Hlavní navigace

Podnikatelka shání novou pračku a chce dvouletou záruku. Jak na to?

19. 8. 2021
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatelé mají při nákupu zboží nárok pouze na záruku v délce jednoho roku. Dá se to nějak „obejít“?

Julie se na Facebooku ve skupině určené ke sdílení zkušeností mezi podnikateli obrátila na ostatní s dotazem, jak řeší, když je na zboží kupované na IČO záruka pouze 12 měsíců. Potřebovala by koupit kvalitní pračku pro praní pracovního oblečení a dalších věcí z podnikání za cenu kolem 20 tisíc. Když ji koupí na IČ, uplatní si ji do nákladů, patrně uplatní i odpočet DPH, ale záruka bude jen jeden rok. Při koupi jako fyzická osoba by byla záruka dva roky.

Co se dozvíte v článku
  1. Záleží na obchodu
  2. Hledejte v obchodních podmínkách
  3. Pozor na kontroly
  4. Podívejte se na příspěvky:
  5. Někdo radí jinou pračku

Záleží na obchodu

Mirek se v úvodu ptá, jestli když kupuje na e-shopu do 10 000 korun, musí být na faktuře jeho IČO. Jde mu právě o to, aby si to mohl dát do nákladů, uplatnit odpočet DPH, ale zároveň nepřišel o dvouletou záruku. Julie mu odpovídá, že do 10 tisíc nemusí. Vše do této částky kupuji jako fyzická osoba právě kvůli záruce a ochraně spotřebitele (mimo jiné mám právo vrátit zboží z e-shopu do 14 dní, což při nákupu na IČO nemám), uvádí. Beatě se to také stalo a tvrdí, že prodejce nemá co poskytovat záruku s tím, že ji poskytuje výrobce. Tak se nedejte, zrovna Alza mi to musela předělat. Nemají právo zkracovat záruku ani prodlužovat za úplatu. To jsou jenom jejich obchodní taktiky, takto se vydělává a zbavuje odpovědnosti. Dokonce se i omluvili, popisuje své zkušenosti. Michal se tomu diví, protože tak by platilo, že když výrobce poskytuje v USA záruku jeden rok, tak prodejci v ČR by byli chudáci, kdyby poskytovali záruku dva roky. Podle Jaroslava je lepší omluva než pokuta.

Petr říká, že ne každý prodejce to řeší, protože se jedná o konkurenční nevýhodu. Například u TS Bohemia v pohodě 2 až 3letá záruka ke zboží. Přijde mi, že Alza je v tomto asi nejhorší. Nakupoval jsem u nich jednu dobu všechno, pak mě naštvali jednoroční zárukou u něčeho, co těsně po tom roce odešlo, a už jsem tam nenakoupil, dodává. Stanley uvádí, že jim ElectroWorld dal na myčku dvouletou záruku při koupi na firmu. Podle Veroniky Mall.cz nekrátí záruku ničeho na IČO, což potvrzuje i Michal: Na Mall.cz mají záruku dva roky na IČ. Nakupuji tam. Jiří však oponuje, že rozhodně ne na všechno. My takhle máme pračku se zárukou 1 rok. Koupili jsme ale kvalitnější, aby se do roka nevysypala, doplňuje. Vašek píše, že Datart neřeší, kdo zboží koupí. Julie však odpovídá, že jí na dotaz e-mailem sdělili, že si má přikoupit záruku 1–2–3 roky přes jejich pojištění. Zajímavé, já kupuju u nich a vždy 24 měsíců. Vždy si to nechám potvrdit do emailu, komentuje Vašek. 

Hledejte v obchodních podmínkách

Zdeněk vysvětluje, že záruční lhůty jsou jen zákonné minimum. Samozřejmě si můžete domluvit i vyšší – zkusil bych u obchodníka vyjednat záruku 24 měsíců s komentářem, že koncoví zákazníci ji beztak mají ze zákona, tak proč by mi jí nemohl poskytnout B2B, doporučuje. Podle Tomáše jsou obchody nebo výrobci, kde je to normální 24 měsíců bez potřeby cokoliv domlouvat. Mám třeba všechny foťáky na IČ a vše v nákladech a záruka normál 24 měsíců. Myčka taky, upřesňuje. Marek radí najít obchod, který i na IČO nabízí 24 měsíců, sám už takové viděl. 

Podobně Petr doporučuje koupit v obchodě, který to nemá upravené v obchodních podmínkách. A pokud to není upravené v obchodních podmínkách, vztahuje se na nákup na IČO totéž, co na ochranu spotřebitele? To mi přijde jako dobrý tip, zkusím najít nějaký takový, děkuji, píše Julie. Podle Jiřího je to jediné řešení. Musíte ale hledat v podmínkách, případně se dotázat. Pokud pak budete řešit reklamaci, musíte tvrdit, že je to používáno pro domácí použití. Třeba Alza to má napsané u produktu, a pokud to tam nemá, platí normální záruka, doplňuje. Petr k tomu podotýká, že pokud takové informace nejsou v obchodních podmínkách upravené, tak se řídí tím, co je v nich napsané. Tedy většinou jste tam pouze jako kupující a tedy normální spotřebitel, zdůrazňuje.

Pozor na kontroly

Maruška zmiňuje, že Beko mívalo po registraci účtenky na některé výrobky se zárukou 5 let +10 let na motor. Jinak pokud jde o to DPH, nechala bych si napsat daňový doklad na své jméno, ne na IČO. Pokud jste společník nebo OSVČ přímo vy, neměl by to být problém obhájit, radí. Julie tomu rozumí, ale popisuje, že lepší cesta je domluvit si to klasicky přes IČO, protože u kontrolního hlášení se to nespáruje a jí za ten rok navíc případná kontrola nestojí. Tím si nijak nepomůže a jejím cílem bylo mít co nejméně starostí. Maruška dále popisuje, že prodejce zapisuje jako prodej neplátci do oddílu A5, takže bez údajů. S dokladem bez DIČ (nad 10 000 Kč) vám těžko vrátí DPH. Už se vám to někdy povedlo? ptá se Honza. Maruška v tom nevidí problém a cituje paragraf 73, odst. 5 zákona o DPH s tím, že pokud doklad neobsahuje potřebné náležitosti daňového dokladu, lze prokázat nárok jiným způsobem. Podle Honzy to finanční úřad nespáruje. Vlaďka s tím nikdy neměla problém a většinou se jí ani neozvali. Pokud ano, pošlete rychlou odpověď a při případné další kontrole to prokážete jiným způsobem, doplňuje.

Julie se dotazuje, jestli na účtu nad 10 tisíc nemusí být uvedeno IČO. Podle Vlaďky nemusí. Koupíte normálně na paragon a v účetnictví to zařadíte jako jiný doklad nad 10 tisíc. Při případné kontrole prokazujete jiným způsobem dle výše uvedeného paragrafu, tj. třeba skladová karta, evidence drobného majetku nebo kontrola v provozovně. Důležité je prokázat, že to používáte pouze pro podnikání, vysvětluje. Jiří však nesouhlasí. Podle něj z takového dokladu DPH prostě nenárokuje s tím, že tam chybí IČ a DIČ. 

Podle Julie tam pak zůstane jen snížení daňového základu a k tomu bude při případné kontrole finančnímu úřadu prokazovat, že slouží pouze pro podnikání, což se jí úplně nevyplatí. DPH bude cca 4000 a skoro totéž stojí prodloužení záruky o 1 rok, který má FO automaticky ze zákona, podotýká. Odpočet lze uplatnit i z dokladu, který nesplňuje náležitosti daňového dokladu. Koukněte do zákona o DPH, paragraf 73 odst. 5. Klienti to tak běžně kvůli záruce dělají, píše dále Vlaďka. Na to ostatní píšou, že by to neprošlo přes kontrolní hlášení. Podle Vlaďky však není problém, když prokážou nárok na odpočet, což je podle ní možné prokázat v podstatě jako u každého jiného přijatého plnění, v tomto konkrétním případě kartou drobného majetku a následně tím, že je pračka umístěna v provozovně a ne doma v koupelně.

Brand24

Podívejte se na příspěvky:

Někdo radí jinou pračku

Robert popisuje, že pračky starší 15 let byly ještě dobře udělané, a proto taky tak dlouho vydržely a ještě možná i dlouho vydrží. U nových spotřebičů i značkových má pocit, že už tomu tak není. Takže začal kupovat spíše nejlevnější věci s příplatkem za prodlouženou záruku alespoň na 5 let a má na 5 let vystaráno. Jak odejde, koupí si zase nejlevnější spotřebič, který bude ovšem už technologicky zase o kus dále. Roman by zvážil, jestli mu ten odpočet DPH za to stojí, a vybral výrobek, kde na to drží záruku sám výrobce 36 měsíců + 10 let na motor . Tedy jestli jste si jistí, že opotřebení v provozu bude odpovídat opotřebení v domácnosti. Nebo to pak neřešit a koupit například dvě do deseti tisíc, i tak se dají vybrat docela slušné, upřesňuje. Dvě pračky do 10 tisíc nebo jedna za 20 tisíc. Pro mě je lepší druhá varianta, je to s vidinou toho, že nebudu muset nic řešit. V poslední době mám pocit, že levnější věci odchází akorát po záruce, vysvětluje svůj záměr Julie.

Podle Karolíny to už zdaleka není pravda a oni právě kvůli tomu kupovali domů dražší pračky a odešly po záruce. Dneska je hlavní motivací bohužel výdělek, takže jestli je pračka za 10 nebo 20 tisíc, je na její životnosti docela jedno, podotýká. Roman odpovídá, že vtip je v tom, že pračku do 10 tisíc koupí bez IČ, takže o záruku nepřijde, DPH si odečte, zaregistruje si výrobek u výrobce, který z 24 měsíců udělá 36 + těch 10 na motor, a to celé krát dva, aby se opotřebení rozložilo na to „domácí“ a neporušili se tím podmínky záruky. Tuším, že dnešní chytré pračky budou mít počítadlo cyklů, a aby vám pak případně výrobce při uplatňování záruky neřekl, že jste to užíval průmyslově. Víte lépe, jak to budete užívat (množství). Nebo tu druhou koupit po 3 letech, co se tahle pokazí a třeba se nepokazí, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).