Hlavní navigace

Názor k článku Pojízdná prodejna skončila mj. kvůli EET, kraj dal dotaci 800 000 Kč na novou od MM - Já ale nepsal že EET vázána na skladové...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 11. 2018 15:05

    MM (neregistrovaný)

    Já ale nepsal že EET vázána na skladové hospodářství, já napsal že pokud jste velkoobchod velká firma, máte digitálních pokladen beztak "hafo" a to již před slavnou EET a nahrát do nich rozšiřující SW pro tisk fiskálních kódů na účtenku je z hlediska nákladů velkých společností marginální, tety proto také žádné velkoobchody proti EET neprotestují. Navíc představa že např. Kaufland nedává účtenky je úsměvná ( neboť se jaksi vzhledem ke své velikosti neschová ). Navíc si veškeré náklady promítnou do tisíců položek zboží, takže to zákazník neregistruje.

    Nemáte zcela pravdu že EET nic z hlediska výběru daní neřeší, samozřejmě, že kdo podváděl bude podvádět dál - však ať podvádí, u EET s vyhodnocuje téměř 30 parametrů, od výše tržeb, pravidelnosti reportů, výluky, storna, porovnávací ukazatele ( například porovnání 2 restaurací, podobné velikosti a počtu zaměstnanců ve stejné lokalitě a jejich EET odeslané tržby ), atd, atd. takže sledují se poměrové ukazatele a anomálie, samozřejmě, že na základě toho nemůže FÚ jen tak doměřit ( pořád jde pouze o jaký si výkyv ), ale může ( a velice hojně toho využívá ) zahájit kontroly, nařídit další rozšířené záznamní povinnosti, může dělat kontrolní nákupy ( proč si myslíte že někoho navštěvují - " náhodně" pořád dokola a častěji a častěji ) atd. Tedy pokud očistíte výběr ( tedy % ní nárůst výběru vybraných daní ) od hospodářského růstu ( % - ního) CR , zjistíte že zavedením KH a EET skutečně se zvýšil výběr daní ( mj. na toto téma bylo nespočet vyjádření a desítky ekonomů to potvrzují. ) Nebýt KH a EET byl by výpadek v desítkách miliard ročně jak na DPFO, DPPO a zejména na DPH.

    Za jakou to mnohde ale bylo cenu ( excesy za nehorázné pokuty u EET a zajišťovací příkazy ) to je bohužel, jiný příběh. Jinak souhlasím, pro některé segmenty podnikatelů a nejmenších osvč je to hovadina.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).