Hlavní navigace

Podpora zaměstnavatelů v rámci programu Antivirus A se prodlouží do konce srpna

9. 6. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda schválila návrh na prodloužení režimu A programu Antivirus do konce srpna. I přes uvolňování opatření jsou tací, co stále nemohou plnohodnotně fungovat.

Jde o kompenzaci nákladů zaměstnavatelům, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa nebo museli částečně či úplně omezit svůj provoz. 

Důvodem tohoto prodloužení je zejména stávající epidemiologická situace a dosud trvající mimořádná vládní opatření, v jejichž důsledku některá pracovní odvětví stále stagnují. Týká se to hlavně celé řady kulturních akcí: veletrhy, festivaly atd. Hromadné akce se už sice konají, ale omezení počtem max. 500 účastníků pořadatelům situaci i nadále komplikuje.

Čtěte také: Stejná práce, odlišná výplata. Chtějí nás zaměstnavatelé kvůli pandemii ošidit?

V oblasti zajišťování veletrhů, jejich organizace a správy veletržních prostor MPSV odhaduje dotčení zhruba 1 500 zaměstnanců. Pokud jde o velké kulturní akce, zde se mohou setrvávající omezení negativně projevit až u cca 3 000 pracovních míst. 

Omezení konání akcí s účastí nad 500 osob 

Příspěvek poskytovaný v režimu A činí 80 % uznatelných výdajů zaměstnavatele, maximálně však 39 000 Kč měsíčně na jednoho zaměstnance. Celkové náklady prodloužení uznatelnosti výdajů režimu A programu Antivirus do 31. srpna 2020 odhaduje MPSV na maximálně 604,8 mil. 

Čtěte také: Překážka v práci, svátek a program Antivirus

Antivirus A se prodlouží až do 31. srpna 2020. Přestože v současné době dochází k rozvolňování protikoronavirových opatření a hodně lidí se vrací zpátky do práce, stále tu jsou zaměstnavatelé, kteří potřebují, aby je stát podržel. Nadále jsou evidovány nové případy nařízení karantény a s ohledem na aktuální statistiky lze v příštích měsících očekávat další, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).