Hlavní navigace

Pojišťovna vám vrátila přeplatky za léky. Musíte je jako OSVČ zařadit do příjmů?

18. 1. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud překročíte určitý limit úhrad za léky, zdravotní pojišťovna vám přeplatek vrátí. Jestliže jste OSVČ, musíte přeplatek zahrnout do svých příjmů?

Ačkoli zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění tuto situaci explicitně neřeší, zákon o daních z příjmů přeplatky přímo řeší. Konkrétně jde o § 3 odst. 4 písm. h) zákona o daních z příjmů.

Kdy se přeplatky za léky vrací

Vracené přeplatky za léky jsou částky, které pojištěnec sám ze svých finančních prostředků zaplatil na započitatelných doplatcích za částečně hrazené léčivé přípravky nad roční limit, který je stanoven zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Jedná se o částku 500 Kč u invalidních pojištěnců a u pojištěnců nad 70 let, 1000 Kč u dětí do 18 let a u pojištěnců starších 65 let a o 5000 Kč u ostatních.

Částky započitatelných doplatků, které přesáhnou daný limit, se vracejí pojištěncům automaticky, není třeba si jejich výši hlídat, ale ani o přeplatek žádat. Ideální je sdělit pojišťovně své bankovní spojení pro zasílání přeplatků – můžete použít on-line formulář pro nahlášení čísla bankovního účtu nebo vyplnit stručnou žádost o zasílání částek na bankovní účet; můžete ji také podat elektronicky. Jinak se přeplatky vyplácejí se složenkou, takže je nutno si peníze vyzvednout na poště, doplnil Milan Řepka, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Brand24

Částka překračující limit je vyplacena vždy do 60 kalendářních dnů po uplynutí kalendářního čtvrtletí, ve kterém byl limit překročen. Pokud částka nepřesáhla 50 Kč, uhradí ji zdravotní pojišťovna do 60 kalendářních dnů po uplynutí posledního čtvrtletí v kalendářním roce.

Musí OSVČ přeplatky řadit mezi příjmy?

Zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění explicitně přeplatky a jejich případné zařazení mezi zdanitelné příjmy neřeší. Zákon o daních z příjmů však ano a podle § 3 odst. písm. h) není částka uhrazená zdravotní pojišťovnou, o kterou byl překročen limit regulačních poplatků a doplatků na léčiva nebo potraviny podle zvláštních právních předpisů upravujících limity regulačních poplatků a doplatků na léčiva nebo potraviny, předmětem daně. OSVČ tak vrácené přeplatky za léky do příjmů nepočítají.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).