Hlavní navigace

Podnikatelé plánují zaměstnat více pracovníků

9. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V příštím kvartále plánují zaměstnavatelé najímat více zaměstnanců, než v současnosti. Vyplývá to z indexu trhu práce, který každé čtvrtletí zveřejňuje společnost Manpower. Index pro příští tři měsíce činí 1 %.

Průzkum se uskutečnil na reprezentativním vzorku 750 zaměstnavatelů, z nichž 6 % očekává v příštím kvartále nárůst počtu zaměstnanců a 5 % pokles. Zbytek respondentů uvedlo, že změny v počtu zaměstnanců u nich nenastanou. Oproti předchozímu čtvrtletí jsou tak zaměstnavatelé optimističtější, předchozí dva indexy totiž měly zápornou hodnotu.

Mírné zlepšení Čistého indexu trhu práce ukazuje mírně optimistická očekávání většiny českých zaměstnavatelů. Přesto však zaměstnavatelé ve zpracovatelském průmyslu a dalších pěti z deseti sektorů očekávají další nárůst nezaměstnanosti, komentovala výsledky Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka společnosti Manpower Česká a Slovenská republika.

Zpracovatelský průmysl totiž předpokládá nejnižší náborové aktivity (- 7%), největší nárůst naopak očekává velkoobchod a maloobchod, které počítají s 8% zvýšením a index trhu práce vytáhly do kladných hodnot. Rozhodně proto nejde výsledky interpretovat jako výrazné zlepšení na trhu práce, upozornila na tiskové konferenci Rezlerová. Čtěte více: Problém není rostoucí nezaměstnanost, ale úbytek volných míst.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).