Hlavní navigace

Podnikatelé musí aktuálně plnit vůči státu 1719 povinností, přibude dalších 428

22. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
O počtu povinností informuje právní elektronický systém, který přehledně zpřístupňuje podnikatelům všechny jejich povinnosti vyplývající z právních předpisů.

Právní elektronický systém (PES) podnikatelům spravuje jejich povinnosti vůči státu, které vyplývají ze zákonů, vyhlášek, nařízení a dalších předpisů. 

Psali jsme: PES, právní elektronický systém, který má podnikatelům usnadnit život, se vrací

Jak vyplynulo z aktualizací právního elektronického systému po novelizaci zákonů, jako jsou např. zákon o zaměstnanosti nebo zákon o inspekci práce, které budou částečně účinné od 30. července 2020. živnostníci a firmy v současnosti musí vůči státu plnit 1719 povinností podle 21 základních podnikatelských zákonů. Z dalších 13 právních předpisů týkajících se kupříkladu ochrany spotřebitele, obchodní inspekce nebo rozhlasových a televizních poplatků jim přibyde dalších 428 povinností, celkem tak musí plnit 2147 povinností. 

Na elektronizaci povinností vyplývajících ze zákonů Hospodářská komora ČR spolupracuje s několika institucemi, jejichž právní experti interpretace zákonů korigují. Jde například o Odbor živností Ministerstva průmyslu a obchodu, Český statistický úřad, Státní úřad inspekce práce nebo Českou obchodní inspekci.

Čtěte více: Revoluce v přípravě zákonů se nekoná. Senát e-systém pro podnikatele zamítl

Podnikatelé tak nemusí pročítat tisíce paragrafů, plnění některých povinností můžou delegovat na své zaměstnance nebo třeba externí účetní. Aplikace snižuje byrokratickou zátěž a podnikatelům šetří peníze za pokuty za nesplnění některé z povinnosti.

PES v základní verzi zadarmo? 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček při spuštění PES prohlásil, že bude usilovat o to, aby podnikatelé měli základní verzi aplikace zadarmo. Stát ale dosud žádnou dohodu s Hospodářskou komorou neuzavřel.

Hospodářská komora PES postupně rozšiřuje o další zákony. Nově jej rozšířila také o mobilní aplikaci a tzv. oborové nastavení. Podnikatelům to umožňuje zobrazovat ty povinnosti a termíny jejich plnění, které jsou specifické pro určitý konkrétní obor podnikání, např. pro oblast provozování fitness centra.

skoleni_15_4

Čtěte také: Revoluce v přípravě zákonů? Nově mají obsahovat výčet povinností pro podnikatele

Hospodářská komora spustila ostrý provoz PES po testování provozu u 500 podnikatelů na svém celorepublikovém sněmu jako reakci na to, že stát požaduje po podnikatelích plnění povinností, sám ale nijak neeviduje, kolik povinností a podle kolika zákonů je musí podnikatelé plnit. Reaguje tak na nepřehlednost, nesrozumitelnost a nejednoznačnost podnikatelských zákonů a zdlouhavou elektronizaci veřejné správy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).