Hlavní navigace

Podnikatelka chtěla prodat auto do Anglie. Takhle dopadla

9. 9. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Narazit na podvodníky může dnes člověk velmi snadno a na internetu obzvlášť. Pokud potřebujete něco rychle prodat, je třeba mít se na pozoru.

Podnikatelka Julie se na skupině zaměřené na podnikatele a výměnu jejich zkušeností svěřila, že se snaží prodat své auto, které má v podnikání, přes server Sauto.cz. Ozval se jí zájemce z Anglie s tím, že chce poslat peníze na účet a pak přijede přepravní společnost, která za něj podepíše kupní smlouvu a vyřídí s ní přepis vozidla. Podnikatelce se vše zdálo poměrně bezpečné, ale raději se ptala na zkušenosti ostatních a dobře udělala. Jedná se totiž o známý trik podvodníků.

Jak takoví podvodníci fungují?

Podnikatelka měla v plánu vystavit fakturu a počkat, až jí dojdou peníze na účet. Poté měla v plánu vyřešit formality dříve, než dá auto takzvaně z ruky. Pokud peníze nepřijdou do pár dní, pošlu mu stornovaný opravný doklad a hotovo, pokud přijdou, obchod uskutečníme, popisuje dále. Martin v komentáři odpovídá, že celý vtip je v tom, že podnikatelce žádné peníze nepřijdou, ale naopak budou chtít nějaké poslat pod nějakou záminkou s tím, že je pošlou až později. Podobně podvody popisuje Simona: Jde o to, že on vám pošle potvrzení o platbě, kde se bude tvářit, že se uskutečnila. Pak vám napíše, že už nemá zájem a chce poslat peníze zpět. Přitom on sám žádné neposlal nebo nepošle.

Michal uvádí, že tito podvodníci často platí přes PayPal, tím pádem mají potvrzení, které mohou zaslat a platbu pak stornují. A nemusí ani jít o PayPal. S účtem to funguje tak, že oni to pošlou a pak to nechají stornovat v bance. Peníze přijdou a pak odejdou. To se tak dá udělat, když pošlete peníze na špatné číslo účtu, banka peníze pošle zpátky, vysvětluje v komentáři Helena. Joe ještě podotýká, že je chování takových lidí sofistikované. Bude vystupovat za několik společností, za sebe, banku a přepravní společnost. „Banka vám uvolní peníze na základě potvrzení odeslání od přepravce. Vy pošlete, ale peníze nepřijdou, popisuje. Jestli tomu dobře rozumím, tak prostě jen zkouší, zda se někdo chytne na ten trik, že mu stačí to potvrzení o platbě. Což mně by tedy samozřejmě nestačilo, shrnuje podnikatelka.

Co je podezřelé?

Podvodníci podobného typu často reagují na inzeráty velmi brzy a většinou také nabízí vyšší cenu, než nabízí prodávající. V tomto případě se kupující ozval už po dvou dnech od zveřejnění inzerátu a byl ochotný automobil ihned zaplatit. Podezřelé je také to, že by si někdo koupil automobil ze zahraničí bez toho, aniž by se na auto podíval. Navíc když by v případě Anglie mělo volant na druhé straně. Pokud tomu věříte, řekněte mu, ať se přijde na auto nejdřív podívat. Vy byste kupovala auto bez prohlídky? ptá se Honza. Julie na to odpovídá, že jí řekl, že to nepotřebuje vidět, poslal jí rovnou fakturační údaje a chtěl platit.

Podle Víta jen blázen první zaplatí za ojeté vozidlo a pak si ho prohlédne. Julii v této souvislosti napadlo, že se jim například v Anglii auto hodí na náhradní díly nebo že jsou u nás auta výrazně levnější než u nich. V Anglii vždycky bylo všechno na auta levnější, naopak se občas vozila sem a za ranec předělávala. Absolutně nedává smysl, aby někdo kupoval auto opačným směrem a ještě k tomu tímhle profláklým schématem, dodává Luděk. Vít na to reaguje, že by nebyl naivní. Kdyby řekl, že přijede přepravní společnost, auto prohlédne a dá vám peníze „na ruku“ nebo po kladné prohlídce převede okamžitým převodem na účet, byla by to jiná písnička, takhle bych od toho ale dal hned ruce pryč, popisuje.

Další zkušenosti

Něco podobného už řešil také Jan a radí autorce příspěvku vůbec nereagovat. Po údajném zaplacení celé částky na PayU chtěl dotyčný od něj poslat danou věc. Poslal mu fiktivní potvrzení, ale problém byl, že on žádný PayU nevlastnil. Kupující mu vyhrožoval, že na něj zavolá policii, pokud nepošle peníze zpět. Po pár úsměvných mailech, kde mi poslal i svou adresu, jsem ho nahlásil na policii. Nejspíš se nic dál neděje, ale chlapík dal pokoj, vzpomíná. 

Ondřej v komentáři uvádí, že mu takoví lidé píšou na inzeráty, když prodává třeba mobil přes české inzertní servery a pokaždé se stejným scénářem. Přidává také ukázku takového e-mailu s textem: Dobrý den, chci si koupit tento iPhone. Může být dodán do Velké Británie? Zaplatím vám 7000 Kč včetně nákladů na dopravu. Platím přes PayPal. Kateřina vyjmenovává, že se s podobnými praktikami lze setkat také u pronájmu bytů, koupi nemovitosti, nebo dokonce na seznamkách. Tihle lidé mají opravdu velkou síť a jsou zkušení, upozorňuje.

Brand24

Setkali jste se už s podobnými podvodníky?

Kontrolujte e-maily a dávejte si pozor

Jak jsme psali už v článku o podvodných nabídkách domén, podle bezpečnostního experta Avastu Jana Širmera lze obecně poradit, aby si příjemce zkontroloval detailní hlavičku e-mailu. Podvodníci často vystupují jako zástupci nějaké známé a důvěryhodné organizace. Jana ve skupině doporučuje zadat si e-mail kupujícího do Googlu právě proto, že takhle (zapojení přepravní společnosti a podepsání kupní smlouvy za něj) většinou vypadají podvody.

Podle Jana Šimera se také rozhodně nevyplácí u podezřelých e-mailů otevírat přílohy či klikat na odkazy v těle zprávy. Ty mohou vést na podvodné stránky, které po vás často chtějí přihlašovací údaje, které pak útočníci zneužijí ke krádeži účtu, radí dále. Na to závěrem upozorňuje také Ondřej: Otevřete doklad o zaplacení nebo přílohu a najednou máte virus nebo malware v PC. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).