Hlavní navigace

Podnikatelé, připravte se na nejhorší. Babišova vláda chaotů zkolabovala

21. 9. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
[KOMENTÁŘ] Vláda měla díky lockdownu a schodku rozpočtu 500 mld. dostatek času a peněz, aby se připravila na druhou koronavirovou vlnu. Totálně ale selhala.

Místo rychlého vytvoření masivního systému trasování a testování, naslouchání odborníkům, srozumitelné komunikace k veřejnosti, zveřejňování podrobných dat a předvídatelnosti, se vláda rozhodla nic neudělat, lhát o zhoršující se situaci a doufat, že se stane zázrak a nový koronavirus zmizí.

Bohužel to skončilo, jak se dalo při strategii „nějak to dopadne“ očekávat, a Česko je momentálně jednou z nejpostiženějších zemí v Evropě, a dokonce hrozí přehlcení zdravotnických kapacit. Je pravděpodobné, že v dalších dnech dojde k vyhlášení dalších restriktivních opatření. Jaká to budou, jakých podnikatelů se dotknou a jak dlouho budou trvat, se však absolutně nedá kvůli chaotickému přístupu vlády odhadnout. Nalijme si čistého vína, připravte se na nejhorší.

Začátek jsme zvládli dobře

Když v únoru a březnu dorazil nový koronavirus i do Evropy a do ČR, vláda byla postavena před bezprecedentní problém, který jí asi nezáviděl nikdo z opozice. Zvolila lockdown a ať už si myslíte cokoli, zabránila tím přetížení zdravotnických kapacit a podle všeho také tisícům úmrtí (stačí se podívat do zemí, které lockdown vyhlásily pozdě či zvolily mírnější formu). Uzavření ekonomiky však samozřejmě stálo nejen stát, ale hlavně mnoho podnikatelů nemalé prostředky. Ačkoli se sice premiér kasal, jak podpoří ekonomiku 1,2 bilionu korun, pomoc byla v řadě případů pomalá, přebyrokratizovaná a navíc řádově nižší, a to přestože si vláda nechala schválit schodek 500 miliard korun.

Rekordní deficit a ze zdravotního hlediska dobře zvládnutá první vlna daly vládě „luxusní“ manévrovací prostor, čas a prostředky, aby dokázala připravit masivní trasovací a testovací kapacity (součást tzv. chytré karantény), které by spolu s nějakými trvalými levnými opatřeními (například roušky v určitých vnitřních prostorech, dodržování vzdálenosti mezi lidmi apod.) umožnily udržitelný„new normal“, fungování ekonomiky a udržení epidemie na uzdě. Polštář v podobě schodku půl bilionu korun navíc dal možnost podpořit podnikatele a občany, které jarní lockdown postihl.

Když se rozhoduje dle anket na FB

Bohužel se v plné nahotě ukázala neschopnost premiéra, jehož vize končí s první nesouhlasnou anketou na Facebooku a který se nedokáže řídit ničím jiným, než co zrovna hlasitě vykřikují někteří „Pepíci“ na sociálních sítích. Do toho přidejte slabost ministra zdravotnictví, který za půl roku nebyl schopný přesvědčit své podřízené na hygienách, aby přešli na společný systém a zároveň naškálovat kapacity, aby systém trasování nezkolaboval, pokud se počty identifikovaných nakažených zvýší. Poradní tým ministra zase ovládl groupthink a neschopnost vidět dál než pár dnů dopředu. Do toho paradox prevence, který odšpuntoval mediální vystoupení hobby epidemiologů z řad zubařů, onkologů, chirurgů či fyzioterapeutů, kteří navzdory datům, vědeckým studiím a realitě dokázali tvrdit, že válka je mír a svoboda je otroctví.

Tento smrtelný mix způsobil, že navzdory tomu, že se statistiky začaly už na začátku léta postupně zhoršovat, vláda nijak aktivně nereagovala a rozhodla se vším jen prolhat a balamutit veřejnost, že je vše pod kontrolou, že už se nemůže nic stát a že žádná plošná opatření nebudou. Epidemie však má exponenciální charakter a i když to na začátku vypadá, že se vlastně nic moc děje, je jen otázkou času, než čísla bez jakýchkoli opatření vyletí vzhůru a zaskočí skoro každého, kdo si neuvědomuje, jak vlastně exponenciální funkce vypadá.

Chaos podruhé, každý říká něco jiného

Když „najednou“ začaly růst počty případů a především pak počty hospitalizovaných a také vážných případů, vláda a její odborníci najednou ze dne na den obrátili. Bohužel však pozdě a už se to neobešlo bez plošných restrikcí, jako první to odnesly noční kluby a bary. Vzhledem k zveřejněným prognózám, které ukazují, že pokud se bude vývoj epidemie zhoršovat stejným tempem i nadále, v horizontu týdnů hrozí přetížení zdravotnických kapacit, se dá očekávat, že přijdou i další plošná opatření.

A zde přichází další velký problém. Nedá se totiž absolutně predikovat, jaká opatření to budou, kdy přesně přijdou, zda se budou týkat všech krajů apod. Ministr zdravotnictví říká něco, vicepremiér Jan Hamáček něco, epidemiolog Roman Prymula něco jiného a premiér už neříká raději nic, ale dnes večer aspoň vystoupí v televizi.

Co přijde? Nikdo neví

Podnikatelé se tak na ně nemají šanci vůbec připravit. Budou zakázány hromadné akce? A pokud ano, bude se to týkat venkovních i vnitřních? A nebo budou jen omezeny (například počtem lidí) a při dodržovaní ochranných opatření (roušky a odstupy) a zrušení doprovodných věcí jako například občerstvení, budou i nadále povoleny? Bude rozdíl mezi jednotlivými hromadnými akcemi? Kdo každopádně organizuje jakoukoli hromadnou akci, musí reálně počítat s rizikem, že stát akci zruší.

Jako na trní musí být i provozovatelé restauračních zařízení. Hrozí, že zase budou muset zcela zavřít a prodávat jen přes výdejové okénko? Anebo budou moct nechat při jistých opatřeních (rozestupy či třeba limit lidí u stolu) otevřené zahrádky? Pokud by restauratéři věděli, že zahrádky zůstanou při přitvrzení opatření otevřené, mohli by například zainvestovat do tepelných lamp, díky kterým by mohli mít otevřeno i při chladném počasí.

skoleni_15_4

Co by vláda měla udělat?

Ve stejné nejistotě musí být i kadeřnice a holiči. Oproti jaru by měli být teoreticky ve větším klidu obchodníci, jelikož z obchodů nejsou hlášené žádné clustery a roušky a rozestupy by měly být dostačující ochranou. Chcete si na to však vsadit? A tak by se dalo pokračovat i nadále. A to navíc není všechno, i když vám stát zavře byznys, zapomeňte na odškodnění či náhradu škody. Jedinými podnikateli, kteří se nemusí obávat restriktivních opatření, jsou prodejny potravin a e-shopy.

A víte, co je na tom vše úplně nejhorší? Restrikce nejsou hlavním problémem. Tím je epidemie utržená ze řetězu. I v případě, že vám stát náhodou byznys neomezí, pokud tu budou umírat desítky lidí denně, plnit se nemocnice a JIPky, podnikání vám pojede špatně. Lidé se budou bát a budou se sami omezovat v nákupech a utrácení. Můžete si stokrát myslet, že je to jen chřipečka (ne, fakt není), ale pokud tomu nebudou věřit vaši zákazníci, nic s tím neuděláte. Babišova vláda totálně selhala a nemá smysl lakovat realitu narůžovo. Připravte se na nejhorší, čekají nás opravdu krušné týdny. Držte se a hodně zdraví!

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).