Hlavní navigace

Podvody s covid podporami: Na kompenzacích chtěli získat přes 15 milionů korun

10. 6. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Žádali o peníze, na které neměli nárok. Za podvody s kompenzačními bonusy, kterými chtěli získat více jak 15 milionů korun, hrozí dvojici až 10 let vězení.

Dvojice podvodníků podávala různým správcům daně fiktivní žádosti o vyplacení kompenzačních bonusů určených pro podnikatele ke zmírnění ekonomických dopadů pandemie. Teď spadla klec. 

Krajští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality ze Zlínského kraje předložili státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti osmatřicetiletému muži a třiadvacetileté ženě ze spáchání zvlášť závažného zločinu podvod.Za podvod se škodou velkého rozsahu hrozí dvojici 10 let za mřížemi. 

Dvojice používala řadu účelově založených bankovních účtů a taktéž účelově založených e- mailových adres, to vše bez vědomí subjektů, jejichž identita byla zneužita. Peníze z větší části končily na osobním herním účtu obviněného nebo je obvinění použili k úhradě běžných potřeb. 

Případ kriminalisté zveřejnili již na konci srpna loňského roku. V té době dvojici vinili z podání nejméně 256 fiktivních žádostí, při kterých si přišli na více než 700 tisíc korun a dalších 10 milionů jim nebylo vyplaceno. Podařilo se prokázat další skutky a celkem tak v návrhu na podání obžaloby uvádí 359 žádostí o poskytnutí tzv. kompenzačního bonusu pro podnikatele. 

Osoby tak činily jménem různých daňových subjektů, ale bez jejich souhlasu či vědomí. Celkově se jim podařilo podvodně vylákat více než milion korun, nicméně podanými žádostmi se pokusily získat částku přesahující 15 milionů korun. Tyto peníze jim ale vyplaceny nebyly.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).