Hlavní navigace

Podnikatelé: Snad si lidé nepředstavují, že podpora posloužila k velkému mejdanu

19. 1. 2021
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Andrej Babiš ve videu na svém Facebooku prohlásil, že mu píší spokojení podnikatelé s tím, že dostávají na podporách více, než vydělají.

Tato tvrzení vyvolala velkou odezvu mezi veřejností a hojně se o tom diskutovalo také na sociálních sítích. Někteří to brali s humorem, jiní se zamýšleli nad důvodem takových prohlášení a spousta podnikatelů přicházela s výpočty vyvracející ony věty. 

Co se dozvíte v článku
  1. Komu to stát posílá?
  2. Možná někdo něco
  3. Volby se blíží?
  4. Podívejte se na příspěvky plné nepochopení i českého humoru:
  5. Hospody se statisícovou podporou?!
  6. Jak to šlo dělat jinak?

Komu to stát posílá?

Ve facebookové skupině zaměřené na výměnu zkušeností mezi podnikateli píše například Renata, že je zajímavé, že žádala o bonus v prosinci a ani jeden nepřišel, stejně jako ošetřovné za listopad. Tak tedy nevím, komu stát co posílá, dodává. Veronika jí na to píše, že ona nedostala ještě ani ošetřovné za říjen. Lucie v první vlně nedostala nic, ve druhé žádala na začátku listopadu a pořád jen něco dokládá a má dojem, že také nic nebude. Takovou podporu si jako matka samoživitelka dvou dětí fakt nepředstavuji. Kdybych neměla přátele, tak jsem už dávno v loji, doplňuje. Antivirus A+, žádost podána, vyúčtování za 10/2020 odesláno, žádná reakce státu, že by bylo něco špatně – příspěvek od státu na účtu 0 (nula) Kč. Totéž za měsíce 11,12/2020. Na jakou adresu mám premiérovi napsat? uvádí své zkušenosti na Twitteru Jiří.

Jistý řemeslník se zase svěřuje se svou zkušeností, kdy žádal o kompenzační bonus a bylo mu řečeno, že na něj nemá nárok a musí kompenzace vracet, a přitom kvůli vládě nemohli realizovat zakázky. Asi jste měl někde příjem, kde bylo odváděno sociální a zdravotní. Nezáleží na výši toho příjmu. Jsme ve stejné situaci. Zajímalo by mě, kolik lidí touhle kličkou vyšachovali, popisuje Filip. Řemeslník však uvádí, že žádné příjmy neměl, nebyly zakázky a on seděl doma na zadku. Skvělé, kupa OSVČ nedostala ani haléř na kompenzaci ani jinou pomoc, pracovat nesmí, otevřít nesmí, odvody atd. platit musíme. To bych si tolik fakt nikdy nevydělala. Hyena!, shrnuje Světlana.  Podnikatelé? Jací? Vždyť živnostník má všechno omezené a velké firmy propouštějí. Tak o kterých podnikatelích mluví ten vypatlanec? ptá se Lukáš.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Možná někdo něco

Simona věří, že možná nějaký podnikatel peníze dostal, a to třeba ten, který shodou náhod na kompenzace dosáhl. „Většina podnikatelů, které znám, nedostali vůbec nic nebo směšnou částku, a to 15 tisíc, ze kterých musí ještě zaplatit sociální a zdravotní. Výsměch českému národu, který si poctivě všechno platí,“ popisuje. Na Twitteru Martin uvádí, že už také slyšel o tom, že někdo dostal více, než vydělává. A současně jsem slyšel příběhy těch, kteří nemají na nájem. Není to překvapivé, je to ukázka toho, že vlada kretenu neumí ani nastavit ty podpory. Na co sáhnou, to podělají, dodává. I Michal potvrzuje, že takové případy jsou. Kamarádka kadeřnice dostala prý jeden měsíc snad 42 tisíc. V těch podporách se nevyznám, ale dostala je jako živnostník a příspěvek na to, že se stará o dítě, upřesňuje. Ivu by zajímaly podrobnosti, protože její kadeřnice byla na jaře na podpoře a ošetřovné dostala tolik, že jí stačilo pouze na nájem provozovny a bytu a žila s dcerou z úspor a ani teď to není žádná sláva. Další žena zde vysvětluje, že u dohodářů nebo OSVČ, co nemají zaměstnance, neplatí nájmy a další fixní náklady, se na jaře klidně stát mohlo, že jim příspěvek plus OČR dal docela dobrou částku. Není to ale nic, z čeho by šlo obecně vyvozovat, že jsou všichni v pohodě, podotýká.

I jiná uživatelka slyšela verzi, že si vlastně hospodský pochvaluje lockdown. Jediné, co mi z toho vychází, že ani ty podpory nedokážou nastavit dobře, protože znám i opačné případy a těch je bohužel více, doplňuje. Tak to by se na takové „podnikatele“ měla podívat Alenka spolu s finanční správou a pěkně na ně zakleknout… Když už se sami v podstatě udali, přidává Pavel tweet doplněný smějícími se emotikony. Jinak řečeno, AB přiznává, že systém podpor podnikatelů je mimo mísu neadresný. A hlavně pokud nekompenzuji podle obratu, je to jasné doznání, že EET nefunguje a postrádá smysl, zamýšlí se Libor.

Volby se blíží?

Miloš ve svém tweetu rozebírá, že premiérově vyjádření nerozumí: Vyvrací podezření z neschopnosti (pomoct lidem, kteří jsou kvůli pandemii v nouzi) hrdým poukazem na jinou neschopnost, možná větší (že vláda není schopná rozumně hospodařit s našimi penězi). To vážně žijeme v blázinci? Podle Petra je všechno perfektně plánovaná „kampaň“, aby si běžný volič myslel, že se ti vykořisťovatelé živnostníci mají v covidové době vlastně dobře. Souhlasí s ním i Josef, který píše: Předseda vlády zahájil předvolební kampaň (klasická levicová) heslem obyčejný člověk proti podnikatelům. A také Vojtovi přijde, že je to pokus, jak poštvat nepodnikatele proti podnikatelům a jen přemýšlí, k čemu Babišovi zrovna tohle teď je. Od podnikatelů a živnostníků hlasy nedostane, tak proč je neoznačit jako nenažrance, chronické kverulanty a podobnou pakáž. Volby se blíží, odpovídá Petr. 

Jan nevyčítá vládě covid, nevyčítá jim ani, jak to tu řídí, jsou podle něj nemehla a nemohou za to. Co jim ale nikdy neodpustí, je to, jak neustále do médií partička Bureše, Havlíčka, Schillerové a dalších prachsprostě lže a tvrdí, jak pomáhají, a další kupy lží. Podle Viktora jim ve funkcích nic jiného než neustále bezostyšně lhát nezbývá a nemají co ztratit. Říct pravdu, skončí na 100 % okamžitě, ale lež jim dává naději na další den ve funkci. Menší a menší s každou lží, ale stále je to víc než 0 %, popisuje.

Podívejte se na příspěvky plné nepochopení i českého humoru:

Hospody se statisícovou podporou?!

Vyjádření o podnikatelích se týkalo především hospodských. Konkrétně Andrej Babiš uvedl, že hospoda v menším městě o pěti lidech, která platí nájemné 30 tisíc, dostane měsíčně podporu kolem 270 tisíc. Novinářka na Twitteru hledala takové majitele hospody. Jeden podnikající v Praze přichází s výpočtem: 

  • Covid Nájemné max 15 000,– (záleží na DPH)
  • Covid Gastro (5×400/den) 60 000,–
  • Antivirus na 5 lidí max. 145 000,– (to znamená úplně bez okénka zavřený provoz) 

Takže já vidím úplně ve stropu 220 tisíc. Ale třeba jsou v tom zahrnutý programy, který svět neviděl, doplňuje s tím, že jde vyplnit druhý Covid Nájemné a pak zkusí Covid Gastro. Zatím tak dostal jeden Covid Nájemné ve výši 123 000 korun s tím, že si nejdřív musel domluvit slevu a jejich náklady na nájem a energie na měsíc a dvě restaurace jsou plusminus 260 000 korun. Snad si lidi nepředstavujou, že ten jednorázový příspěvek 120 tisíc za celý 2020 posloužil k mega mejdanu, dodává s úsměvem. No a také by se mohly vyjmenovat náklady, které již nikdo nedoplatí: OSA + pojištění + energie + reklama (například vitríny) + stočné + účetní + IT + odpad + revize + potraviny, které vyhodíte (trvanlivost). Ano, něco se vrátí, ale až třeba po 6 měsících. Platit se to musí pravidelně, popisuje Martin. 

Podle dalšího uživatele by byl takový příspěvek buď sci-fi, nebo prostá lež. Jestli se nepletu, Covid Nájemné je 50 %, takže 15 tisíc. Pro majitele 500/den = 15 tisíc/měsíc (minus 30% odvody). Z 270 tisíc po odečtení 2×15 tisíc zbyde 240 tisíc. Na 5 zaměstnanců. Je tady někdo, kdo by potvrdil, že dostává na zaměstnance 48 tisíc měsíčně? ptá se. Karel odpovídá, že Covid Nájemné je 50 % z posledních tří měsíců a vychází to na 1 a půl měsíce podpory, takže z toho je nakonec 100 % s tím, že na podzim se žádalo za měsíce, za červenec, srpen, září, jestli se neplete a v létě omezení nebyla. 

Tomáš má dvě podobné restaurace a Andrej Babiš do té podpory počítá Antivirus na zaměstnance, ale to jsou peníze, které kompletně přes tu firmu projdou k zaměstnancům, sociálce, zdravotním pojišťovnám a finančnímu úřadu. Jeho podpora na režii nestačí. Kompenzační bonus mám 15 000, ale odvod za sebe 20 000. Lže, zdůrazňuje. Podle Pavla Andrej Babiš bohužel říká jen to, co mu rádci poradí a už si to neověřuje. Podpora státu: 1 zaměstnanec a OSVČ: říjen–prosinec +45 000, odvody 30 000, na dva pracanty zbylo 15 300 korun na tři měsíce. Kdo na to má? vyjmenovává. Také Evžen popisuje, že majitel dostane 15 tisíc na nájem a 15 tisíc na sebe, které následně zaplatí za tu druhou půlku nájmu. Peníze na zaměstnance dostane od státu sice všechny, ale zároveň je dá zpět zaměstnancům a státu. Vodu, elektřinu, plyn a nějaké peníze pro něj, aby zaplatil složenky, už nedostane, dodává.

Brand24

Jak to šlo dělat jinak?

Liborovi není jasné, proč se podpora neodvíjí od obratu. Každý podnikatel přece může kalkulovat jen s tím, co utrží, a k tomu uzpůsobuje své náklady. Jestli podpora není odvíjená od obratu, znamená to, že EET je nesmysl a podpůrné programy jsou jen další PR, podotýká. Naděžda odpoví, že ji to napadlo už dávno, a to asi tak v době, kdy vláda přestala trvat na účtování EET po dobu trvání koronavirové krize. Protože, kdyby fungovalo EET, jak fungovat má, nemohl by pro vládu být problém všechny ztráty velmi snadno specifikovat. Pozastavení EET = podvod? zamýšlí se. 

Libor podotýká, že kdyby EET neexistovala, podnikatelé, a nejen oni, podávají daňová přiznání a jednou z hlavních položek je celkový příjem za dané období, který by se dal ztotožnit s obratem. Podle Tomáše je Covid Gastro nesmyslně navázaný na zaměstnance. Když si tam děláte jako majitel sám, případně s někým na zkrácený úvazek, nemáte nárok. Tržby, případně metry čtvereční, by byly logičtější. Ale to by na to dosáhlo více příjemců, uzavírá.

EET by se mělo...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).