Hlavní navigace

U podnikatelských účtů zlevnily některé poplatky. Podívejte se na přehled

14. 1. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Podnikatelské účty představují v bankovní nabídce základ z produktů určených pro podnikatele. Banky jim tak vycházejí vstříc a nabídku neustále vylepšují.

Podnikatelský účet je obdobou běžného účtu a k jeho založení většinou stačí doklad totožnosti a kopie živnostenského listu (výpis z živnostenského rejstříku), případně výpis z obchodního rejstříku u právnické osoby. 

Co se dozvíte v článku
  1. Výhody podnikatelského účtu
  2. Co podnikatelé od účtu chtějí?
  3. Novinky v nabídce
  4. Ceny se měnily hlavně u zahraničních plateb
  5. Přehled základních poplatků

Výhody podnikatelského účtu

K výhodám podnikatelského účtu patří přehlednosti v příjmech a výdajích v rámci podnikání. Další přednost se týká komunikace s finančním úřadem – ten při nahlášení podnikatelského účtu nemá přístup k pohybu na soukromém účtu. K podnikatelskému účtu je také možné nechat si vystavit kreditní kartu pro podnikatele nebo získat podnikatelský úvěr. Podnikatelé nebo menší firmy si tento typ účtu zakládají často také proto, že některé banky mají ve svých podmínkách zakázáno využívat běžný účet k podnikání. 

Co podnikatelé od účtu chtějí?

Klienti z řad podnikatelů požadují především snadnou a rychlou obsluhu svého účtu a v případě potřeby také dostupné bankomaty, vkladomaty nebo pobočky. Pro část podnikatelů jsou určitě největší prioritou hotovostní i směnárenské služby a také dostupnost poboček a bankomatů. Tyto aspekty klienti při výběru banky při založení účtu zohledňují, popisuje na úvod Zuzana Filipová, Head of Communication and CSR z MONETA Money Bank. V poslední době si také podnikatelé častěji vybírají účet podle toho, nakolik je banka důvěryhodná a poskytuje komplexní služby. Klienti od svých uložených peněz na účtu očekávají, že jsou v bezpečí a vždy se k nim snadno dostanou, doplňuje František Bouc z tiskového centra České spořitelny

Důležitá je pro podnikatele také cena. S tím souvisí i to, že není ničím podmíněna. Podle Markéty Dvořáčkové, mluvčí Equa bank chtějí klienti transparentní poplatkovou strukturu a ideálně standardní služby zdarma.U samotného účtu jsou stále základem především tuzemské transakce a to, že jsou platby včas na správném místě, dodává Petra Kopecká, External Communicaton Manager z Raiffeisenbank. Z toho důvodu spousta bank zavádí okamžité platby. 

O okamžitých platbách jsme psali v článku Konec čekání na peníze. Používejte okamžité platby

Podle Jana Figlovského, manažera segmentu pro firemní klienty ČSOB, je pro drtivou většinu klientů nejdůležitější spolehlivá funkčnost, snadná obsluha účtu přes elektronické bankovnictví a možnost vyřídit maximum věcí online bez nutnosti návštěvy pobočky. A pro většinu podnikatelů je také důležitá výše zmíněná rychlost zpracování plateb. Marcel Schmidt, Marketing Director z TRINITY BANK, dále zmiňuje, že klienti také vyžadují nadstandardní klientský přístup ze strany jejich bankéře.

Důležitá kritéria u podnikatelského účtu:

  • snadná obsluha účtu a funkčnost,
  • dostupnost poboček a bankomatů,
  • rychlý platební styk,
  • ceny,
  • důvěryhodnost banky.

Novinky v nabídce

Co se týče větších změn, tak ty zavedla od 1. ledna 2020 například Raiffeisenbank. Podnikatelské eKonto SMART a jeho další varianty vystřídaly hned tři účty nazvané Chytrý, Aktivní a Světový. První dva v podstatě kopírují osobní účty a třetí podnikatelský Světový je určen klientům využívajícím zahraniční platební styk. Na stávající klienty nemá nová nabídka účtů žádný vliv a pokračují tak v současném nastavení. Pokud se však rozhodnou přejít na nový tarif, budou pro ně platit nová pravidla. Chytrými účty chceme v obou segmentech oslovit klienty, kterým záleží na nulovém poplatku a nechtějí být limitováni podmínkami, upřesňuje Petra Kopecká. 

Na vybraná specializovaná odvětví se zaměřili v ČSOB, kde připravili nabídku pro drobné živnostníky, ale také pro segment Gastro (Horeka) a komorové profese (advokáty, notáře, lékaře, zubaře…). Jednotlivé nabídky jsou komplexní, zahrnují běžný účet a týkají se lidí podle odvětví a toho, co jednotliví živnostníci od banky požadují. Změny u nově otevřených účtů notářských a advokátních úschov prováděli také v Expobank CZ. V květnu 2019 jsme zvýšili úrokovou sazbu vložených prostředků z 0,5 % p. a. na 0,8 % p. a., konkretizuje Přemysl Valouch, ředitel oddělení personálního bankovnictví Expobank CZ.

Jak serveru Podnikatel.cz potvrdil Petr Plocek, Head of Identity & Communication z UniCredit Bank tak jejich konto U konto Business nechali bez změny produktu.  Obecně lze říci, že základní funkcionality běžných účtů se výrazně nemění a hlavní zvýhodnění se týká především poplatků za vedení účtu a platební styk, které jsou pro většinu klientů nejdůležitější, shrnuje Jan Figlovský. 

Další novinky z bank najdete zde: Rok 2019 ve znamení plateb mobilem a okamžitých plateb. Co přinese ten další? 

Ceny se měnily hlavně u zahraničních plateb

Ve Fio bance v roce 2019 snížili nebo úplně zrušili několik poplatků a zlepšili podmínky pro výběry z bankomatů. Hlavní změnou, která u nich proběhla už v dubnu, bylo úplné zrušení poplatků za příchozí i odchozí standardní Europlatby. Také snížili cenu za prioritní platby a vylepšili výběr z bankomatů. Před koncem roku jsme zavedli neomezené výběry z našich vlastních bankomatů, z těch mohou všichni naši klienti vybírat bezkontaktně, jelikož jsou všechny vybaveny bezkontaktní čtečkou, popisuje tiskový mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek

Cenu za platby v eurech v rámci Evropského hospodářského prostoru (EHP) snižovali v České spořitelně. Tím pádem jejich podnikatelská konta nově obsahují ve svém balíčku kromě tuzemských elektronických transakcí i elektronické transakce v eurech v rámci EHP. Česká spořitelna se pro zjednodušení rozlišování zemí v EHP a mimo rozhodla rozšířit toto zlevnění i o další země, jako je například Monako a Švýcarsko, dodává František Bouc.

První bankou, která odstranila poplatky za SEPA platby, byla mBank. Zde také zrušili poplatek 29 Kč za to, že klienti neutratili platební kartou k podnikatelskému účtu alespoň 1500 Kč za měsíc. Nyní tedy podnikatelé mohou svoji debetní kartu používat, jak potřebují, potvrzuje Štěpán Dlouhý, tiskový mluvčí mBank. Snížené poplatky za SEPA platby zavedli v prosinci také například v MONETA Money Bank a ve stejné době zlevnili také výběry z ostatních bankomatů v České republice k jejich podnikatelskému kontu nazvanému Konto PRO podnikání.

Poplatky za SEPA platby
Banka Název účtu Cena za příchozí SEPA platbu Cena za odchozí SEPA platbu
Creditas Firemní účet 0 Kč 0 Kč
Česká spořitelna Podnikatelské konto Klasik 5 Kč 5 Kč
ČSOB ČSOB Podnikatelské konto 5 Kč 5 Kč
Equa Bank Běžný účet zdarma bez podmínek 0 Kč 0 Kč
Expobank CZ Běžný účet 5 Kč (v rámci banky zdarma) 5 Kč (v rámci banky zdarma)
Fio banka Fio podnikatelský účet 0 Kč 0 Kč
Komerční banka Profi účet 6 Kč 6 Kč
mBank mKonto Business 0 Kč 0 Kč
MONETA Money Bank Účet pro podnikání 5 Kč 5 Kč
Raiffeisenbank CHYTRÝ účet pro podnikatele 0 Kč 0 Kč
TRINITY BANK Běžný účet – CZK (Modré konto) 0 Kč 0 Kč
UniCredit Bank U konto Business 6 Kč 6 Kč

České banky měly povinnost do 15. prosince 2019 snížit ceny za zahraniční platby. Platbu v eurech by nově měly účtovat ve stejné cenové relaci jako platbu korunovou. Za vším stojí Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/518. 

Více informací najdete na našem sesterském webu Měšec: Platby v eurech budou stát pár korun. Banky je musejí zlevnit

Přehled základních poplatků

Základní poplatky podnikatelských účtů
Banka Název účtu Cena za vedení účtu (měsíčně) Cena za příchozí platbu Cena za odchozí platbu Cena za výběr z vlastního bankomatu
Creditas Firemní účet 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Česká spořitelna Podnikatelské konto Klasik 149 Kč/75 Kč 5 Kč* 5 Kč* 5 Kč
ČSOB ČSOB Podnikatelské konto 165/115 Kč 5 zdarma, další 6 Kč 10 zdarma, další 3 Kč 5 zdarma, poté 5 Kč
Equa Bank Běžný účet zdarma bez podmínek 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Expobank CZ Běžný účet 150 Kč 5 Kč (v rámci banky zdarma) 5 Kč (v rámci banky zdarma) 6,50 Kč
Fio banka Fio podnikatelský účet 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Komerční banka Profi účet 169 Kč 6 Kč** 6 Kč** 0 Kč
mBank mKonto Business 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč (výběr 1 500 Kč a více)
29 Kč (výběr do 1 499,99 Kč)
MONETA Money Bank Účet PRO podnikání 0 Kč 5 Kč*** 5 Kč*** 0 Kč
Raiffeisenbank CHYTRÝ účet pro podnikatele 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
TRINITY BANK Běžný účet – CZK (Modré konto) 199 Kč 0 Kč 0 Kč – (19 Kč na pobočce)
UniCreditBank U konto Business 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč

* 30 transakcí měsíčně zdarma 

Daně x

** 10 transakcí měsíčně zdarma 

*** 100 transakcí měsíčně zdarma

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).