Hlavní navigace

Podnikatelé volají po konci vlády. Okamžitý vyhazov by měl dostat Kalousek

5. 9. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Aktuální nestabilní situaci na vládní půdě podtrhuje i názor podnikatelů. Ti podle ankety serveru Podnikatel.cz chtějí pád Nečasovy vlády.

Tento týden otřásá základy Nečasovy vlády. Rebelujících 6 poslanců ODS se rozhodlo nepodpořit vládní úsporný balíček, který počítá se zvýšením DPH. Z něj chytře premiér Petr Nečas vyňal klíčové úsporné opatření týkající se nižšího růstu penzí. Ten nakonec ve středu poslanci schválili.

Návrh na zvýšení DPH ale podle očekávání neprošel. Šest poslanců ODS večer nepodpořilo hlasování, kvůli čemuž sněmovna nepřehlasovala veto Senátu. Petr Nečas se proto rozhodl, že stejný návrh předloží do sněmovny znovu s tím, že s ním spojí hlasování o důvěře vládě.

Čtěte také: Sliby chyby. Je tato otřepaná fráze vizitkou Nečasovy vlády?

Atmosféra houstne nejen mezi politiky ale také mezi podnikateli. Ti si přejí okamžitý konec Nečasovy vlády. Jak vyplývá z ankety serveru Podnikatel.cz mezi více než tisícem podnikatelů, prakticky všichni členové vlády by měli dostat padáka.

Nejhůře v hodnocení dopadl Kalousek

Podnikatelé v rámci ankety jednotlivé členy vlády známkovali jako ve škole. Za známku 5 navíc navrhovali vyhazov z vlády. Nejhůře dopadl ministr financí Miroslav Kalousek. Jeho průměrná známka je právě za 5. Tu mu udělilo celkem 86 % podnikatelů. Na druhém místě za ním se umístil, rovněž s průměrnou známkou 5, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Pětkou ho oznámkovalo rovných 70 % podnikatelů.

Mezi další politiky, kteří dostali za 5 od více než poloviny podnikatelů, patří například ministr obrany Alexandr Vondra (64 %), ministr vnitra Jan Kubice (53 %), ministr dopravy Pavel Dobeš (54 %) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (62 %).

Na práci ministra zdravotnictví si v rámci ankety stěžovali především podnikatelé, kteří si podnikatelskou činností musejí přivydělávat: Můj věk je 59 let. Přestože jsem již 13 let v plném invalidním důchodu z důvodu neléčitelné choroby a musím si přivydělávat jako OSVČ, abych si mohl koupit léky, které k životu potřebuji, jsem si jistý, že není nikde v okolních státech vláda tak špatná a zlodějská, která předtím v naší zemi nikdy nebyla a doufám, že už nikdy nebude, napsal respondent serveru Podnikatel.cz Jiří Štěpánek.

Nečas dostal za 5 od více než poloviny podnikatelů

Premiér Petr Nečas obdržel známku 5 také od více než poloviny podnikatelů (59 %), průměrně se však dostal na hodnocení za 4. Naopak nejlépe vyšel z ankety ministr školství Petr Fiala. Jeho nejčastější známka od podnikatelů byla za 3. Průměrně, stejně jako Petr Nečas, dostal za 4. Špatné hodnocení má mezi podnikateli i místopředsedkyně vlády Karolína Peak. Podnikatelé jí nevěří a necelá polovina (49 %) ji rovněž hodnotí za 5.

Podnikatelé mohli v rámci ankety také vyjádřit svůj názor na současnou politickou situaci. Ani jeden z nich, jejichž souhrn má server Podnikatel.cz k dispozici, neobsahuje kladné hodnocení. Nejčastěji se skloňovala slova korupce a zloději.

Podnikatelé v názorech na současnou vládu také připomněli nedodržení volebních slibů týkajících se DPH, na což již server Podnikatel.cz upozornil, když srovnal předvolební sliby s reálnými výsledky práce Nečasovy vlády.

Vláda nedodržuje předvolební sliby

Vládní koalice tvrdila, že sazby daně chce ponechat a naopak chce firmám pomoci při placení. Například TOP 09 chtěla upravit výběr DPH tak, aby nepoškozovala firmy, které musí platit DPH z dlouhodobě nesplácených pohledávek od obchodních partnerů v insolvenci. ODS měla v programu navíc vratku DPH z faktur po splatnosti a Věci veřejné hodlaly podpořit platbu odvodů DPH až po zaplacení.

Čtěte také: Ověřili jsme plnění předvolebních slibů vládních stran. Výsledek? Tristní

DPH přitom už jednou vzrostlo a růst by mělo právě podle úsporného balíčku znova, což je předmětu sporu, který aktuálně probíhá ve sněmovně. Zvyšování DPH se ostatně nelíbí ani samotným podnikatelům.

Katastrofa – v oblasti daní se vláda snaží neúměrným zvyšováním DPH vytřískat z lidí další peníze, přitom ji utíkají desítky miliard na daňových únicích (zejména daň z příjmů fyzických osob podávajících přiznání) a nic proti tomu nedělá (registrační pokladny, majetková přiznání, tvrdé postihy daňových úniku), upozornil v anketě jeden z respondentů.

Čtěte také: Čeká Česko zavedení nové daně? Odborníci před tím varují

Brand24

V databázi respondentů serveru Podnikatel.cz je registrováno celkem 1123 podnikatelů. Registrovat se může jakýkoli podnikatel, který v registračním formuláři zadá kromě kontaktních údajů také své IČO, které server Podnikatel.cz ověřuje. Registrujte se na adrese: respondenti.jdem.cz

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).