 137 zákona o obchodních korporacích

Rozhodnutí nebude vydáno v případě, že:

  • žadatel je podnikem v obtížích ve smyslu čl. 2 odst. GBER;
  • žadatel je ve střetu zájmů dle ust. § 4c zákona o střetu zájmů;
  • se na žadatele vztahují sankční předpisy vydané v souvislosti s protiprávní činností Ruska vůči Ukrajině;
  • byl na majetek žadatele prohlášen konkurz (způsob řešení úpadku). Pokud je v případě úpadku soudem povolena reorganizace, která je podnikem splněna, nenahlíží se na podnik jako na podnik v úpadku a podmínka pro poskytnutí dotace je tak splněna;
  • byl žadateli, jeli právnickou osobou, pravomocně uložen trest zákazu přijímání dotací a subvencí;
  • vůči žadateli byl vystaven inkasní příkaz v návaznosti na rozhodnutí Evropské komise o protiprávní podpoře a její neslučitelnosti s vnitřním trhem, který dosud nebyl splacen;
  • žadatel nesplňuje požadavek na trestní bezúhonnost (vztahuje se na členy statutárních orgánů žadatele, právnickou osobu – žadatele a fyzickou osobu – žadatele)

Jaké dokumenty si připravit

Žadatel musí v okamžiku podání žádosti o podporu předložit následující dokumenty:

Daně x

  • Rozvahu a Výkaz zisku a ztráty za poslední dvě uzavřená účetní období včetně přílohy k účetní závěrce, pokud ze zákona tyto dokumenty vytváří a zároveň pokud nebyly před podáním žádosti o podporu zveřejněny v příslušném rejstříku ve smyslu zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob; též jsou akceptovány finanční výkazy za aktuální uzavřené účetní období, za které dosud nebylo podáno daňové přiznání na finanční úřad.
  • Vyplněný formulář finanční analýzy u projektů s celkovými způsobilými výdaji, které se rovnají nebo jsou vyšší než 5 mil. Kč.
  • Energetický posudek, podle § 9a zákona o hospodaření energií, zpracovaný podle vyhlášky č. 141/2021 Sb., o energetickém posudku a o údajích vedených v Systému monitoringu spotřeby energie, ve znění pozdějších předpisů, včetně příloh (Report dat z energetického posudku, výpočet alternativní investice podle přílohy č.2 vymezení způsobilých výdajů a PENB podle zákona o energetické náročnosti budov v případě stanovení výchozího stavu podle 1,2 ER).
  • Příloha č. 3.a Specifické podmínky Výzvy (vyjadřuje se energetický specialista).
  • Příloha č. 3.b Specifické podmínky Výzvy (vyjadřuje se žadatel).
  • Vyplněná příloha č. 4 Posudek plnění DNSH a klimatického dopadu.
  • Vyplněna příloha č. 5 Report dat z energetického posudku.
  • Souhrnný, kumulativní rozpočet projektu. Žadatel doloží souhrnný rozpočet projektu, v rámci kterého budou jednoznačně identifikovány výdaje na jednotlivá úsporná opatření, která jsou stanovená v energetickém posudku.

Před vydáním rozhodnutí je rovněž nutné doložit stavební povolení, daňové přiznání či prohlášení k velikosti podniku. Další potřebné dokumenty a detaily naleznete ve výzvě.

Odkdy půjde žádat

Žádosti o dotace půjde podávat od 1. září 2022 do 30. listopadu 2023. Zájemci se mohou obracet na Agenturu pro podnikání a inovace (API), která pomáhá žadatelům s přípravou žádostí o dotaci a s administrací projektu.

Bojuje vláda proti energetické krizi dostatečně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).