Hlavní navigace

Podnikatelům se nelíbí zrušení namátkových finančních kontrol, bojí se udání

27. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podnikatelům se nezamlouvá rozhodnutí ústavního soudu. Ten v listopadu loňského roku zrušil možnost namátkových finančních kontrol. Podle soudu musí mít finanční úřad ke kontrole podložené podezření. Hospodářská komora ČR (HKČR) varuje, že rozhodnutí soudu je nutné vztahovat pouze na fyzické osoby, u kterých jsou typické daňové kontroly v bytě.

Ústavní soud ČR totiž podle HKČR opomněl ve svém rozhodnutí zdůraznit rozdíl mezi právnickou a fyzickou osobou. Ve spojitosti s kontrolou na základě podezření se tak mohou množit případy, kdy finanční úřad bude právnickou osobu kontrolovat na základě udání: Hospodářská komora je všeobecně proti tomu, aby kontroly probíhaly na základě udání, uvedl Petr Kužel, prezident Hospodářské komory.

Poctiví podnikatelé podle něj nemají před správcem daně co skrývat a namátková kontrola je proto neohrožuje na jejich právech. Bylo by nešťastné, aby na základě rozhodnutí ústavního soudu byly namátkové kontroly finančních úřadů nahrazeny tzv. kontrolami na podnět, tedy aby finanční úřad nemohl bez konkrétního podezření, že podnikatel nemá daně v pořádku, kontrolu vůbec provést, dodal Kužel.

Podle analytiků může rozhodnutí ústavních soudců snížit dohled státu nad placením daní. Ministerstvo financí nechce celou kauzu, která vzešla ze žaloby libereckého podnikatele, příliš komentovat. I přesto však připravuje jednotlivé pokyny, kterými se daňová správa bude nově řídit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).