Hlavní navigace

Názor k článku Podobu výpisu ze živnostenského rejstříku ministerstvo zatím tají od honza - Tak v podstatě je to tak, že volná...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 6. 2008 19:05

    honza (neregistrovaný)
    Tak v podstatě je to tak, že volná živnost je už jenom jedna.
    Takže můžeš dělat co chceš (máš-li tu jednu volnou živnost), pokud na to nepotřebuješ odbornou způsobilost. Dřív bylo 125 volných živností. Teď je jenom jedna. U ostatních živností se musí prokazovat odbornou způsobilost, tak se musí ohlašovat zvlášť. A jeden dokument bude - "výpis ze živnostenského rejstříku". Správní poplatky budou takto: ohlásíš živnost (dosud nemáš žádnou) = 1000Kč, ohlásíš živnost (už nějakou máš = 500 Kč, ohlásíš změnu např. jména = 100 Kč, ohlásíš 30 živností (už nějakou máš) = 500 Kč. Tj. platíš vždy jeden poplatek (ten nejvyšší).
    Při začátku podnikání to ušetří podnikatelům dost peněz. Takový s.r.o., když začíná kolikrát potřebuje třeba 10 živností (dosud min. 10000 Kč, po novele 1000 Kč.) Docela rozdíl, ne?

    Mám rád na diskusích k článkům, že každý do nich přispívá, aniž si ten článek přečte (pořádně). A pak kritizuje to (např. zákon), co ani z rychlíku nečetl.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).