Hlavní navigace

Libor Janoušek: Pokles akcií láká na burzu nové investory

8. 10. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Evropské burzy v podstatě kopírují jen vývoj v USA, což platí i pro tu pražskou. Pokles trhů ale též láká nové investory, říká Libor Janoušek, obchodní ředitel brokerjet České spořitelny. Další vývoj však lze jen těžko odhadnout.

Jak dlouho trvá významný propad finančních trhů po celém světě?

Když se podíváme na grafy vývoje jednotlivých trhů, tak vidíme, že pokles zaznamenávají trhy v podstatě asi rok. Existují samozřejmě drobné rozdíly mezi jednotlivými burzami, ale obecně se dá říci, že výraznější pokles trvá zhruba rok.

Jak akciové trhy po celém světě na to reagovaly? Jsou mezi jednotlivými kontinenty nějaké rozdíly?

Dá se říci, že trhy poklesly za poslední rok asi o třetinu. Týká se to v podstatě všech burzovních indexů, ať už amerického Dow jones, německého DAX, či pražského PX, na které se nejvíce zaměřujeme. Krize sice vychází z USA, kde začala problémy s hypotékami, ale vzhledem k propojenosti trhů se rychle rozšířila do dalších zemí. USA tak vlastně táhne propady trhů po celém světě. Evropa kopíruje americké trhy, avšak evropské burzy reagují na vývoj mnohem agresivněji. Například pražská burza klesla za poslední rok o 40 %, na ruské se zase během posledního týdne muselo několikrát přestat obchodovat.

Libor Janoušek - brokerjet 01

Kdy nastal největší propad burzy v USA?

Největší propad zaznamenala americká burza před týdnem, kdy americká Sněmovna reprezentantů napoprvé nepřijala záchranný plán na oživení trhů.

Jak si stojí pražská burza? Reaguje na vývoj na světových trzích?

Pražská burza víceméně reflektuje vývoj na světových trzích. Oproti Wall Streetu a dalším trhům však za poslední rok zaznamenala ještě větší propad. Důvodem je skutečnost, že český trh investoři nepovažují za tolik jistý, a proto z něj vždy při propadu stahují investice dříve než třeba z trhu amerického.

Libor Janoušek - brokerjet 02

Pražská burza před dvěma dny zažila svůj černý den, opravdu se jednalo o nejhorší den v její historii, jak informovala média?

Ano, skutečně tomu tak bylo. Index postupně padal delší dobu, ale předevčírem jej na rekordně nízkou hodnotu srazil pokles akcií ČEZu. První začaly padat akcie developera ECM, později se přidaly akcie NWR a ČEZu a dalších. A právě ČEZ stáhl pražský index dolů.

Jaká je momentálně situace na pražské burze?

Momentálně burza hlásí propad o 4 %. Český trh ale reaguje až možná příliš přehnaně. Před dvěma dny se totiž již zmiňovaný americký index Dow jones dostal pod psychologickou hranici 10 000 bodů. Později sice opět stoupl, ale evropské trhy přesto zahájily den propadem. Většině z nich se během dne podařilo ztrátu umazat, pražská ovšem klesala dále.

Libor Janoušek - brokerjet 03

Jaké akcie během posledních dní na pražské burze nejvíce klesly a které se naopak udržely?

Negativní hit posledních dní tvoří především akcie developerů Orco a ECM. Jednoznačně největší pokles pak zaznamenaly akcie CETV, které ztratily za jeden den dokonce 23,12 % své hodnoty. Snížila se i cena energetických titulů NWR a ČEZu. Možná až překvapivě se během posledních 14 dnů drží Telefonica, hodnota jejich akcií stagnuje.

Jak na krizi reagují vaši klienti? Snaží se zbavit svých akcií?

Situace je pro naše klienty samozřejmě nepříjemná. Nicméně skupina klientů, kteří vlastní akcie již dlouho, si je i přes ztráty převážně drží dále a doufají, že se vývoj ve světě obrátí. Současně se nám ale také zvýšil počet nových klientů, které přilákaly nízké ceny. Za měsíc září máme přibližně nových 300 klientů, což není zrovna nízké číslo. Současně se díky krizi zvýšila obchodní aktivita na burzách.

Libor Janoušek - brokerjet 04

Registrujete zvýšený zájem o dotazy na další vývoj trhů? Co radíte svým klientů?

Lidé se snaží informovat, kde se dá. Ať už se jedná o různé chaty, média, či analýzy. My jako brokerjet poradenství neposkytujeme, ale odkazujeme na analýzy České spořitelny. Lidé však chtějí vědět hlavně krátkodobý vývoj, a to jim analýzy nedokáží poskytnout.

Libor Janoušek - brokerjet 05

Co krize znamená pro vás, pro brokerjet?

Lidé nyní vzhledem ke krizi vyvíjejí větší aktivitu a realizuje se více obchodů. Současně však též investoři prodělávají. Z krátkodobého hlediska se tak zdá zvýšená aktivita lidí pro nás jako výhodná, z dlouhodobého však nikoli. Lidé mohou totiž kvůli ztrátám zvažovat své další investice.

Libor Janoušek - brokerjet 06

Nemůžu si neodpustit otázku na závěr, jaký očekáváte další vývoj?

Brand24

Vůbec si netroufám komentovat, jak trhy dále zareagují. Uvidíme v dalších týdnech a měsících.

Foto: Ivana Dvorská

Otázka

Zítra čtěte rozhovor s prezidentem Hospodářské komory ČR Petrem Kuželem. Odpoví mimo jiné na otázky, jak příliš jsou čeští podnikatelé ohroženi krizí a kteří z nich nejvíce.

Tento týden téma finanční krize v rozhovorech.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).