Hlavní navigace

Podnikatelé proti šmejdům. Další podávají trestní oznámení na Telefonní seznam

14. 9. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podnikatelům došla trpělivost. Rozhodli se k tažení proti tzv. šmejdům, kteří jim ztrpčují život. A vyzývají další postižené, aby se přidali.

Společnost Telefonní seznam České republiky a Slovenska s.r.o cíleně mate podnikatele tím, že jim posílá faktury, které obsahují všechny náležitosti daňového dokladu za služby spojené s uvedením firmy v telefonním seznamu. Okamžikem úhrady tak podnikal uzavírá smlouvu na další plnění. 

13 podnikatelů, kteří byli takto oklamáni, podávají na společnost Telefonní seznam České republiky a Slovenska s.r.o trestní oznámení. Tažení proti „šmejdům“ koordinuje SOS útvar Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) společně s advokátní kanceláří CEE Attorneys.

První hromadné trestní oznámení bylo podáno 4 klienty už v březnu toho roku. Psali jsme o tom v článku Podnikatelé říkají dost, na Telefonní seznam podávají hromadné trestní oznámení. Od té doby bylo několikrát doplněno a k dnešnímu dni se k němu připojilo celkem 13 poškozených podnikatelů, přičemž jejich počet každý měsíc narůstá.

V minulosti bylo několik podobných případů Policií České republiky odloženo, ale jednalo se zejména o jednotlivce. S ohledem na skutečnost, že v tomto případě bylo podáno hromadné trestní oznámení a rovněž byla jednáním podezřelých způsobena v souhrnu větší škoda, tj. škoda převyšující částku nad 50 000 Kč, domníváme se, že se Policie České republiky bude tímto případem zabývat,uvádí Iveta Koubková, vedoucí advokátka CEE Attorneys

Podle slov Zdeňka Tomíčka, místopředsedy AMSP ČR, by se orgány činné v trestním řízení měly co nejdříve začít zabývat nejen příslušností, ale zejména samotnou podstatou tohoto podvodného jednání. Pokud uvedete jednoho člověka v omyl, může to být rozpor v tvrzení, pokud pět lidí, pak možná problém v komunikaci, ale pokud se vám to podaří u desítek či stovek společností, pak není o podvodném jednání pochyb, dodává.

Staronová praktika šmejdů

Společnost Telefonní seznam České republiky a Slovenska s.r.o rozesílá faktury, jejichž proplacení znamená pro podnikatele, že budou uvedeni v telefonním seznamu mobilniseznam.cz. Na zadní části listiny, která na první pohled vypadá pouze jako daňový doklad, se ale nachází nabídka k uzavření smlouvy, která je uzavřena okamžikem úhrady částky uvedené na faktuře.

Pokud tedy firmy jednou zaplatí obnos, stávají se rukojmími společnosti a pod hrozbou pokuty ve výši 140 % ročního úroku musí každé následující čtvrtletí odvést totožnou částku za umístění v seznamu, a to, aniž by o to postižená firma ve skutečnosti stála. Pokus o dohodu se společností neměl přitom šanci na úspěch.

skoleni_15_4

Malý podnikatel, který denně musí prohlédnout desítky dokumentů a faktur, není schopen v tomto případě odhalit, že se zavazuje k něčemu úplně jinému, než podepisuje, pakliže informace je zcela cíleně uvedena tak, aby si toho nikdo nevšiml, říká na obranu podnikatelů Karel Havlíček, předseda AMSP ČR, a dodává: Nechceme trpět podobné praktiky, které se bohužel množí, a proto jsme se rozhodli na nic nečekat a činit. Jsme přesvědčeni, že v tomto případě máme šanci uspět a celý případ by se tak mohl stát precedentem pro boj s tzv. šmejdy,uvádí.

Telefonní seznam České republiky a Slovenska, s.r.o.

Firma Telefonní seznam České republiky a Slovenska s.r.o., společnost s ručením omezeným, vznikla dne 02. 6. 2015. V obchodním rejstříku je zapsána pod spisovou značkou C 88252, Krajský soud v Brně. Její základní kapitál je ve výši 200 000 Kč. Jediným jednatelem je Gyula Erich Katona z Maďarské republiky, který je zároveň jednatelem ve společnostech Office servisní a distribuční s.r.o. a Weatherfold Consulting Czech s.r.o. 

Zdroj: Podnikatel.cz – Rejstřík

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR zároveň vyzývá další postižené podnikatele, kteří již od této společnosti podvodné faktury uhradili a uzavřeli tak smlouvu o poskytování služeb, aby kontaktovali SOS útvar AMSP ČR na e-mailu sos@amsp.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).