Hlavní navigace

Podnikatelům vadí, že české úřady práce pomáhají lidem získat práci v Německu

12. 12. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) se tvrdě vymezila proti aktivitám úřadu práce v Liberci.

Asociaci vadí, že úřad ve spolupráci s Bundesagentur für Arbeit z německého Bautzenu provádí cílený nábor pro české zájemce o práci v Německu. Úřad práce se ale brání, že jen plní své poslání, kterým je zprostředkování zaměstnání tuzemským uchazečům.

České úřady práce by neměly pomáhat odlákávat pracovníky do Německa

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) se tvrdě vymezila proti aktivitám úřadu práce v Liberci. Asociaci vadí, že úřad ve spolupráci s Bundesagentur für Arbeit z německého Bautzenu provádí cílený nábor pro české zájemce o práci v Německu. V centrále libereckého úřadu práce probíhají semináře, ve kterých se uchazeči o práci učí, jak najít práci v Německu přes internet nebo jak napsat životopis a ucházet se o práci v Německu. Podle AMSP ČR je přitom největším problémem současného podnikatelského prostředí nedostatek pracovníků.

Nejsložitější je přitom situace právě v pohraničních oblastech, kde je dlouhodobě počet těch, kteří využívají lepších mzdových podmínek v blízkých německých městech a obcích, největší. Úřad práce by se měl především soustředit na zajištění stability našeho trhu, hledat nástroje pro podporu našich firem, a ne pomáhat odlákat pracovníky do Německa. Je to výsměch všem podnikatelům z regionu, komentoval Karel Havlíček, předseda AMSP ČR, který zároveň upřesnil, že bude chtít jednat s generální ředitelkou Generálního ředitelství Úřadu práce ČR, kde bude požadovat vysvětlení, a hlavně okamžité ukončení těchto aktivit.

Děláme jen svoji práci, brání se úřad

Úřad práce ČR nicméně kritiku AMSP ČR odmítá a upozorňuje, že jeho hlavním posláním je zprostředkování zaměstnání a že se snaží obsadit co nejvíce volných pracovních míst uchazeči z evidence. Poradenské dny o práci v Německu prý už fungují několik let a jsou součástí příhraničního partnerství EURES TriRegio, které poskytuje poradenství zájemcům o zaměstnání v česko-sasko-polském příhraničním regionu, ale také zaměstnavatelům, kteří mají zájem o pracovníky ze sousedních zemí. V rámci skupinových i individuálních poradenských dnů nejde o nábor pracovních sil, ale o poskytování komplexních informací spojených s prací v Německu či Polsku, které mohou lidem pomoci vyvarovat se nepříjemných situací, uvedla ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Liberci Elena Čermáková.

Úřad práce zároveň připomenul, že volný pohyb pracovníků v rámci Evropské unie patří mezi základní práva občanů členských zemí EU a že musí postupovat podle platné legislativy. Česká republika se do systému EURES zapojila v roce 2004, současně se vstupem do Evropské unie. V ČR je EURES plně integrován na Úřadu práce ČR. Základním úkolem sítě EURES je poskytovat služby užitečné všem pracujícím, uchazečům a zájemcům o práci i zaměstnavatelům, kteří mají zájem využívat práva volného pohybu osob, dodala Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce ČR.

skoleni_15_4

Podle Karla Havlíčka z AMSP ale nikdo nezpochybňuje zapojení ČR v EURES, ale jinak je třeba se chovat v době, kdy je přetlak poptávky po pracovnících, a jinak v době, kdy je vysoká nezaměstnanost. Napadáme horlivost konkrétního úřadu, který pomáhá řešit problém německého úřadu práce a německých podnikatelů, zatímco naše firmy brzdí investice jen kvůli tomu, že nemají dostatek lidí, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Havlíček.

Běžný podnikatel podle Havlíčka neví, co je EURES, ale vidí, že nemá pracovníky, a vidí, že jsou jasné kvóty na příchod zaměstnanců z Ukrajiny. Současně sleduje, že stát pomáhá lákat naše lidi do Německa. Nesouhlasíme s tím, že ÚP v Liberci tvrdí, že se jedná jen o konzultace, nikoliv nábor. Záměr německé strany je jasný a zcela pochopitelný. Nikdo jim v tom nemůže bránit, stejně tak nemůžeme bránit našim pracovníkům jít do Německa, ale podporovat to cíleným poradenstvím je vůči našim podnikatelům velmi nekorektní, uzavřel Havlíček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).