Hlavní navigace

Podnikatele obchází falešný inspektor práce. Snaží se získat údaje a dokumenty

19. 6. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Státní úřad inspekce práce upozorňuje na falešného inspektora, který se od podnikatelů snaží získat důležité údaje. Jak falešného inspektora rozpoznat?

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích přichází se zjištěním, že se za jeho zaměstnance vydává člověk, který nemá s úřadem nic společného. Prezentuje se jako inspektor „Oblastního inspektorátu práce a sociálních věcí pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích“.

Inspektorát práce zveřejnil také jméno a upozornil na neexistující úřad. Osoba vystupující pod jménem Zdeněk Kantor se vydává za inspektora „Oblastního inspektorátu práce a sociálních věcí pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích“. Právě tato instituce je však neexistujícím správním úřadem.

Čtěte také: Jak poslat na firmu kontrolu? Anonymním e-mailem. Potvrzuje to inspekce práce

Státní úřad inspekce práce v této souvislosti upozorňuje: Zdeněk Kantor není inspektorem Oblastního inspektorátu práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích.

Falešný inspektor se snaží od podnikatelů získat důležité údaje, dokumenty a další věci, které jsou nutné pro účely provedení údajné kontroly. Varujeme právnické i fyzické osoby, které budou touto osobou vyzvány k poskytnutí součinnosti či doložení dokladů, aby neposkytovaly žádné informace, uvádí Státní úřad inspekce práce ve svém prohlášení.

Jak falešného inspektora práce poznat?

Inspektoři Státního úřadu inspekce práce s kontrolovanými osobami komunikují vždy způsoby stanovenými zákonem, a to prostřednictvím veřejné datové sítě do datové schránky, případně prostřednictvím provozovatele poštovních služeb.

Brand24

Čtěte také: 5 úřadů, na jejichž kontrolu se podnikatelé mohou nejčastěji „těšit“

Každý z inspektorů orgánů inspekce práce je povinen prokázat se služebním průkazem, jehož vzor je stanoven právním předpisem, a zároveň je povinen na žádost kontrolovaných či jiných zúčastněných osob předložit též další dokument, který dokládá, že je osobou uvedenou na služebním průkaze (např. občanský průkaz).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).