Hlavní navigace

Názor k článku Pokud bude #EET (ne)fungovat jako kontrolní hlášení, pánbůh chraň podnikatele od pks - EET je na straně FU primitivní aplikace -...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2016 9:32

    pks (neregistrovaný)

    EET je na straně FU primitivní aplikace - její sepsání by nemělo trvat déle než 24h. Není tam nic, co by se mělo pokazit. Je možno připravit desítky záložních serverů. Výstupem EET bude, že se zvýší procento přiznaných příjmů.

    Jediným slabým místem EET je podle mě storno dokladů - "zákazník má vytištěnu účtenku a peníze si zapomněl doma", "Zaměstnanec omylem namarkoval 123456789,90 místo 13,30 ..." Toto také je cestička pro nepoctivce, kteří budou platby stornovat - na FÚ ale takové chování bude vybočovat z normálu a zajistí zařazení do pořadníku na kontrolu.

    KH naproti tomu očekává párování dokladů a to je problém. Řetězec obsahuje "ruční práci" a to je zdrojem chyb.

    Asi by to šlo ještě vylepšit - tj. že plátce DPH, který vydává doklad, tak tento doklad zaeviduje podobně jako EET na serveru FU a dostane přidělen kontrolní kód, který potom ve formě čárového kódu (nebo QR kódu) vytiskne na doklad. Při zaevidování dokladu jiným plátcem DPH by tento čarový kód načetli a do účetnictví by se jim přenesla faktura a FÚ by si poznamenal, že fakturu někdo konkrétní převzal.

    KH má smysl právě v tom, aby si nikdo nenárokoval odpočet za doklady, z nichž DPH nikdo neuhradil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).